Wat is een Exchange Traded Fund (ETF)?

Een ETF, ook wel tracker genoemd, staat voor: Exchange Traded Fund. Het is een product dat een index, grondstof, obligatie of een samenstelling aan producten volgt. In tegenstelling tot sommige andere fondsen worden ze net als aandelen op de markt verhandeld. Het doel van een ETF is dat de prestatie van het product zo dicht mogelijk bij de waarde ligt van de onderliggende producten. Zo volgt een index tracker bijvoorbeeld de AEX of S&P500. Het belangrijkste voordeel is het vermogen om uw beleggingsportfolio met gemak en tegen een betaalbare prijs te diversifiëren.

De onderliggende waarde van een ETF kan verschillen. Dit kan bijvoorbeeld een selectie van aandelen binnen een bepaalde sector zijn, een selectie van obligaties of zelfs de waarde van grondstoffen. Als gevolg hiervan verschillen ETF's ook op het gebied van diversificatie. Wilt u uw portefeuille diversifiëren en zo het risico beperken? Dan is een goed gespreide ETF het ideale product voor u.

Hoe werkt een ETF?

Waar u met een aandeel eigenaar wordt van een stukje van een bedrijf, koopt u met een tracker een product dat slechts de waarde van onderliggende producten volgt. Om de prestaties zo min mogelijk af te laten wijken, moet de uitgever van de ETF een portefeuille opbouwen met vergelijkbare posities. Het belangrijkste hierin is om de weging van de producten te controleren. Daarnaast monitoren ze wijzigingen die gevolgen hebben voor de portefeuille. In tegenstelling tot reguliere ETF's, waar de waarde vergelijkbaar is met de waarde van de onderliggende activa, is het ook mogelijk om leveraged ETF's te kopen. Wanneer een hefboomwerking van toepassing is, betekent dit dat u bij de uitgevende partij geld leent om meer in de onderliggende producten te beleggen dan het door u geïnvesteerde bedrag. Deze leveraged ETF’s kunnen relatief ingewikkeld zijn en zijn gericht op korte termijn resultaten. Zij kunnen zeer hoge risico’s en kosten met zich meebrengen en zijn daarom minder geschikt voor de beginnende belegger.

Welke soorten ETF’s bestaan er?

Er zijn verschillende soorten ETF's, die kunnen worden gebruikt voor verschillende beleggingsstrategieën. Hieronder enkele voorbeelden van meer populaire soorten ETF's:

 • Index-ETF's zijn veelvoorkomend. Dit type ETF probeert indexen te volgen. Een voorbeeld is de S&P 500.
 • Obligatie ETF's beleggen uitsluitend in obligaties. De obligaties waarin wordt belegd, kunnen overheden, bedrijven en gemeenten zijn.
 • Commodity ETF's zijn ontworpen om de prestaties van grondstoffen, zoals goud of ruwe olie, te volgen.
 • Industrie-ETF's volgen een industrie als geheel, bijvoorbeeld technologie, olie of farmaceutische producten.
 • Valuta ETF's beleggen in valuta, zoals USD of HKD.
 • Inverse ETF's zijn ontworpen om te profiteren van aandeeldalingen door aandelen te shorten.

Het verschil tussen een ETF en een beleggingsfonds

Een ETF is te vergelijken met een beleggingsfonds. Ook met een dergelijk fonds koopt men namelijk een samenstelling aan producten of andere onderliggende waarden. Het grote verschil tussen een tracker ETF en een beleggingsfonds is het beheer. Een beleggingsfonds wordt beheerd door een fondsmanager, die de onderliggende producten analyseert en actief een bovengemiddeld resultaat probeert te behalen. Hierom vinden er vaker aan- en verkopen plaats binnen een beleggingsfonds. De beheerder van een ETF probeert slechts de waarde van de onderliggende producten te volgen, in plaats van het ''verslaan'' van de markt. Door dit verschil zijn de kosten van een beleggingsfonds wel vaak hoger.

Wat zijn de voordelen van ETF’s?

ETF's zijn voor veel beleggers voordelig. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn de handelsflexibiliteit, brede marktblootstelling en relatief lage kosten.

 • Flexibiliteit: Zoals gezegd handelen ETF's als aandelen, waardoor ze flexibeler zijn in vergelijking met traditionele beleggingsfondsen. Ze kunnen op elk moment van de handelsdag worden verhandeld en u kunt verschillende bestellingen plaatsen, zoals markt, limiet, stop loss en stoplimiet. Je kunt ze ook kopen op marge of short verkopen.
 • Breed marktbereik: daarnaast zijn ze in staat een brede marktdekking te bereiken, aangezien ze bestaan uit een verzameling producten. Daarom helpen ETF's bij risicobeheer door diversificatie.
 • Lage kosten: ten slotte worden ETF's doorgaans passief beheerd. Hierdoor hebben ze lagere kosten in vergelijking met actief beheerde fondsen.

