Dividend ETF’s

Dividend is voor sommige beleggers een belangrijke bron van rendement. Bedrijven die dividend uitkeren zijn vaak stabiele bedrijven met een lange historie. Met dividend ETF’s kunnen beleggers gespreid beleggen in dit soort bedrijven. In dit artikel leggen we uit hoe beleggen in dividend ETF’s werkt, wat beleggers ermee kunnen en wat de risico’s zijn.

Wat zijn dividend ETF’s?

Een Exchange Traded Fund, afgekort ETF, biedt beleggers de mogelijkheid om de ontwikkeling van een index, grondstof, obligatie of een samenstelling aan producten te volgen. Een ETF uitgever investeert door middel van een dividend ETF in aandelen van bedrijven die dividend uitkeren. Er zijn verschillende strategieën voor het investeren in dividendaandelen. Daarom zijn er ook verschillende soorten dividend ETF’s.

Dividend aristocrats ETF’s

Er zijn bijvoorbeeld fondsen die zich richten op aandelen van bedrijven die over de lange termijn elk jaar een groeiend dividend hebben uitgekeerd. Een voorbeeld van zo’n ETF is SPDR S&P Global Dividend Aristocrats. Dit bevat alleen bedrijven die minstens twintig jaar achter elkaar het dividend hebben verhoogd. Lees hier meer over dividendaristocraten.

High Dividend ETF’s

Een andere groep zijn de ETF’s die zich richten op bedrijven met een hoog dividendrendement. Dit is een belangrijke indicator waar beleggers naar kijken. Het dividendrendement is een financiële ratio die aangeeft hoeveel een bedrijf elk jaar aan dividenden uitkeert in verhouding tot de koers van het aandeel. U berekent het als volgt: uitgekeerd dividend / aankoopkoers van uw aandeel X 100%. Als u dus een aandeel koopt voor €100 en dividend van €1,50 erop uitgekeerd krijgt, is uw dividendrendement 1,5%. Vaak vergelijken beleggers het dividendrendement met de rente op staatsobligaties. Wanneer die rente laag is, zijn dividendaandelen in de ogen van veel beleggers aantrekkelijk.

Een voorbeeld van een ETF die is gericht op een hoog dividendrendement is Amundi ETF MSCI Emu High Dividend. Dit fonds investeert in elf Europese landen in de bedrijven met het hoogste dividendrendement. De geschiedenis van de dividenduitkeringen doet er voor de selectie van de dividendaandelen niet toe, veel van de hoogdividend ETF’s baseren zich op het dividendrendement van de afgelopen 12 maanden en kijken niet verder terug.

Hoe werken dividend ETF’s?

De bedrijven waarin een dividend ETF belegt keren dividend uit. Vaak is dat één keer per jaar, maar er zijn ook bedrijven die halverwege het jaar een interimdividend uitkeren, of die dat zelfs nog vaker doen. De ETF uitgever (ook wel fondsbeheerder) keert het dividend meestal weer uit aan beleggers. Die kunnen bijvoorbeeld elke maand een uitkering krijgen, of elk kwartaal. Beleggers kunnen het dividend dat ze ontvangen herinvesteren om van het compounding effect te profiteren, of het houden als passief inkomen.

Er zijn ook accumulerende (‘herbeleggende’) ETF’s, waarbij de fondsbeheerder de dividenden die de onderliggende producten van de ETF uitkeren, zonder extra kosten opnieuw in het fonds investeert. Als gevolg daarvan stijgt de waarde van de ETF. Hier kunt u meer lezen over het verschil tussen accumulerende en distribuerende ETF’s.

Waarom beleggers in dividendaandelen beleggen

Het rendement van beleggen bestaat voor een deel uit koerswinst maar ook voor een deel uit het dividend dat bedrijven uitkeren, mits u in dividendaandelen belegt. De afgelopen eeuw bestond ongeveer een derde van het jaarlijkse rendement van de S&P 500 uit dividend dat door beleggers werd herbelegd. Het beleggen in aandelen die dividend uitkeren is dus een populaire en veelal lucractieve strategie. Met dividend ETF’s kunnen beleggers in één keer in een groot aantal dividendaandelen beleggen.

Welke ETF’s keren dividend uit?

Veel fondsaanbieders hebben dividend ETF’s. Hieronder staat een overzicht met dividend ETF’s die u kunt vinden op ons platform.

