Een recessie is economische teruggang. Gewoonlijk wordt van een recessie gesproken als negatieve groei twee achtereenvolgende kwartalen aanhoudt.
Beleggen tijdens een recessie
Een afkoelende of krimpende economie heeft vaak negatieve gevolgen voor bedrijven. Als gevolg daarvan kan de waardering van de bedrijven veranderen. Ten tijde van een recessie hebben veel bedrijven vaak last van dalende winsten en dalende aandelenkoersen.
Sentiment kan ook een aanzienlijke rol spelen in marktrisico. De kans is groot dat de waarde van uw beleggingen beïnvloed wordt door veranderingen in het vertrouwen in de markt. Wanneer vertrouwen in een markt daalt, kan de waarde van uw belegging(en) ook dalen. Gezien de vaak volatiele marktomstandigheden tijdens een recessie, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat u gaat beleggen. Als beleggen nieuw voor u is, dan verwijzen wij u graag naar ons kenniscentrum. In ons kenniscentrum leggen wij in een aantal simpele lessen uit wat beleggen is.
Recessies uit het verleden
Enkele recessies uit het verleden:
Coronapandemie 2020
Tijdens de coronapandemie hebben we te maken gehad met plotselinge sterke recessie. Deze recessie werd niet gestuurd door de markt, maar door de maatregelen die overheden namen om het coronavirus te bestrijden. Als we kijken naar de aandelenkoersen zien we dat deze snel weer terugveerde nadat de bodem werd bereikt.
Krediet- en bankencrisis 2007 – 2009
Deze recessie ontstond in de zomer van 2007 en bereikte zijn dieptepunt in het najaar van 2018. De recessie werd in gang gezet door het instorten van de huizenmarkt in de Verenigde Staten. Daar werden hypotheken verstrekt door banken die door huizenbezitters niet meer terugbetaald konden worden. Nadat verschillende grote banken omvielen, kwamen ook andere banken wereldwijd in de problemen.
Recessie van 1980 tot 1982
Deze recessie ontstond na de tweede oliecrisis die in 1979 tijdens de Iraanse revolutie ontstond. Deze onrust in het Midden-Oosten stuwde de olieprijs fors omhoog. In combinatie met een hoge inflatie, hoge overheidstekorten en veel werkloosheid ontstond een sterke recessie.
Open een rekening