Letter S

Wat is een strip?

Een strip is een splitsing van een obligatie waarbij de mantel (hoofdsom) en de coupon(s) (rente) worden gesplitst. Deze rechten worden vervolgens verhandeld als zelfstandige beleggingsproducten.

Wat is strippen?

Strippen is het doen van zo’n scheiding van mantel en coupons binnen een obligatie. Het wordt gedaan door een bank of een effectenhuis.

N.B.: In deze context hebben we het over het strippen van een obligatie. Een andere meer controversiële context waarin strippen gebruikt wordt, is dividendstrippen. De term dividendstrippen wordt gebruikt voor de praktijk van het al dan niet terecht terugvorderen van bronbelasting op dividendbetalingen door te 'schuiven' met aandelen rond de datum van dividendbetaling. Hieronder leggen we uit hoe een obligatiestrip in zijn werk gaat, niet te verwarren met een dividenstrip, dus.

Hoe werkt een strip?

Een obligatie bestaat uit een mantel en coupons. De mantel geeft het recht op terugbetaling van de hoofdsom. De coupons geven het recht op de opeenvolgende interestbetalingen (rente). Na het strippen worden zowel de mantel (= het geleende bedrag) als de coupons een nulcouponobligatie (zero coupon bond).

Voorbeeld:

Als een investeringsbank een treasury note van €50 miljoen heeft dat vijf jaar lang jaarlijks 5% rente uitbetaalt, zou deze obligatie door een couponstripping veranderen in zes nieuwe nulcouponobligaties: een obligatie van €50 miljoen die binnen vijf jaar vervalt en vijf obligaties van €2,5 miljoen (5% x €50 miljoen) die elk in een van de komende vijf jaar zouden vervallen. Elke obligatie wordt verkocht tegen een andere korting dan de nominale waarde op basis van de looptijd.

Beleggen in obligaties bij DEGIRO

Bij DEGIRO kunt u overheids- en bedrijfsobligaties online kopen. De transactiekosten zijn afhankelijk van de uitwisseling. Daarnaast hebben wij een kernselectie van obligaties die tegen lagere kosten kunnen worden verhandeld. In tegenstelling tot andere financiële instrumenten, worden obligaties niet geprijsd in valuta maar in een percentage van de nominale waarde, zodat het gemakkelijker is om de effectieve rentevoet te berekenen. Wilt u meer weten over het kopen van een obligatie, bekijk dan de video. In onze beleggersacademie leest u meer over wat obligaties zijn, wat voor soort obligaties er zijn en wat de voordelen en risico’s zijn van beleggen in obligaties.

Open een rekening Terug

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien u voor 1 november 2022 uw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan u. De volgende voorwaarden zijn van toepassing op een geldige deelname aan deze actie:

Actievoorwaarden

  • De actieperiode geldt t/m 31 oktober 2022.
  • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
  • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 30 november 2022.
  • De door u gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin december teruggestort op uw DEGIRO rekening.
  • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
  • Om in aanmerking te komen voor deze actie dient de nieuwe klant een eerste storting ter identificatie te doen om zijn DEGIRO rekening te activeren.
  • Nieuwe klanten die hun registratie waren begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
  • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
  • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie voortijdig beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de klantensite.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 31 oktober 2022 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close