Letter S

Wat is een strip?

Een strip is een splitsing van een obligatie waarbij de mantel (hoofdsom) en de coupon(s) (rente) worden gesplitst. Deze rechten worden vervolgens verhandeld als zelfstandige beleggingsproducten.

Wat is strippen?

Strippen is het doen van zo’n scheiding van mantel en coupons binnen een obligatie. Het wordt gedaan door een bank of een effectenhuis.

N.B.: In deze context hebben we het over het strippen van een obligatie. Een andere meer controversiële context waarin strippen gebruikt wordt, is dividendstrippen. De term dividendstrippen wordt gebruikt voor de praktijk van het al dan niet terecht terugvorderen van bronbelasting op dividendbetalingen door te 'schuiven' met aandelen rond de datum van dividendbetaling. Hieronder leggen we uit hoe een obligatiestrip in zijn werk gaat, niet te verwarren met een dividenstrip, dus.

Hoe werkt een strip?

Een obligatie bestaat uit een mantel en coupons. De mantel geeft het recht op terugbetaling van de hoofdsom. De coupons geven het recht op de opeenvolgende interestbetalingen (rente). Na het strippen worden zowel de mantel (= het geleende bedrag) als de coupons een nulcouponobligatie (zero coupon bond).

Voorbeeld:

Als een investeringsbank een treasury note van €50 miljoen heeft dat vijf jaar lang jaarlijks 5% rente uitbetaalt, zou deze obligatie door een couponstripping veranderen in zes nieuwe nulcouponobligaties: een obligatie van €50 miljoen die binnen vijf jaar vervalt en vijf obligaties van €2,5 miljoen (5% x €50 miljoen) die elk in een van de komende vijf jaar zouden vervallen. Elke obligatie wordt verkocht tegen een andere korting dan de nominale waarde op basis van de looptijd.

Beleggen in obligaties bij DEGIRO

Bij DEGIRO kunt u overheids- en bedrijfsobligaties online kopen. De transactiekosten zijn afhankelijk van de uitwisseling. Daarnaast hebben wij een kernselectie van obligaties die tegen lagere kosten kunnen worden verhandeld. In tegenstelling tot andere financiële instrumenten, worden obligaties niet geprijsd in valuta maar in een percentage van de nominale waarde, zodat het gemakkelijker is om de effectieve rentevoet te berekenen. Wilt u meer weten over het kopen van een obligatie, bekijk dan de video. In onze beleggersacademie leest u meer over wat obligaties zijn, wat voor soort obligaties er zijn en wat de voordelen en risico’s zijn van beleggen in obligaties.

Open een rekening Terug

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien je voor 1 mei 2024 jouw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan je. De volgende voorwaarden zijn van toepassing op een geldige deelname aan deze actie:

 • De actieperiode geldt t/m 30 april 2024.
 • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
 • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 31 mei 2024.
 • Kosten voor valuta afhandeling (AutoFX en handmatige valutaconversie) worden niet vergoed in deze promotie.
 • De door jou gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin juni 2024 teruggestort op jouw DEGIRO rekening.
 • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
 • Zodra je de Cliënt Overeenkomst hebt ondertekend, wordt je account geactiveerd en begint de actieperiode.
 • Om het transactietegoed van €100 te gebruiken moet de nieuwe klant eerst een storting doen (minimaal €0,01).
 • Nieuwe klanten die hun registratie zijn begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
 • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
 • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.
 • Het transactietegoed is niet geldig op hefboomproducten en warrants.
 • Nederlandse wetgeving is van toepassing op deze actie.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie op elk moment voor de genoemde vervaldatum beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de site.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 30 april 2024 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close