Letter T

Betekenis van Thèta beleggen

De thèta geeft weer hoeveel tijdswaarde een optie per dag verliest. Thèta is één van de zogenoemde optiegrieken. Dit zijn indicatoren waarmee de waarde van opties berekend worden.

Prijs van een optie

De prijs van een optie bestaat uit twee onderdelen. De intrinsieke waarde en de tijdswaarde (ook wel verwachtingswaarde). Thèta heeft betrekking op de tijdswaarde.

Thèta en looptijd

Vanaf het moment van aankoop tot expiratiedatum wordt de tijdswaarde in het begin langzaam, maar daarna steeds sneller, minder. De thèta geeft dus weer hoeveel tijdswaarde de optie per dag verliest. Hoe korter de looptijd van een optie, des te sneller verliest de optie haar tijdswaarde, des te groter de thèta.

Bij twee opties met dezelfde uitoefenprijs maar verschillende expiratiedata, verliest de korter lopende optie meer tijdswaarde per dag dan de langer lopende optie. Vanaf ongeveer één maand voor expiratie loopt de tijdswaarde zelfs exponentieel uit de optie. Dat laten we hieronder zien met een voorbeeld.

Voorbeeld van Thèta bij opties

Een call met uitoefenprijs van 50 euro en een looptijd van één jaar, waarbij de koers van de onderliggende waarde nu op 50 staat, heeft een waarde van ongeveer 4 euro. Deze optie is een dag later een halve cent minder waard, dus thèta is 0,005.

Als we nu kijken naar een zelfde optie met een looptijd van een week, dan is de waarde ongeveer 55 cent en de theta ongeveer 4 cent; in een dag verdampt er dus ruim 7% van de waarde van die optie.

Een dag voor expiratie heeft die call een waarde van 20 cent en een thèta van 20 cent omdat, als er de volgende dag niets gebeurt, al die waarde verloren gaat.

De thèta hangt ook samen met de volatiliteit. Wanneer de volatiliteit (beweeglijkheid) van opties relatief hoog is, zal de optie meer aan tijdswaarde verliezen.

Als u meer wilt lezen over andere factoren die optieprijzen bepalen zoals de intrinsieke waarde, lees dan meer over de prijs van opties.

Beleggen aan de hand van optiestrategieën

Als u een meer ervaren belegger bent en goed thuis bent in opties, kunt u verschillende optiestrategieën uitproberen bij het beleggen. Wij behandelen enkele populaire optiestrategieën zoals de covered call & put, vertical spreads, straddle, strangle, butterfly spread en iron condor in ons kenniscentrum!

Open een rekening Terug

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 90 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien je voor 1 juni 2023 jouw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan je. De volgende voorwaarden zijn van toepassing op een geldige deelname aan deze actie:

Actievoorwaarden

 • De actieperiode geldt t/m 31 mei 2023.
 • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
 • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 30 juni 2023.
 • Kosten voor valuta afhandeling (AutoFX en handmatige valutaconversie) worden niet vergoed in deze promotie.
 • De door jou gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin juli 2023 teruggestort op jouw DEGIRO rekening.
 • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
 • Om in aanmerking te komen voor deze actie dient de nieuwe klant een eerste storting ter identificatie te doen om zijn DEGIRO rekening te activeren.
 • Nieuwe klanten die hun registratie waren begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
 • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
 • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.
 • Het transactietegoed is niet geldig op hefboomproducten en warrants.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie voortijdig beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de klantensite.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 31 mei 2023 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close