Beleggen in aandelen

Op deze pagina wordt uitgelegd wat aandelen zijn, welke soorten er zijn, hoe de prijs van een aandeel wordt bepaald en waar je aandelen kunt verhandelen.

Wat zijn aandelen?

Een aandeel is feitelijk niets anders dan een (verhandelbaar) bewijs dat u een deel van het kapitaal van een onderneming bezit. Wanneer een bedrijf geld nodig heeft kan zij een lening aangaan bij de bank. Een andere optie is om aandelen uit te geven. Het uitgeven heet een aandelenemissie. Koopt u een aandeel? Dan stelt u geld ter beschikking aan een bedrijf. Maakt dat bedrijf winst of verlies, dan wordt dat vaak weerspiegeld in het aandeel. Een koper heet een aandeelhouder. In ruil voor uw investering wordt u voor een deel eigenaar van dat bedrijf.

Een aandeel is een stukje van een bedrijf

De oorsprong van aandelen

Het eerste aandeel ter wereld is in Nederland uitgegeven, door de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Met hun eerste emissie in 1606 werd meer dan 6 miljoen florijnen opgehaald, een enorm bedrag in die tijd. Daarna kwam direct een actieve handel op gang, waar aandelen werden verhandeld in het Amsterdamse effectenhuis, ’s werelds eerst beurs.

Hoe worden de prijs en waarde van een aandeel bepaald?

De prijs van een aandeel, wordt de koers (ook wel aandelenkoers) genoemd. Deze wordt bepaald door de laatste transactie. Een transactie kan plaatsvinden wanneer een koper en verkoper tot een prijsovereenkomst komen. Net als bij veel andere producten wordt de prijs vaak beïnvloed door de verhouding tussen vraag en aanbod. Hoe meer mensen een aandeel willen, hoe hoger de prijs zal zijn. Daarbij speelt (winst)verwachting van het desbetreffende bedrijf vaak een doorslaggevende rol. Is de winstverwachting hoog? Dan zal de prijs, vermoedelijk ook stijgen. De prijs van een aandeel kan iedere dag veranderen. Iedere belegger, zoals uzelf, zal een eigen inschatting maken van de toekomstige resultaten van het bedrijf. Op basis daarvan kunt u bepalen of u de huidige prijs te hoog, te laag of juist precies goed vindt. Meer informatie over het tot stand komen van de koersen vindt u in deze video.

Op welke manier kunnen aandelen winstgevend zijn?

Op twee manieren is geld te verdienen met dit product. Allereerst door ze te verhandelen. De tweede mogelijkheid om winst te behalen is door middel van uitkeringen zoals dividend.

Koerswinst Dividend

Door de eerdergenoemde vraag- en aanbodverhouding fluctueert de prijs. Verkoopt u een aandeel voor een hogere prijs dan u het heeft gekocht, dan verdient u logischerwijs. Uiteraard werkt dit ook de andere kant op. Verkoopt u voor minder dan de aankoopprijs, dan maakt u verlies.

Dividend

Dividend is een stukje van de winst van het bedrijf. Bedrijven die aandelen uitgeven kunnen kiezen voor een zogeheten winstuitkering. Hierbij deelt het bedrijf een deel van haar winst met de aandeelhouders. Een bedrijf bepaalt welk percentage zij eventueel wil uitbetalen als dividend.

Waar zijn aandelen te koop?

Stel, u wilt uw eerste aandeel kopen. Dan gaat dat meestal via de beurs. Om als particulier op de beurs een product te kunnen kopen of verkopen, heeft u een broker nodig. Dit komt omdat beurzen uitsluitend werken met professionele partijen die daarvoor een vergunning hebben. Om te kunnen handelen heeft u dus een beleggingsrekening nodig bij een broker. Dit is de partij die u toegang geeft tot de beurs. DEGIRO is een dergelijke broker. Wanneer u bij DEGIRO een order plaatst om te kopen of verkopen, gaat deze naar een beurs, de plek waar aandelen en andere financiële producten worden verhandeld. Hier treedt het vraag-en-aanbodprincipe in werking. Of uw order wordt uitgevoerd hangt dus af van orders van andere beleggers op de beurs. Sommige aandelen kunnen op verschillende beurzen worden aangeboden, zo is Shell PLC zowel op Euronext in Amsterdam, als de New York Stock Exchange te vinden.

Aandelen kopen kan via een broker bij de beurs

Welke soorten aandelen bestaan er?

