Letter H

Wat is een vastgoedfonds?

Een vastgoedfonds is een investeringsfonds dat belegt in onroerend goed, zoals gebouwen, grond en andere vastgoedprojecten. Het fonds verdient aan de verhuur of verkoop van het vastgoed, en het opbouwen van waarde op de lange termijn.

Zolang (huur)prijzen van huizen, kantoorpanden en andere gebouwen stijgen, kan er in de toekomst winst gemaakt worden met de verkoop. Beleggers kopen aandelen in het fonds en profiteren mee van de prestaties van het vastgoedportfolio.

Hoe beleg je in vastgoedfondsen?

Een vastgoedfonds wordt vaak aangeduid met REIT (Real Estate Investment Trust). Je hebt openbaar verhandelde REIT’s die op de beurs terug te vinden zijn, en niet-beursgenoteerde REIT’s die je rechtstreeks bij het beleggingsfonds koopt. Belangrijk daarbij is om te kijken naar de liquiditeit. Als een fonds niet-beursgenoteerd is, kan je soms je aandelen niet zomaar verkopen. Houdt hier rekening mee.

Beleggen in vastgoed kan mooi zijn voor de diversificatie van jouw portfolio. Bij DEGIRO bieden we verschillende vastgoedfondsen aan. Open het platform of de app en ga op zoek naar het vastgoedfonds dat bij jou past. Tip: zoek op ‘REIT’, ‘real estate’ of ‘vastgoed’ om vastgoedfondsen te vinden.

Verschillen in vastgoedfondsen

Vastgoedfondsen focussen zich vaak op specifieke vastgoedobjecten of vastgoedproducten. Zo zijn er vastgoedfondsen die alleen in winkelpanden en winkelcentra investeren. Andere fondsen richten zich alleen op (woon)huizen, op kantoorpanden of zelfs alleen op het verstrekken van hypotheken.

Kijk bij de keuze voor een vastgoedfonds goed naar welke sector in trek is en wat de verwachtingen voor het type vastgoed in de toekomst zijn. Wanneer kantoorpanden door thuiswerken leeg komen te staan, is het mogelijk minder aantrekkelijk om in een fonds te beleggen dat zich op dit type vastgoed richt.

Kosten van een vastgoedfonds

Vastgoedfondsen worden actief beheerd. Dit zorgt voor hogere kosten dan bij bijvoorbeeld ETF’s. De fondsmanager en eventueel andere medewerkers moeten namelijk betaald worden. De meeste fondsbeheerders rekenen tussen 0,5% en 2,0% op jaarbasis. Het is verstandig om dit te controleren voordat je belegt. Deze informatie vind je op de website van het beleggingsfonds of in de DEGIRO-app.

De risico’s van beleggen in vastgoedfondsen

Het rendement van vastgoedfondsen hangt samen met het verloop van de vastgoedmarkt. Dalende huizenprijzen en leegstand kunnen ervoor zorgen dat een vastgoedfonds verlies draait. Het verleden laat zien dat vastgoedprijzen plots flink kunnen kelderen. Maar op de lange termijn is een stijgende trend te zien. Neem bijvoorbeeld de huizenprijzen van 30 jaar geleden, en vergelijk deze met de prijzen van nu. Positieve resultaten uit het verleden bieden alleen geen garantie voor de toekomst.

Bij niet-beursgenoteerde fondsen kun je soms niet zomaar uitstappen. Dit vormt mogelijk ook een risico wanneer het fonds verlies lijdt en je jouw geld er niet uit kan halen. Controleer bij aankoop altijd de voorwaarden van een vastgoedfonds.

Sommige vastgoedfondsen maken gebruik van geleend geld. Hier kleeft extra risico aan. Als de rente op leningen stijgt, maakt het fonds hogere kosten om schulden af te betalen. Dit gaat ten koste van de winst en het rendement van het fonds. Daarmee kan ook jouw investering in gevaar komen. Ook hierbij geldt: doe goed onderzoek naar het vastgoedfonds voordat je aandelen koopt.

Vastgoedfondsen en dividend

In vergelijking tot andere beleggingsproducten wordt er bij vastgoedfondsen vaak een relatief hoog dividendpercentage uitgekeerd. Door uitkering van dividend blijft er minder geld over om nieuw vastgoed te kopen. De winst stijgt bij vastgoedfondsen vooral door huurinkomsten, en de huur wordt vaak ieder jaar verhoogd. Wil een vastgoedfonds nieuw vastgoed aankopen, dan geeft het vaak nieuwe aandelen uit om geld op te halen voor deze investeringen.

Open een rekening Terug

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien je voor 1 juli 2024 jouw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan je. De volgende voorwaarden zijn van toepassing voor een geldige deelname aan deze actie:

 • De actieperiode geldt t/m 30 juni 2024.
 • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
 • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 31 juli 2024.
 • Kosten voor valuta afhandeling (AutoFX en handmatige valutaconversie) worden niet vergoed in deze promotie.
 • De door jou gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin augustus 2024 teruggestort op jouw DEGIRO rekening.
 • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
 • Zodra je de Cliënt Overeenkomst hebt ondertekend, wordt je account geactiveerd en begint de actieperiode.
 • Om het transactietegoed van €100 te gebruiken moet de nieuwe klant eerst een storting doen (minimaal €0,01).
 • Nieuwe klanten die hun registratie zijn begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
 • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
 • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.
 • Het transactietegoed is niet geldig op hefboomproducten en warrants.
 • Nederlandse wetgeving is van toepassing op deze actie.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie op elk moment voor de genoemde vervaldatum beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de site.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 30 juni 2024 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close