Beleggen in aandelen

Op deze pagina wordt uitgelegd wat aandelen zijn, welke soorten er zijn, hoe de prijs van een aandeel wordt bepaald en waar je aandelen kunt verhandelen.

Wat zijn aandelen?

Een aandeel is feitelijk niets anders dan een (verhandelbaar) bewijs dat u een deel van het kapitaal van een onderneming bezit. Wanneer een bedrijf geld nodig heeft kan zij een lening aangaan bij de bank. Een andere optie is om aandelen uit te geven. Het uitgeven heet een aandelenemissie. Koopt u een aandeel? Dan stelt u geld ter beschikking aan een bedrijf. Maakt dat bedrijf winst of verlies, dan wordt dat vaak weerspiegeld in het aandeel. Een koper heet een aandeelhouder. In ruil voor uw investering wordt u voor een deel eigenaar van dat bedrijf.

Een aandeel is een stukje van een bedrijf

De oorsprong van aandelen

Het eerste aandeel ter wereld is in Nederland uitgegeven, door de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Met hun eerste emissie in 1606 werd meer dan 6 miljoen florijnen opgehaald, een enorm bedrag in die tijd. Daarna kwam direct een actieve handel op gang, waar aandelen werden verhandeld in het Amsterdamse effectenhuis, ’s werelds eerst beurs.

Hoe worden de prijs en waarde van een aandeel bepaald?

De prijs van een aandeel, wordt de koers (ook wel aandelenkoers) genoemd. Deze wordt bepaald door de laatste transactie. Een transactie kan plaatsvinden wanneer een koper en verkoper tot een prijsovereenkomst komen. Net als bij veel andere producten wordt de prijs vaak beïnvloed door de verhouding tussen vraag en aanbod. Hoe meer mensen een aandeel willen, hoe hoger de prijs zal zijn. Daarbij speelt (winst)verwachting van het desbetreffende bedrijf vaak een doorslaggevende rol. Is de winstverwachting hoog? Dan zal de prijs, vermoedelijk ook stijgen. De prijs van een aandeel kan iedere dag veranderen. Iedere belegger, zoals uzelf, zal een eigen inschatting maken van de toekomstige resultaten van het bedrijf. Op basis daarvan kunt u bepalen of u de huidige prijs te hoog, te laag of juist precies goed vindt. Meer informatie over het tot stand komen van de koersen vindt u in deze video.

Op welke manier kunnen aandelen winstgevend zijn?

Op twee manieren is geld te verdienen met dit product. Allereerst door ze te verhandelen. De tweede mogelijkheid om winst te behalen is door middel van uitkeringen zoals dividend.

Koerswinst Dividend

Door de eerdergenoemde vraag- en aanbodverhouding fluctueert de prijs. Verkoopt u een aandeel voor een hogere prijs dan u het heeft gekocht, dan verdient u logischerwijs. Uiteraard werkt dit ook de andere kant op. Verkoopt u voor minder dan de aankoopprijs, dan maakt u verlies.

Dividend

Dividend is een stukje van de winst van het bedrijf. Bedrijven die aandelen uitgeven kunnen kiezen voor een zogeheten winstuitkering. Hierbij deelt het bedrijf een deel van haar winst met de aandeelhouders. Een bedrijf bepaalt welk percentage zij eventueel wil uitbetalen als dividend.

Waar zijn aandelen te koop?

Stel, u wilt uw eerste aandeel kopen. Dan gaat dat meestal via de beurs. Om als particulier op de beurs een product te kunnen kopen of verkopen, heeft u een broker nodig. Dit komt omdat beurzen uitsluitend werken met professionele partijen die daarvoor een vergunning hebben. Om te kunnen handelen heeft u dus een beleggingsrekening nodig bij een broker. Dit is de partij die u toegang geeft tot de beurs. DEGIRO is een dergelijke broker. Wanneer u bij DEGIRO een order plaatst om te kopen of verkopen, gaat deze naar een beurs, de plek waar aandelen en andere financiële producten worden verhandeld. Hier treedt het vraag-en-aanbodprincipe in werking. Of uw order wordt uitgevoerd hangt dus af van orders van andere beleggers op de beurs. Sommige aandelen kunnen op verschillende beurzen worden aangeboden, zo is Royal Dutch Shell zowel op Euronext in Amsterdam, als de New York Stock Exchange te vinden.

Aandelen kopen kan via een broker bij de beurs

Welke soorten aandelen bestaan er?

Aandelen worden op twee manieren uitgegeven. Op naam en aan toonder. Die op naam worden in een register bijgehouden, daarom worden ze ook wel registeraandelen genoemd. Met een aandeel op naam is exact bekend wie andere aandeelhouders zijn en hoeveel stuks zij precies bezitten. Aandelen aan toonder daarentegen, zijn niet geregistreerd op naam en kunnen daardoor makkelijker vrij verhandeld worden. Via uw DEGIRO account kunt u dit soort vrij verhandelbare aandelen kopen en verkopen.

Wat is een aandelenfonds?

U kunt ervoor kiezen om zelf aandelen te kopen, maar dit kan ook via een aandelenfonds. Dat is een type beleggingsfonds dat investeert in meerdere bedrijven tegelijk waardoor het risico automatisch verspreid wordt. Bekijk deze video uit onze beleggersacademie voor meer informatie over het spreiden van risico. Een voordeel van beleggen via een aandelenfonds is het feit dat de fondsbeheerder in principe het werk voor u doet. Zelf hoeft u daardoor niet uit te kijken naar interessante beleggingen. Ook het zelf samenstellen van een gespreide investeringsportefeuille wordt uit handen genomen. Een bijkomend nadeel zijn de relatief hoge kosten, die u betaald voor het werk van de fondsbeheerder. Een soortgelijk alternatief voor aandelenfondsen zijn ETF’s. Dit zijn beursgenoteerde fondsen die een index, regio of sector volgen. ETF’s worden als aandelen op de markt verhandeld. Lees hier meer over ETF’s.

Wat is het risico van beleggen in aandelen?

Het aanschaffen van aandelen kan winstgevend zijn maar het is niet zonder risico. Bij DEGIRO vinden wij het belangrijk dat u op de hoogte bent van de risico’s die gepaard gaan met beleggen. Neem bijvoorbeeld het koersrisico. Wat u vandaag koopt, kan morgen minder waard zijn. Verkoopt u voor een lager bedrag dan uw aankoopbedrag? Dan zult u dus verlies maken. Naast het koersrisico bestaat ook altijd de kans dat een bedrijf failliet gaat. Voordat u begint met beleggen, zijn er een aantal factoren belangrijk om te overwegen. Het helpt om vast te stellen hoeveel risico u bereid bent te nemen en welke producten het best bij u passen. Daarnaast is het niet raadzaam om geld te beleggen dat u op korte termijn wellicht nodig heeft, of om posities in te nemen die financiële moeilijkheden kunnen opleveren. Vind u het lastig om te beslissen in welk aandeel u als eerste wilt beleggen? Bekijk dan de video over het kiezen van uw eerste aandeel in onze beleggersacademie.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

backtotop

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.