UCITS staat voor ‘Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities’. In andere woorden: Instellingen voor Collectieve Belegging in Effecten. Het is een regelgevingskader van de Europese Unie waarmee beleggers beschermd worden.
Regelgeving voor fondsen
De UCITS-richtlijn is van toepassing op alle beleggingsfondsen binnen de EU. Voldoet een fonds niet aan de richtlijnen, dan mag het niet in de EU verhandeld worden. Alle fondsen zijn verplicht om een externe fondsbewaarder aan te stellen. Deze bewaarder (depositary genoemd) is verantwoordelijk voor het controleren van de kasstromen van het ronds. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de teruggaven van investeringen die in het fonds zijn gedaan.
Volledige transparantie
De fondsbewaarder is verplicht om een Key Investors Information Document (KIID) op te stellen. In dit document worden beleggers op de hoogte gehouden van alle zaken rondom een fonds. Zo weten investeerders wat er met hun ingelegde kapitaal gebeurt.
Geschiedenis UCITS-richtlijn
Op 20 december 1985 werd de UCITS-richtlijn door de EU aangenomen. In de jaren negentig kwam er kritiek op enkele onderdelen van de richtlijn. Voorstellen voor aanpassingen werden in die tijd echter niet aangenomen. In 2002 werden wel twee aanpassingen aangenomen. Deze verruimde het beleggingsspectrum van UCITS-fondsen en enkele beperkingen voor indexfondsen werden versoepeld.
UCITS fondsen via DEGIRO
Via ons platform belegt u eenvoudig in Europese fondsen. Deze fondsen volgen altijd de UCITS-richtlijnen. Ons gebruiksvriendelijke platform, uitgebreide aanbod en lage tarieven maken het u gemakkelijk. Ontdek onze ongekend lage tarieven.
Open een rekening