Wat zijn aandelenopties?

Een aandelenoptie is een type optiecontract waarbij aandelen als onderliggende waarde worden gebruikt. Ze zijn het meest voorkomende type aandelenderivaat. Net als alle andere opties geeft een long positie in een aandelenoptie de belegger het recht, maar niet de verplichting, om de onderliggende aandelen te kopen of verkopen tegen een vaste uitoefenprijs op of voor de vervaldatum van het contract. De koper betaalt voor het recht dat een aandelenoptie biedt. Deze prijs wordt ook wel de premie genoemd. Beleggers kunnen aandelenopties kopen om te profiteren van een aandeel zonder het aandeel daadwerkelijk te kopen of te shorten. Net als bij andere soorten opties, bevat één contract vaak 100 aandelen.

Beleggers kunnen aandelenopties ook gebruiken om in optiespreads te handelen. Met deze techniek combineren beleggers long en short opties met verschillende uitoefenprijzen en expiratiedata. Hiermee proberen zij met minimaal risico winst te halen uit de optiepremies.

Aandelenopties worden doorgaans gebruikt door beleggers die kapitaalverlies kunnen dragen en geavanceerde kennis hebben van (vergelijkbare) financiële producten. Het verlies van kapitaal kan hoger zijn dan de initiële belegging. Over het algemeen hebben beleggers die in deze producten beleggen een relatief korte beleggingshorizon (minder dan vijf jaar). Sommige aandelenopties worden als riskanter beschouwd dan andere. De risico-indicator van een specifiek product vindt u in het Essentiële informatiedocument (EID). Dit is een document van drie pagina's dat de kenmerken en risico's van het product beschrijft. Naast in het EID, is informatie over contractspecificaties en de onderliggende waarde meestal te vinden op de website van de beurs.

Beleggen in aandelenopties via DEGIRO

Koopt u een calloptie op aandelen, dan heeft u het recht om de onderliggende aandelen tegen de uitoefenprijs te kopen. Wanneer de prijs van de onderliggende aandelen op de markt hoger is dan de uitoefenprijs van een calloptie, wordt de optie 'in the money' genoemd. Met DEGIRO worden uw ‘in the money’ optieposities niet automatisch uitgeoefend bij expiratie. Om uw optie uit te oefenen, dient u een e-mail te sturen naar de Order Desk.

Vanwege de complexiteit van de opties geven niet alle DEGIRO profielen toegang tot dit product. Alleen klanten met een Active of een Trader rekening kunnen beleggen in een breed scala aan derivaten. U kunt pas toegang krijgen tot deze profieltypen nadat u (digitaal) contracten hiervoor hebt ondertekend en de kennistesten over debet geld en debet effecten hebt gehaald. Wilt u beleggen in aandelenopties, dan wordt u eerst gevraagd om een korte kennistest in uw account te voltooien. Hiermee toont u aan voldoende kennis te hebben om in dit type product te beleggen. Zodra u de test met succes hebt afgerond, kunt u via uw DEGIRO platform beleggen in aandelenopties. Bekijk deze pagina voor de handelsuren van derivaten op beurzen zoals Euronext.

Het risico van beleggen in aandelenopties

Beleggen kan winstgevend zijn, maar het is niet zonder risico. Net als bij alle andere financiële producten, brengt beleggen in aandelenopties het risico van verlies met zich mee. Bij een long positie in een put- of calloptie is het maximale verlies de premie die u heeft betaald. Heeft u een short positie in een optie, dan is de maximale winst de premie die u heeft ontvangen bij het verkopen (schrijven) van de optie. Dit geldt voor zowel een call- als een putoptie is. Het maximale verlies daarentegen verschilt. Een short positie in een calloptie gaat gepaard met onbeperkt potentieel verlies. Voor een short positie in een putoptie is het maximale verlies de uitoefenprijs vermenigvuldigd met de contractgrootte en het aantal contracten dat de belegger heeft op een positie, verminderd met de ontvangen premie.

Beleggen bij DEGIRO

Bij DEGIRO zijn we open en transparant over de risico’s die gepaard gaan met beleggen. Voordat u begint met beleggen, zijn er een aantal factoren om te overwegen. Het helpt om vast te stellen hoeveel risico u bereid bent te nemen en welke producten daar het best bij passen. Daarnaast is het niet raadzaam om geld te beleggen dat u wellicht op korte termijn nodig heeft, of om posities in te nemen die financiële moeilijkheden kunnen opleveren. Het begint allemaal met bedenken wat voor belegger u wilt zijn. U kunt meer lezen over de risico’s van beleggen in onze Nadere Informatie Beleggingsdiensten documenten of bekijk onze beleggingsrisico pagina.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open een gratis rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Start met beleggen

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 90 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.