Letter G

Wat is short gaan?

Short gaan is een strategie waarbij een belegger een beleggingsproduct verkoopt dat hij of zij op dat moment niet in bezit heeft, maar leent. Als de waarde van het beleggingsproduct daalt, kan de belegger deze terugkopen en daarmee winst maken.

Inspelen op een daling

Bij short gaan anticipeert de belegger dus op een daling van de koersen. De beurs maakt elke dag veranderingen door, zowel omhoog als omlaag. De meeste beleggers investeren in de groei van een aandeel, product of markt. Zij nemen dan een long positie in, ook wel long gaan genoemd.

Maar dit is niet de enige manier om geld te verdienen met beleggen. Het is namelijk ook mogelijk om te profiteren van een daling van een aandeel of markt. Dit is ‘short gaan’.

Op welke producten kan een belegger short gaan?

Een belegger kan zowel aandelen, ETF’s als obligaties shorten. Het is ook mogelijk om short te gaan door middel van derivaten (afgeleide producten) zoals opties en futures.

Hoe werkt short gaan?

U verkoopt aandelen die u niet bezit door ze te lenen van iemand die de aandelen heeft. Dit gaat automatisch, een tussenpartij zoals een broker of een bank regelt dit voor u. Als de koers is gedaald, koopt u de aandelen terug en omdat u ze eerder voor meer geld verkocht heeft, maakt u winst. Hieronder laten we een voorbeeld zien.

Voorbeeld short gaan

Stel, het aandeel ABC staat nu op €50,- en u verwacht dat het aandeel gaat dalen. Dan kunt u short gaan door de aandelen te verkopen voor de huidige waarde van €50,-. Stel dat na 2 weken het aandeel ABC op een waarde van €42,- staat, dan koopt u ze terug. Het verschil van €8 euro is dan uw winst. Op deze manier kunt u dus inspelen op een daling van een aandeel door ‘short te gaan’.

Voordelen short gaan

Short gaan heeft een aantal voordelen:

 • Flexibiliteit: U kunt niet alleen profiteren van stijgende koersen, maar ook van dalende koersen.
 • Hedging: Met een short positie kun u uw financiële risico’s geheel of gedeeltelijk afdekken. Door shortposities tegenover uw gekochte aandelenposities te zetten, dekt u het marktrisico (deels) af.
 • Snelheid: Terwijl een stijgende beurs over het algemeen langzaam beweegt, beweegt een dalende beurs juist snel.

Risico’s short gaan

Naast voordelen zijn er ook nadelen aan short gaan, dit zijn voornamelijk de risico’s die erbij komen kijken.

 • Onbeperkt verlies: Wanneer u long gaat, kunt u enkel uw inleg verliezen. De prijs kan immers niet lager zakken dan €0. Bij een shortpositie is uw verlies echter theoretisch gezien oneindig. Een aandeel kan in theorie immers ongelimiteerd blijven stijgen.
 • Rente: U betaalt rente voor het lenen van aandelen. Deze interestvoet verschilt per aandeel en kan per dag verschillen aangezien het afhankelijk is van vraag en aanbod.
 • Dividenden: Als u een shortpositie heeft in een bedrijf en dit bedrijf keert op dat moment dividend uit, dan dient u het bruto dividend te betalen. Uiteraard gaat het dividend van de koers af, en verandert er per saldo weinig voor u.
 • Short squeeze: Shorters sluiten hun positie af door het terugkopen van de aandelen. Als zij dit allemaal tegelijk doen doordat er bijvoorbeeld positief nieuws is uitgekomen of doordat de stoplosses worden geraakt, dan kan de koers plotseling hard stijgen. Dit heeft in het verleden al veel beleggers in problemen gebracht. Hoe dit precies werkt leest u in ons artikel over de short squeeze.

Een strategie voor ervaren beleggers

Short gaan is, dankzij het relatief hoge risico en de complexiteit, niet geschikt voor beginnende of onervaren beleggers. Beleggers die voor deze strategie kiezen, hebben doorgaans naast ervaring ook het kapitaal om een mogelijk verlies te dragen. Daarnaast hebben deze beleggers vaak een kortere beleggingshorizon. Zelfs voor de meest ervaren beleggers kunnen de verliezen aanzienlijk zijn.

Short gaan via DEGIRO

Via ons beleggingsplatform is het mogelijk om short te gaan. Wel raden wij altijd aan om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring. Houd hier dus rekening mee voordat u gaat beginnen met deze beleggingsstrategie, of leer meer in ons kenniscentrum.

Open een rekening Terug

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien je voor 1 juni 2024 jouw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan je. De volgende voorwaarden zijn van toepassing voor een geldige deelname aan deze actie:

 • De actieperiode geldt t/m 31 mei 2024.
 • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
 • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 30 juni 2024.
 • Kosten voor valuta afhandeling (AutoFX en handmatige valutaconversie) worden niet vergoed in deze promotie.
 • De door jou gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin juli 2024 teruggestort op jouw DEGIRO rekening.
 • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
 • Zodra je de Cliënt Overeenkomst hebt ondertekend, wordt je account geactiveerd en begint de actieperiode.
 • Om het transactietegoed van €100 te gebruiken moet de nieuwe klant eerst een storting doen (minimaal €0,01).
 • Nieuwe klanten die hun registratie zijn begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
 • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
 • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.
 • Het transactietegoed is niet geldig op hefboomproducten en warrants.
 • Nederlandse wetgeving is van toepassing op deze actie.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie op elk moment voor de genoemde vervaldatum beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de site.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 31 mei 2024 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close