Wat zijn leveraged en inverse Exchange Traded Funds?

Bij DEGIRO vinden wij het belangrijk dat u belegt met voldoende kennis van de producten waar u voor kiest. Bovendien willen we ervoor zorgen dat u financiële instrumenten verhandelt die aansluiten bij uw behoeften en doelstellingen. In dit artikel leggen wij twee typen Exchange Traded Funds (ETF’s) uit. Dit zijn leveraged ETF’s (ETF’s met een hefboomwerking) en inverse ETF's. Daarnaast leggen wij uit hoe u kunt beleggen in deze producten.

Reguliere Exchange Traded Funds

Het kopen van een groot aantal verschillende aandelen vereist normaliter een aanzienlijk budget en kan behoorlijk tijdrovend zijn. Producten zoals ETF’s, ook wel trackers genoemd, bieden hier echter een alternatief voor en zorgen voor een efficiënte en kostenvriendelijke diversificatie van de portefeuille. Dit maakt het mogelijk om met één aankoop te beleggen in een selectie van verschillende financiële producten. Het is een product dat de prestaties van een index, grondstof, valuta of een samenstelling aan producten volgt. Een voorbeeld van een dergelijke ETF is de S&P 500 ETF. Deze volgt de S&P 500 index. U kunt het zien als een verzameling van producten.

ETF’s met en zonder hefboomwerking

In tegenstelling tot reguliere ETF's, waar de waarde vergelijkbaar is met de waarde van de onderliggende waarde, is het ook mogelijk om leveraged ETF's te kopen. Dit is een ETF met een hefboomwerking. Wanneer een hefboomwerking van toepassing is, betekent dit dat u bij de uitgevende partij geld leent om meer in de onderliggende producten te beleggen dan het door u belegde bedrag. Het onderliggende product van een leveraged ETF is vaak een index. Als de index bijvoorbeeld met 2% stijgt, zal ook de leveraged ETF hoogstwaarschijnlijk met ongeveer 2% stijgen. De prijs van een ETF is niet gelijk aan de waarde ervan. Leveraged ETF's kunnen relatief gecompliceerd zijn en zijn vaak gericht op korte termijn resultaten. Over het algemeen zijn ze niet geschikt als langetermijninvesteringen. Ze kunnen zeer hoge risico's en kosten met zich meebrengen en zijn daarom minder geschikt voor de beginnende belegger.

Wat is een leveraged ETF?

Een reguliere ETF probeert doorgaans één-op-één een onderliggende index te volgen. Een ETF met hefboomwerking daarentegen genereert een veelvoud van de winsten of verliezen van de onderliggende waarde. Ze zijn ontworpen om de prestaties van de onderliggende waarde te vergroten. Deze onderliggende waarde is vaak een index. Het kan er bijvoorbeeld op gericht zijn de prestaties (het rendement) van het onderliggende te verdubbelen of zelfs te verdrievoudigen. Om deze ratio te bereiken, kan een leveraged ETF gebruikmaken van financiële derivaten en schulden. Dit vergrotende effect gaat beide kanten op. Met een winst van 1% zal een leveraged ETF een winst van 2% of zelfs 3% behalen, afhankelijk van de ratio. Aan de andere kant van de medaille geldt dit ook voor een verlies van 1%. Bij een leveraged ETF wordt dit een verlies van 2% of zelfs 3%. Hierdoor zijn leveraged ETF's producten die een hoog risico met zich meebrengen.

Het aanhouden van een leveraged ETF voor langer dan een dag kan resulteren in een rendement dat niet exact een veelvoud is van het rendement van het onderliggende product. Dit komt door het "compounding effect". Daarnaast kunnen opgenomen kosten in de ETF ook een impact hebben op het rendement.

Wat is een inverse ETF?

