De standaarddeviatie is een maatstaf voor de volatiliteit en het risico van een belegging. Meestal wordt de standaarddeviatie gebruikt om het risico van aandelen te bepalen. De volatiliteit is de beweeglijkheid van de koers. Over het algemeen geldt, hoe groter de volatiliteit, hoe hoger het risico van de belegging.
Interpretatie standaarddeviatie bij beleggen
Bij het berekenen van de standaarddeviatie wordt een wiskundige formule gebruikt die de bell curve heet. Deze formule gaat uit van het gemiddelde en laat daar een kansberekening op los. Het gemiddelde kan bijvoorbeeld het gemiddelde percentage rendement zijn dat een bedrijf behaald heeft in een x aantal jaar. Hoe groot is de kans dat dit gemiddelde percentage weer behaald wordt, overtroffen wordt, of dat er juist minder rendement volgt.
De bell curve formule is niet voorbehouden aan berekeningen op de beurs. Ook gezondheids-, economische- en sociologische onderzoeken maken vaak gebruik van deze rekenformule. Een voorbeeld zou kunnen zijn dat er gekeken wordt naar de gemiddelde lengte van een bevolking, en in hoe veel van de gevallen hier individuen van afwijken.
Bij aandelen is 15% een gangbaar fluctuatiepercentage. Maar wat zegt die 15% precies? Dat leggen we hieronder uit met een voorbeeld.
Stel dat aandeel A over de laatste 10 jaar gemiddeld 6% per jaar gestegen is en het fluctuatiepercentage op 15% ligt. Dan bereken je de bovengrens voor het rendement van het aandeel op de volgende manier: 6% +15% = 21%. De ondergrens: 6% - 15% = -9%. Er is daarmee een 68% kans dat het rendement na één jaar tussen de -9% en +15% komt te liggen.
Ga je uit van een berekening waar volgens de bell curve een uitslag uit komt die voor 95% zekerheid biedt, dan verhoog je het fluctuatiepercentage naar 30%. De bovengrens voor aandeel A ligt dan op -36% en de ondergrens op -24%.
Standaarddeviatie binnen technische analyse
In principe is de standaarddeviatie op zichzelf niet een indicator waar binnen de technische analyse veel gebruik van wordt gemaakt. Het wordt wel veel gebruikt als een factor binnen een aantal andere indicatoren. Bekijk onze pagina over technische analyse om meer te leren over deze beleggingstrategie.
Open een rekening