Amundi ETF MSCI Emu High Dividend UCITS ETFH
Deka DAXplus Maximum Dividend UCITS ETFH
Deka EURO iSTOXX ex Fin Dividend UCITS ETFH
Etflab Euro Stoxx Select Dividend 30H
FlexShares Developed Markets High Dividend Climate ESG UCITS ETFA
FlexShares® Emerging Markets High Dividend Climate ESG UCITS ETFI
Franklin LibertyQ Eupn Dividend UCITS ETF EUR DisH
Franklin LibertyQ Gl Dividend UCITS ETF USD DisH
iShares Asia Pacific Dividend UCITS ETF USD (Dist)H
iShares Dow Jones Asia Pacific Sel Dividend 30 DEH
iShares Dow Jones U.S. Select Dividend (DE)H
iShares Euro Dividend UCITS ETF EUR DistH
iShares EURO STOXX Select Dividend 30 UCITS ETF DEH
iShares MSCI USA Qlty Dividend UCITS ETF USD DisH
iShares STOXX Europe Select Dividend 30 (DE)H
iShares STOXX Global Select Dividend 100 (DE)H
iShares Swiss Dividend ETF (CH)H
iShares UK Dividend UCITS ETF GBP (Dist)H
Lyxor EURO STOXX Select Dividend 30 UCITS ETFH
Lyxor STOXX Europe Select Dividend 30 UCITS ETF DH
SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ESG UCITS ETFI
SPDR S&P Global Dividend Aristocrats ESG UCITS ETFA
SPDR S&P UK Dividend Aristocrats ETFH
VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETFH
WisdomTree US Quality Dividend Gro UCITS ETF - USDH
Xtrackers MSCI World High Dividend Yield UCITS ETFH

Waar beleggers op letten bij het kiezen van dividend ETF’s

Dat een bedrijf in het verleden dividend heeft uitgekeerd is geen garantie dat het dit in de toekomst ook zal doen. Het geld om dividend te betalen moet uiteindelijk komen uit de winsten die een bedrijf maakt. Er zijn veel voorbeelden van grote bedrijven die lang een groeiend dividend uitkeerden maar op een gegeven moment het dividend moesten verlagen of zelfs moesten stoppen met dividenduitkeringen.

De strategie van de dividend ETF maakt veel uit voor het risico dat beleggers lopen. Een ETF die is gericht op aandelen in bedrijven die het dividend geleidelijk laten stijgen heeft een wat lager risico dan een ETF die belegt in aandelen met een hoog dividendrendement. Een hoog dividendrendement kan erop wijzen dat een bedrijf op de beurs een lage waardering heeft. Het dividendrendement is namelijk hoger als de koers lager is.

Dividendlekkage

Een belangrijk aandachtspunt voor beleggers in ETF’s is dat ze door dividendbelasting te maken kunnen krijgen met dividendlekkage. Dividendlekkage is het deel van de dividendbelasting dat is ingehouden op uitgekeerd dividend dat niet terug te vragen valt via een belastingaangifte. Een deel van het dividend komt op die manier dus niet terecht bij de belegger. Er kan op twee plekken dividendlekkage plaatsvinden. Bij het dividend dat een bedrijf waarin het beleggingsfonds aandelen heeft uitkeert aan het fonds en bij het dividend dat het de ETF uitgever betaalt aan de belegger. Het is soms wel mogelijk om de betaalde dividendbelasting of een deel daarvan terug te vragen, maar dat zal niet altijd lukken. Omdat dividend ETF’s meer dividend ontvangen en uitkeren dan andere ETF’s, zal de dividendlekkage bij dividend ETF’s vaak groter zijn. Dividendlekkage komt doordat verschillende landen verschillende dividendbelastingtarieven hebben.

Waarom beleggen in dividend ETF’s?

Het grote voordeel van beleggen in ETF’s is dat het een makkelijke manier is om beleggingen te spreiden. Dividend ETF’s investeren vaak in tientallen bedrijven. Beleggers die zelf individuele dividendaandelen kopen kunnen niet zo makkelijk dezelfde mate van spreiding bereiken.

Beleggen in dividend ETF’s bij DEGIRO

Past dividendbeleggen in uw beleggingsstrategie? Met dividend ETF’s kunt u gespreid beleggen in dividendaandelen. Wij bieden naast de standaard lage tarieven, ook een selectie aan ETF’s waarmee u volledig zonder transactiekosten kunt beleggen, waaronder ook een aantal dividend ETF’s. Bekijk hier onze ETF kernselectie.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houd er rekening mee dat de feiten mogelijk zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.