Solvabiliteit is de mate waarin een bedrijf of instelling in staat is om aan financiële verplichtingen te voldoen. Ondernemingen maken vaak gebruik van vreemd vermogen, d.w.z. afgesloten leningen en schulden. De solvabiliteit laat zien in hoeverre de onderneming, in het geval van een liquidatie, de verschaffers van vreemd vermogen kan terugbetalen. Vreemd vermogen staat aan de passiva-kant op de balans van een onderneming. Aan de andere kant heeft de onderneming eigen vermogen (activa) op de balans staan, zoals aandelenkapitaal, gebouwen, cash voorraden en halffabrikanten of eindproducten.
Solvabiliteit berekenen
Wanneer u de begin- of eindbalans van een bedrijf ter beschikking heeft is het mogelijk om de solvabiliteitsratio te berekenen. Het is op twee manieren te berekenen:
Formule 1: Solvabiliteitsratio = eigen vermogen / totaal vermogen
Formule 2: Solvabiliteitsratio = eigen vermogen / vreemd vermogen
Verhouding eigen en vreemd vermogen
De verhouding tussen het eigen en vreemd vermogen geeft aan in hoeverre de onderneming gebruikmaakt van vreemd vermogen. Dit is van belang op het moment dat u in een bedrijf wilt beleggen, aangezien een laag solvabiliteitsratio (een te groot vreemd vermogen) ertoe kan leiden dat een onderneming niet meer aan de financiële verplichtingen kan voldoen. In dat geval is het risico van de belegging groter dan wanneer de ratio hoger is.
Solvabiliteit en sentiment op de beurs
De solvabiliteit van een bedrijf kan een signaal uitgeven naar beleggers. Op het moment dat de onderneming gezonde cijfers kan laten zien is dat goed voor het vertrouwen van beleggers, wat resulteert in een positief sentiment op de beurs. Dit zal er in de meeste gevallen toe leiden dat de vraag naar (en daarmee de koers van) een bepaald aandeel stijgt, waardoor de waarde van het eigen vermogen toe zal nemen. Hierdoor neemt ook de solvabiliteit weer verder toe.
Wat is een goede solvabiliteit?
Over het algemeen geldt hoe hoger het solvabiliteitspercentage van een onderneming, hoe gezonder het bedrijf. Een solvabiliteitsratio van 25% – 40% wordt als gezond gezien. Het aannemen van vreemd vermogen kan echter ook onderdeel zijn van de strategie van een bedrijf. Een gezonde solvabiliteit verschilt ook per branche. Banken hebben bijvoorbeeld vaak een veel lagere solvabiliteit dan bedrijven uit andere sectoren. Dit is te verklaren met het feit dat banken relatief veel vreemd vermogen bezitten.
Hoe vergroot een bedrijf zijn solvabiliteitspercentage
Optimaal voorraadbeheer
Veel bedrijfskapitaal zit opgeslagen in de voorraad die een bedrijf aanhoudt. Het probleem is echter dat dit kapitaal vast zit totdat de voorraad verkocht wordt. Bij een optimaal voorraadbeheer wordt er niet onnodig veel voorraad ingekocht. Voor de solvabiliteit is het beter als een bedrijf onnodige hoeveelheden voorraad als cash aanhoudt en verstandig inkoopt.
Uitgaven verkleinen, winst verhogen
Als er meer geld binnenkomt of minder geld wordt uitgegeven zal dit logischerwijs de solvabiliteit verhogen.
Facturen snel incasseren
Facturen die nog betaald moeten worden dragen niet bij aan de solvabiliteit. Bedrijven die strak op hun facturaties zitten en het kapitaal dat daaruit komt snel incasseren verbeteren hun solvabiliteit.
Solvabiliteit bij beleggen
Het berekenen van de solvabiliteit van een bedrijf is een onderdeel van fundamentele analyse. Bekijk de pagina over fundamentele analyse in onze beleggersacademie om hier meer over te leren.
Open een rekening