Aandelen worden op twee manieren uitgegeven. Op naam en aan toonder. Die op naam worden in een register bijgehouden, daarom worden ze ook wel registeraandelen genoemd. Met een aandeel op naam is exact bekend wie andere aandeelhouders zijn en hoeveel stuks zij precies bezitten. Aandelen aan toonder daarentegen, zijn niet geregistreerd op naam en kunnen daardoor makkelijker vrij verhandeld worden. Via uw DEGIRO account kunt u dit soort vrij verhandelbare aandelen kopen en verkopen.

Wat is een aandelenfonds?

U kunt ervoor kiezen om zelf aandelen te kopen, maar dit kan ook via een aandelenfonds. Dat is een type beleggingsfonds dat investeert in meerdere bedrijven tegelijk waardoor het risico automatisch verspreid wordt. Bekijk deze video uit onze beleggersacademie voor meer informatie over het spreiden van risico. Een voordeel van beleggen via een aandelenfonds is het feit dat de fondsbeheerder in principe het werk voor u doet. Zelf hoeft u daardoor niet uit te kijken naar interessante beleggingen. Ook het zelf samenstellen van een gespreide investeringsportefeuille wordt uit handen genomen. Een bijkomend nadeel zijn de relatief hoge kosten, die u betaald voor het werk van de fondsbeheerder. Een soortgelijk alternatief voor aandelenfondsen zijn ETF’s. Dit zijn beursgenoteerde fondsen die een index, regio of sector volgen. ETF’s worden als aandelen op de markt verhandeld. Lees hier meer over ETF’s.

Wat is het risico van beleggen in aandelen?

Het aanschaffen van aandelen kan winstgevend zijn maar het is niet zonder risico. Bij DEGIRO vinden wij het belangrijk dat u op de hoogte bent van de risico’s die gepaard gaan met beleggen. Neem bijvoorbeeld het koersrisico. Wat u vandaag koopt, kan morgen minder waard zijn. Verkoopt u voor een lager bedrag dan uw aankoopbedrag? Dan zult u dus verlies maken. Naast het koersrisico bestaat ook altijd de kans dat een bedrijf failliet gaat. Voordat u begint met beleggen, zijn er een aantal factoren belangrijk om te overwegen. Het helpt om vast te stellen hoeveel risico u bereid bent te nemen en welke producten het best bij u passen. Daarnaast is het niet raadzaam om geld te beleggen dat u op korte termijn wellicht nodig heeft, of om posities in te nemen die financiële moeilijkheden kunnen opleveren. Vind u het lastig om te beslissen in welk aandeel u als eerste wilt beleggen? Bekijk dan de video over het kiezen van uw eerste aandeel in onze beleggersacademie.

Beleggen in aandelen onder verschillende marktomstandigheden

De aandelenmarkt kan beïnvloed worden door verschillende factoren, zoals de economische situatie. Over het algemeen gaan economische prestaties en de aandelenmarkt hand in hand. Als de economie groeit, presteert de aandelenmarkt doorgaans ook goed. Wanneer de aandelenmarkt stijgt, zien we het volgende:

  • Groei BBP: bedrijven produceren meer, groeien en breiden uit.
  • Nieuwe aandelenemissie: bedrijven genereren meer kapitaal en vergoten hun kapitalisatie.
  • Verhoogde aandelenwaarde: wanneer er meer kopers dan verkopers van een aandeel zijn, gaat de prijs van het aandeel omhoog, wat meer welvaart oplevert voor de beleggers in dit aandeel.
  • Meer vertrouwen: beleggers hebben meer vertrouwen in de markt en zijn meer geneigd te beleggen.

Maar wat gebeurt er als de marktomstandigheden niet positief zijn? Zoals we weten, is de economie cyclisch. Stagnatie en recessie kunnen afgewisseld worden met groeifases. Deze situaties kunnen zich voordoen:

  • Wantrouwen: als de marktomstandigheden niet gunstig zijn, daalt het vertrouwen van beleggers in de markten.
  • Dalende aandelenkoersen: aandelenkoersen kunnen dalen. Bijvoorbeeld, als er een oliecrisis is, zullen oliegerelateerde aandelen onvermijdelijk dalen in prijs. Dit kan leiden tot financieringsproblemen voor het bedrijf.
  • Kapitaal geïnvesteerd in aandelen: (beleggings)bedrijven kunnen minder gaan investeren in aandelen als zij weinig groeipotentieel zien en besluiten om in plaats daarvan cash of andere geldmiddelen aan te houden waardoor prijzen dalen.

Het voorspellen van marktomstandigheden is niet altijd gemakkelijk. Je kunt wel een technische analyse en fundamentele analyse doen van de bewegingen van de aandelenkoers. Deze kunnen je helpen nieuwe prijsschommelingen te voorspellen.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.