Letter S

Wat is standaarddeviatie?

De standaarddeviatie is een maatstaf voor de volatiliteit en het risico van een belegging. Meestal wordt de standaarddeviatie gebruikt om het risico van aandelen te bepalen. De volatiliteit is de beweeglijkheid van de koers. Over het algemeen geldt, hoe groter de volatiliteit, hoe hoger het risico van de belegging.

Interpretatie standaarddeviatie bij beleggen

Bij het berekenen van de standaarddeviatie wordt een wiskundige formule gebruikt die de bell curve heet. Deze formule gaat uit van het gemiddelde en laat daar een kansberekening op los. Het gemiddelde kan bijvoorbeeld het gemiddelde percentage rendement zijn dat een bedrijf behaald heeft in een x aantal jaar. Hoe groot is de kans dat dit gemiddelde percentage weer behaald wordt, overtroffen wordt, of dat er juist minder rendement volgt.

De bell curve formule is niet voorbehouden aan berekeningen op de beurs. Ook gezondheids-, economische- en sociologische onderzoeken maken vaak gebruik van deze rekenformule. Een voorbeeld zou kunnen zijn dat er gekeken wordt naar de gemiddelde lengte van een bevolking, en in hoe veel van de gevallen hier individuen van afwijken.

Bij aandelen is 15% een gangbaar fluctuatiepercentage. Maar wat zegt die 15% precies? Dat leggen we hieronder uit met een voorbeeld.

Stel dat aandeel A over de laatste 10 jaar gemiddeld 6% per jaar gestegen is en het fluctuatiepercentage op 15% ligt. Dan bereken je de bovengrens voor het rendement van het aandeel op de volgende manier: 6% +15% = 21%. De ondergrens: 6% - 15% = -9%. Er is daarmee een 68% kans dat het rendement na één jaar tussen de -9% en +15% komt te liggen.

Ga je uit van een berekening waar volgens de bell curve een uitslag uit komt die voor 95% zekerheid biedt, dan verhoog je het fluctuatiepercentage naar 30%. De bovengrens voor aandeel A ligt dan op -36% en de ondergrens op -24%.

Standaarddeviatie binnen technische analyse

In principe is de standaarddeviatie op zichzelf niet een indicator waar binnen de technische analyse veel gebruik van wordt gemaakt. Het wordt wel veel gebruikt als een factor binnen een aantal andere indicatoren. Bekijk onze pagina over technische analyse om meer te leren over deze beleggingstrategie.

Open een rekening Terug
Letter S

Account

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Beleggen gaat gepaard met risico’s.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 90 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien je voor 1 oktober 2023 jouw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan je. De volgende voorwaarden zijn van toepassing op een geldige deelname aan deze actie:

Actievoorwaarden

 • De actieperiode geldt t/m 30 september 2023.
 • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
 • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 31 oktober 2023.
 • Kosten voor valuta afhandeling (AutoFX en handmatige valutaconversie) worden niet vergoed in deze promotie.
 • De door jou gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin november 2023 teruggestort op jouw DEGIRO rekening.
 • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
 • Om in aanmerking te komen voor deze actie dient de nieuwe klant een eerste storting ter identificatie te doen om zijn DEGIRO rekening te activeren.
 • Nieuwe klanten die hun registratie waren begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
 • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
 • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.
 • Het transactietegoed is niet geldig op hefboomproducten en warrants.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie voortijdig beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de klantensite.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 30 september 2023 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close