Letter S

Wat is solvabiliteit?

Solvabiliteit is de mate waarin een bedrijf of instelling in staat is om aan financiële verplichtingen te voldoen. Ondernemingen maken vaak gebruik van vreemd vermogen, d.w.z. afgesloten leningen en schulden. De solvabiliteit laat zien in hoeverre de onderneming, in het geval van een liquidatie, de verschaffers van vreemd vermogen kan terugbetalen. Vreemd vermogen staat aan de passiva-kant op de balans van een onderneming. Aan de andere kant heeft de onderneming eigen vermogen (activa) op de balans staan, zoals aandelenkapitaal, gebouwen, cash voorraden en halffabrikanten of eindproducten.

Solvabiliteit berekenen

Wanneer u de begin- of eindbalans van een bedrijf ter beschikking heeft is het mogelijk om de solvabiliteitsratio te berekenen. Het is op twee manieren te berekenen:

Formule 1: Solvabiliteitsratio = eigen vermogen / totaal vermogen

Formule 2: Solvabiliteitsratio = eigen vermogen / vreemd vermogen

Verhouding eigen en vreemd vermogen

De verhouding tussen het eigen en vreemd vermogen geeft aan in hoeverre de onderneming gebruikmaakt van vreemd vermogen. Dit is van belang op het moment dat u in een bedrijf wilt beleggen, aangezien een laag solvabiliteitsratio (een te groot vreemd vermogen) ertoe kan leiden dat een onderneming niet meer aan de financiële verplichtingen kan voldoen. In dat geval is het risico van de belegging groter dan wanneer de ratio hoger is.

Solvabiliteit en sentiment op de beurs

De solvabiliteit van een bedrijf kan een signaal uitgeven naar beleggers. Op het moment dat de onderneming gezonde cijfers kan laten zien is dat goed voor het vertrouwen van beleggers, wat resulteert in een positief sentiment op de beurs. Dit zal er in de meeste gevallen toe leiden dat de vraag naar (en daarmee de koers van) een bepaald aandeel stijgt, waardoor de waarde van het eigen vermogen toe zal nemen. Hierdoor neemt ook de solvabiliteit weer verder toe.

Wat is een goede solvabiliteit?

Over het algemeen geldt hoe hoger het solvabiliteitspercentage van een onderneming, hoe gezonder het bedrijf. Een solvabiliteitsratio van 25% – 40% wordt als gezond gezien. Het aannemen van vreemd vermogen kan echter ook onderdeel zijn van de strategie van een bedrijf. Een gezonde solvabiliteit verschilt ook per branche. Banken hebben bijvoorbeeld vaak een veel lagere solvabiliteit dan bedrijven uit andere sectoren. Dit is te verklaren met het feit dat banken relatief veel vreemd vermogen bezitten.

Hoe vergroot een bedrijf zijn solvabiliteitspercentage

Optimaal voorraadbeheer

Veel bedrijfskapitaal zit opgeslagen in de voorraad die een bedrijf aanhoudt. Het probleem is echter dat dit kapitaal vast zit totdat de voorraad verkocht wordt. Bij een optimaal voorraadbeheer wordt er niet onnodig veel voorraad ingekocht. Voor de solvabiliteit is het beter als een bedrijf onnodige hoeveelheden voorraad als cash aanhoudt en verstandig inkoopt.

Uitgaven verkleinen, winst verhogen

Als er meer geld binnenkomt of minder geld wordt uitgegeven zal dit logischerwijs de solvabiliteit verhogen.

Facturen snel incasseren

Facturen die nog betaald moeten worden dragen niet bij aan de solvabiliteit. Bedrijven die strak op hun facturaties zitten en het kapitaal dat daaruit komt snel incasseren verbeteren hun solvabiliteit.

Solvabiliteit bij beleggen

Het berekenen van de solvabiliteit van een bedrijf is een onderdeel van fundamentele analyse. Bekijk de pagina over fundamentele analyse in onze beleggersacademie om hier meer over te leren.

Open een rekening Terug

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Beleggen gaat gepaard met risico’s.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 90 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien je voor 1 oktober 2023 jouw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan je. De volgende voorwaarden zijn van toepassing op een geldige deelname aan deze actie:

Actievoorwaarden

 • De actieperiode geldt t/m 30 september 2023.
 • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
 • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 31 oktober 2023.
 • Kosten voor valuta afhandeling (AutoFX en handmatige valutaconversie) worden niet vergoed in deze promotie.
 • De door jou gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin november 2023 teruggestort op jouw DEGIRO rekening.
 • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
 • Om in aanmerking te komen voor deze actie dient de nieuwe klant een eerste storting ter identificatie te doen om zijn DEGIRO rekening te activeren.
 • Nieuwe klanten die hun registratie waren begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
 • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
 • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.
 • Het transactietegoed is niet geldig op hefboomproducten en warrants.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie voortijdig beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de klantensite.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 30 september 2023 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close