Inverse ETF's worden vaak "short" of "bear" ETF's genoemd. Deze ETF's hebben de intentie om een rendement te behalen wat het omgekeerde van het onderliggende vertegenwoordigt. Bijvoorbeeld, de waarde van de inverse ETF stijgt wanneer de waarde van het onderliggende daalt. Ze zijn ontworpen om het tegengestelde van een bepaalde index of benchmark te realiseren. Als de index stijgt, daalt de waarde van de inverse ETF en visa versa. Ze gebruiken financiële producten, zoals derivaten, om een omgekeerd resultaat na te bootsen in plaats van een shortpositie in de onderliggende positie in te nemen. Rendement op inverse ETF's correleren niet altijd één-op-één met de waarde van de onderliggende index. De ETF houdt verschillende instrumenten aan om een resultaat te creëren dat een omgekeerde prestatie van de onderliggende index vertegenwoordigt.

Marge is niet vereist om een inverse ETF aan te kopen. Een ETF is een cash product, wat inhoudt dat de belegger het volledige cash bedrag dient te betalen bij aankoop. Het is hierbij niet nodig om marge van uw broker te gebruiken om dit bedrag te verkrijgen.

Bij het beleggen in een inverse ETF zijn de potentiële verliezen beperkt, terwijl de potentiële verliezen bij een short positie in een effect onbeperkt zijn als het onderliggende effect in waarde blijft stijgen. Het potentiële verlies bij een inverse ETF is beperkt tot de inleg.

Wat is een leveraged inverse ETF?

Het is ook mogelijk om de twee soorten ETF's te combineren, waardoor een inverse ETF met hefboomwerking ontstaat. Dit type ETF, ook wel ‘’ultrashort-ETF’’ genoemd, is ontworpen om het omgekeerde rendement van een index te vergroten. Met andere woorden, deze ETF's streven naar een veelvoud van het tegenovergestelde van het rendement van de onderliggende index. Net als inverse ETF's gebruiken ze financiële producten, zoals derivaten, om een omgekeerd resultaat na te bootsen in plaats van een shortpositie in de onderliggende positie in te nemen.

Wat zijn de kosten van leveraged en inverse ETF’s?

Naast eventuele kosten die uw broker in rekening brengt, kan de uitgever van de ETF instap-, uitstap- en lopende kosten rekenen voor het beheren van uw beleggingen. Deze kosten zijn te vinden in het EID of EBI-document. Deze ingebedde kosten voor leveraged en inverse ETF's zijn vaak hoger dan die van andere ETF's.

Wat zijn de risico’s van beleggen in ETF’s?

Bij DEGIRO zijn we open en transparant over de risico's van beleggen. ETF's worden doorgaans niet actief beheerd. Het risico is dat het niet mogelijk is om te anticiperen op veranderingen zoals bedrijfsovernames of een wijziging in de indexsamenstelling.

Inverse en/of leveraged ETF's kunnen deel uitmaken van veelgebruikte beleggingsstrategieën, maar houd er rekening mee dat dit soort ETF's een hoog risico met zich meebrengen en meestal niet geschikt zijn voor onervaren beleggers. Wij raden u daarom ook aan om het EID of EBI-document goed door te lezen om ervoor te zorgen dat u het product begrijpt, voordat u hierin gaat beleggen. De EID of EBI voorziet beleggers van belangrijke informatie over de ETF, zoals kosten, risico's en de beleggingsdoelen. Er staat geen informatie in over de verwachte winsten of verliezen die kunnen voortkomen uit een belegging in het product.

ETF's uit een verzameling producten en zijn daarom doorgaans gediversifieerd. Desalniettemin kan de timing van uw beleggingen een aanzienlijke impact hebben op uw rendement. In plaats van in één keer een grote positie in te nemen, kunt u ook per maand of kwartaal geleidelijk bijkopen. Door de verschillende aankoopmomenten, worden de exacte momenten van instappen minder belangrijk. Dit komt omdat u de gemiddelde prijs betaalt over een langere periode. In de beleggerswereld wordt deze vorm van periodieke gelijkmatige investering ‘Unit Cost Averaging’ genoemd. Lees meer over diversificatie in dit artikel.

Voordat u gaat beleggen, zijn er een aantal belangrijke factoren waarmee u rekening moet houden. Het helpt om te bepalen hoeveel risico u bereid bent te nemen en welke producten het beste voor u zijn. Daarnaast is het niet aan te raden om geld te beleggen dat u op korte termijn nodig heeft of om posities in te nemen die financiële moeilijkheden kunnen veroorzaken.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om beleggingen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open een gratis rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Start met beleggen

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.