Wat zijn de nadelen van ETF’s?

Hoewel ETF's vele voordelen hebben, zijn er ook nadelen, net als bij elk ander financieel product.

 • Liquiditeitsvoorwaarden: Net als aandelen varieert de liquiditeit tussen verschillende ETF's. Als een ETF die u interesseert niet erg liquide is, wordt deze niet vaak verhandeld en kunt u moeilijkheden ondervinden om uw positie op het gewenste tijdstip en de gewenste prijs te sluiten. Vaak is de spreiding tussen de bied- en laatkoersen een indicatie van de liquiditeit. Over het algemeen, als er een grote spreiding is, kan dit een teken zijn dat de ETF illiquide is.
 • Onkostenratio: dit zijn de jaarlijkse bedrijfskosten. Ze verschillen van de kosten die de broker rekent om te kunnen handelen, maar hebben wel een soortgelijk effect. Hoe hoger de kostenratio, hoe lager het rendement.
 • Vergelijkbare producten: ETF's lijken erg op Exchange Traded Notes (ETN's) en leveraged ETFs. Ze zijn echter verschillend en kennen ook verschillende risico's. Vanwege de overeenkomsten worden ze vaak met elkaar verward.

Hoe kun je beleggen in ETF’s

Om in ETF's te beleggen, heeft u een broker nodig voor het plaatsen van een order. DEGIRO is een online broker die het belangrijk vindt dat u met lage kosten een gediversifieerde portefeuille kunt aanhouden. Daarom bieden wij een lijst met ETF’s aan waarin u kunt beleggen zonder transactiekosten. Raadpleeg de ETF Kernselectiepagina voor de volledige lijst en de Fair Use Policy.

Wat is het risico van beleggen in ETF’s

Investeren via ETF’s kan voordelig zijn maar het is niet zonder risico. Bij DEGIRO zijn wij open en transparant over de risico’s die gepaard gaat met beleggen. ETF’s worden niet actief beheerd. Het risico hiervan is dat niet geanticipeerd kan worden op veranderingen zoals overname van een bedrijf of een wijziging in de indexsamenstelling. Hoewel ETF's uit een verzameling producten bestaan, zodat dat element gediversifieerd is, kan ook de timing van uw investering een aanzienlijke invloed op uw rendement hebben. In plaats van een eenmalig bedrag in één keer te beleggen, waardoor u op een bepaald moment wordt blootgesteld aan de kosten van uw effecten, kunt u ervoor kiezen om geleidelijk over een langere periode te beleggen. Door te beleggen in kleinere bedragen, bijvoorbeeld op maandelijkse of driemaandelijkse basis, bent u minder blootgesteld aan de prijs die wordt betaald op het moment van belegging, maar wordt de belegging gemiddeld genomen over een langere periode. Deze methode wordt Dollar Cost Averaging genoemd. Voordat u begint met beleggen, zijn er een aantal factoren belangrijk om te overwegen. Het helpt om vast te stellen hoeveel risico u bereid bent te nemen en welke producten het beste bij u passen. Daarnaast is het niet raadzaam om geld te beleggen dat u wellicht op korte termijn nodig heeft, of om posities in te nemen die financiële moeilijkheden kunnen opleveren.

Kosten van beleggen in ETF's

In ruil voor het onderhoud van het product rekent de uitgever een vergoeding. Deze is doorgaans in de prijs van de ETF geïntegreerd. Vanwege het feit dat het zogenaamde passief beheerde producten zijn, zijn de beheerkosten laag, meestal tussen de 0,2% en 0,6%. Voorafgaand aan de aankoop kunt u deze prijs en meer informatie over het product in het prospectus vinden.

Naast de geïntegreerde beheerdersvergoeding, is het ook mogelijk dat u transactiekosten aan uw broker betaalt wanneer u ETF's koopt of verkoopt. DEGIRO heeft een kernselectie van ongeveer 200 ETF’s, waarvoor u geen transactiekosten betaalt. Hiervoor ontvangt DEGIRO op geen enkele manier betalingen van ETF-providers. Raadpleeg de ETF Kernselectiepagina voor de volledige lijst en de Fair Use Policy.

Wilt u meer weten over populaire ETF's op ons platform? Lees dan dit artikel over de meest verhandelde ETF’s.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open een gratis rekening en sluit je aan bij meer dan 2 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Start met beleggen

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2 miljoen klanten en meer dan 90 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.