Letter H

Wat is de quick ratio?

De quick ratio zegt iets over de liquiditeit van een bedrijf. De ratio laat zien in hoeverre een bedrijf kortlopende schulden kan aflossen met vlottende activa, zoals banktegoeden, contant (kas)geld, vorderingen en bedrijfsaandelen die makkelijk te verkopen zijn. Kortlopende schulden zijn schulden die binnen één jaar betaald moeten worden, denk aan kortlopende leningen, belasting die nog betaald moet worden en schulden bij leveranciers. In andere woorden: is een bedrijf in staat om direct zijn schulden af te lossen met geld/eigen vermogen dat snel beschikbaar is?

Verschil tussen de quick ratio en de current ratio

De quick- en current ratio worden vaak met elkaar verward. Beide ratio’s zeggen iets over de mate waarin bedrijven kortlopende schulden kunnen aflossen met vlottende activa. Het verschil zit hem in dat de current ratio voorraden ook onder vlottende activa schaart.

Het type bedrijf bepaalt welke ratio het best gebruikt kan worden voor een berekening. Bij supermarkten gebruik je bijvoorbeeld de current ratio omdat deze snel door hun voorraad gaan. Bij een meubelmaker die exclusieve meubels verkoopt gebruik je de quick ratio. Voorraad die niet snel verkocht wordt, kan niet snel omgezet worden in geld om schulden af te lossen.

Hoe bereken je de quick ratio?

De quick ratio bereken je door de snel beschikbare activa (zonder voorraden) te delen door kortlopende schulden. Een quick ratio van 1 of hoger wordt als gezond gezien, omdat een bedrijf dan voldoende financiële middelen heeft om zijn kortlopende verplichtingen te dekken.

Voorbeeld:

Bedrijf X heeft op de balans bij vlottende activa 10.000 € staan. 3000 € daarvan zijn voorraden die je van de vlottende activa aftrekt. De kortlopende schulden bedragen 3500 €.

10.000 € – 3.000 € = 7.000 € vlottende activa.

7.000 € (vlottende activa) / 3.500 € (kortlopende schulden) = een quick ratio van 2

Wat laat de quick ratio zien?

Het doel van de berekening is om te zien of een bedrijf over genoeg financiële middelen beschikt om kortlopende schulden af te lossen. Bedrijven die dat niet kunnen, lopen mogelijk gevaar wanneer het financieel tegenzit. Bij het kopen van bedrijfsaandelen is het fijn om te weten of een bedrijf makkelijk en snel zijn schulden kan aflossen. Is dit het geval (bij een quick ratio boven de 1), dan loop je bij aankoop van deze aandelen minder risico.

Open een rekening Terug

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien je voor 1 juli 2024 jouw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan je. De volgende voorwaarden zijn van toepassing voor een geldige deelname aan deze actie:

 • De actieperiode geldt t/m 30 juni 2024.
 • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
 • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 31 juli 2024.
 • Kosten voor valuta afhandeling (AutoFX en handmatige valutaconversie) worden niet vergoed in deze promotie.
 • De door jou gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin augustus 2024 teruggestort op jouw DEGIRO rekening.
 • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
 • Zodra je de Cliënt Overeenkomst hebt ondertekend, wordt je account geactiveerd en begint de actieperiode.
 • Om het transactietegoed van €100 te gebruiken moet de nieuwe klant eerst een storting doen (minimaal €0,01).
 • Nieuwe klanten die hun registratie zijn begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
 • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
 • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.
 • Het transactietegoed is niet geldig op hefboomproducten en warrants.
 • Nederlandse wetgeving is van toepassing op deze actie.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie op elk moment voor de genoemde vervaldatum beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de site.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 30 juni 2024 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close