Een ETF, ook wel tracker genoemd, staat voor: Exchange Traded Fund. Het is een product dat een index, grondstof, obligatie of een samenstelling aan producten volgt. In tegenstelling tot sommige andere fondsen worden ze net als aandelen op de markt verhandeld. Het doel van een ETF is dat de prestatie van het product zo dicht mogelijk bij de waarde ligt van de onderliggende producten. Zo volgt een index tracker bijvoorbeeld de AEX of S&P500. Het belangrijkste voordeel is het vermogen om jouw beleggingsportfolio met gemak en tegen een betaalbare prijs te diversifiëren.
De onderliggende waarde van een ETF kan verschillen. Dit kan bijvoorbeeld een selectie van aandelen binnen een bepaalde sector zijn, een selectie van obligaties of zelfs de waarde van grondstoffen. Als gevolg hiervan verschillen ETF's ook op het gebied van diversificatie. Wil je jouw portefeuille diversifiëren en zo het risico beperken? Dan is een goed gespreide ETF het ideale product voor jou.
Waar je met een aandeel eigenaar wordt van een stukje van een bedrijf, koop je met een tracker een product dat slechts de waarde van onderliggende producten volgt. Om de prestaties zo min mogelijk af te laten wijken, moet de uitgever van de ETF een portefeuille opbouwen met vergelijkbare posities. Het belangrijkste hierin is om de weging van de producten te controleren. Daarnaast monitoren ze wijzigingen die gevolgen hebben voor de portefeuille. In tegenstelling tot reguliere ETF's, waar de waarde vergelijkbaar is met de waarde van de onderliggende activa, is het ook mogelijk om leveraged ETF's te kopen. Wanneer een hefboomwerking van toepassing is, betekent dit dat je bij de uitgevende partij geld leent om meer in de onderliggende producten te beleggen dan het door je geïnvesteerde bedrag. Deze leveraged ETF’s kunnen relatief ingewikkeld zijn en zijn gericht op korte termijn resultaten. Zij kunnen zeer hoge risico’s en kosten met zich meebrengen en zijn daarom minder geschikt voor de beginnende belegger.
Er zijn verschillende soorten ETF's, die kunnen worden gebruikt voor verschillende beleggingsstrategieën. Hieronder enkele voorbeelden van meer populaire soorten ETF's:
Een ETF is te vergelijken met een beleggingsfonds. Ook met een dergelijk fonds koopt men namelijk een samenstelling aan producten of andere onderliggende waarden. Het grote verschil tussen een tracker ETF en een beleggingsfonds is het beheer. Een beleggingsfonds wordt beheerd door een fondsmanager, die de onderliggende producten analyseert en actief een bovengemiddeld resultaat probeert te behalen. Hierom vinden er vaker aan- en verkopen plaats binnen een beleggingsfonds. De beheerder van een ETF probeert slechts de waarde van de onderliggende producten te volgen, in plaats van het ''verslaan'' van de markt. Door dit verschil zijn de kosten van een beleggingsfonds wel vaak hoger.
ETF's zijn voor veel beleggers voordelig. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn de handelsflexibiliteit, brede marktblootstelling en relatief lage kosten.
Hoewel ETF's vele voordelen hebben, zijn er ook nadelen, net als bij elk ander financieel product.
Om in ETF's te beleggen, hen je een broker nodig voor het plaatsen van een order. Wij zijn een online broker die het belangrijk vindt dat je met lage kosten een gediversifieerde portefeuille kan aanhouden. Daarom bieden wij een lijst met ETF’s aan waarin je kan beleggen zonder transactiekosten. Raadpleeg de ETF Kernselectiepagina voor de volledige lijst.
De ETF kernselectie is aan verandering onderhevig en valt onder een Fair Use Policy. Valuta-, externe product- en spreadkosten kunnen van toepassing zijn.
Investeren via ETF’s kan voordelig zijn maar het is niet zonder risico. Bij DEGIRO zijn wij open en transparant over de risico’s die gepaard gaat met beleggen. ETF’s worden niet actief beheerd. Het risico hiervan is dat niet geanticipeerd kan worden op veranderingen zoals overname van een bedrijf of een wijziging in de indexsamenstelling. Hoewel ETF's uit een verzameling producten bestaan, zodat dat element gediversifieerd is, kan ook de timing van jouw investering een aanzienlijke invloed op jouw rendement hebben. In plaats van een eenmalig bedrag in één keer te beleggen, waardoor je op een bepaald moment wordt blootgesteld aan de kosten van jouw effecten, kan je ervoor kiezen om geleidelijk over een langere periode te beleggen. Door te beleggen in kleinere bedragen, bijvoorbeeld op maandelijkse of driemaandelijkse basis, ben je minder blootgesteld aan de prijs die wordt betaald op het moment van belegging, maar wordt de belegging gemiddeld genomen over een langere periode. Deze methode wordt Dollar Cost Averaging genoemd. Voordat je begint met beleggen, zijn er een aantal factoren belangrijk om te overwegen. Het helpt om vast te stellen hoeveel risico je bereid bent te nemen en welke producten het beste bij je past. Daarnaast is het niet raadzaam om geld te beleggen dat je wellicht op korte termijn nodig heeft, of om posities in te nemen die financiële moeilijkheden kunnen opleveren.
In ruil voor het onderhoud van het product rekent de uitgever een vergoeding. Deze is doorgaans in de prijs van de ETF geïntegreerd. Vanwege het feit dat het zogenaamde passief beheerde producten zijn, zijn de beheerkosten laag, meestal tussen de 0,2% en 0,6%. Voorafgaand aan de aankoop kan je deze prijs en meer informatie over het product in het prospectus vinden.
Naast de geïntegreerde beheerdersvergoeding, is het ook mogelijk dat je transactiekosten aan jouw broker betaalt wanneer je ETF's koopt of verkoopt.
Gedurende de dag gaan de koersen van ETF’s op en neer als beleggers ze kopen of verkopen. Naast het risico van diversificatie en timing zoals hierboven genoemd, zijn er nog een paar factoren waar je voor op moet letten bij het beleggen in ETF’s in verschillende marktomstandigheden:
De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. Je kan (een deel van) jouw inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij jouw kennis en ervaring.
Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.
Beleggen gaat gepaard met risico’s.
We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 90 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.