Letter V

Wat is volatiliteit?

Volatiliteit is de beweeglijkheid van de koers van een aandeel of ander type effecten. Beurskoersen geven de prijs van een onderliggende waarde weer, zoals die ontstaan is door vraag en aanbod. Daardoor kan de koers omhoog of omlaag bewegen.

Wat betekent een hoge of lage volatiliteit?

Een lage volatiliteit betekent dat de koers van de onderliggende waarde weinig omhoog of omlaag beweegt. Een hoge volatiliteit komt voor wanneer de koers juist veel op en neer beweegt.

Soorten volatiliteit

Er zijn twee soorten volatiliteit: historische volatiliteit (ook wel bekend als statistische volatiliteit) en impliciete volatiliteit (beter bekend als ‘implied validity’ in het Engels). De historische volatiliteit is de beweeglijkheid die de onderliggende waarde in het verleden heeft gehad. Impliciete volatiliteit is de toekomstige volatiliteit die afgeleid kan worden uit de optieprijzen. De optieprijzen zullen stijgen als de markt verwacht dat er meer beweging zal komen en dalen als de inschatting is dat de beurs minder beweeglijkheid gaat tonen.

Bèta

Bèta is een coëfficiënt die aangeeft hoe volatiel een financieel product is ten opzichte van de referentie-index. Een voorbeeld van zo’n referentie-index is bijvoorbeeld de AEX voor de koers van Shell. De bèta ligt altijd tussen 0 en 2, met 1 als neutraal punt in het midden. Een bèta van 0,5 geeft bijvoorbeeld aan dat het product de helft zo volatiel is als de referentie-index. De bèta van een aandeel vind u op ons platform op het tabblad ‘Ratio’s’ onder ‘Prijs en Volume’.

Wat is een volatiliteitsindex?

Een volatiliteitsindex geeft de verwachting weer voor volatiliteit op financiële markten (bijvoorbeeld de aandelenmarkt) over een bepaalde periode in de toekomst. Voorbeelden van volatiliteitsindexen zijn de VIX of VSTOXX. Ook zijn er zogenoemde volatiliteitsopties. Dit zijn opties met een volatiliteitsindex als onderliggende waarde.

Volg de koersen met DEGIRO

Op elk moment zicht hebben op de bewegingen van de koersen is van essentieel belang, het kan het verschil maken tussen winst en verlies. Daarom bieden wij gratis realtime koersen op o.a. Euronext. Op deze pagina leest u meer over technische analyse, een techniek om aan de hand van de koersen te bepalen wat het beste moment is om aandelen te kopen of te verkopen. Ons beleggingsplatfrom geeft u toegang tot meer dan vijftig beurzen, verspreid over dertig landen. Zo kunt u beleggen op bijvoorbeeld Euronext, Xetra, NASDAQ of NYSE.

Open een rekening Terug

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Logo

Actievoorwaarden €100 transactietegoed actie

Indien u voor 1 oktober 2022 uw DEGIRO rekening activeert, dan vergoeden wij €100 transactietegoed aan u. De volgende voorwaarden zijn van toepassing op een geldige deelname aan deze actie:

Actievoorwaarden

  • De actieperiode geldt t/m 30 september 2022.
  • Gedurende de actieperiode krijgen nieuwe klanten die een rekening hebben geactiveerd €100 transactietegoed toegekend.
  • Het €100 transactietegoed is geldig op gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten in de periode t/m 31 oktober 2022.
  • De door u gemaakte transactiekosten en externe handlingkosten (tot een maximum van €100,-) worden begin november teruggestort op uw DEGIRO rekening.
  • Deze actie is alleen geldig voor nieuwe klanten met een Nederlandse DEGIRO rekening.
  • Om in aanmerking te komen voor deze actie dient de nieuwe klant een eerste storting ter identificatie te doen om zijn DEGIRO rekening te activeren.
  • Nieuwe klanten die hun registratie waren begonnen vóór de actieperiode, maar hun DEGIRO account activeren tijdens de actieperiode, komen ook in aanmerking voor deze actie.
  • Indien er al een account bestaat op het adres van de nieuwe klant, dan is deelname uitgesloten.
  • Elke nieuwe klant kan slechts eenmaal aanspraak maken op het transactietegoed.
  • Het transactietegoed is niet geldig op hefboomproducten en warrants.

Aanvaarding actievoorwaarden

Door deelname aan de actie accepteert de deelnemer automatisch de actievoorwaarden. DEGIRO mag de actie voortijdig beëindigen of de actievoorwaarden wijzigen. Eventuele wijzigingen communiceert DEGIRO via de klantensite.

Deelname

Deelname aan de actie staat open voor iedereen die t/m 30 september 2022 een rekening heeft geactiveerd bij DEGIRO.

icon_close