Verschil in accumulerende ETF's en distribuerende ETF's

Heeft u ooit een Exchange Traded Fund (ETF) gezien met 'ACC' of 'DIST' aan het eind van de naam? Staat er 'ACC', dan betekent dit dat het een accumulerende ETF is. Staat er 'DIST', dan is het een distribuerende ETF. Maar wat zijn accumulerende ETF's en distribuerende ETF's precies? Lees verder om meer te leren over deze financiële producten.

Wat is een ETF?

Voordat we dieper ingaan op het verschil tussen deze twee types, is het belangrijk om goed te begrijpen wat een ETF is. Een ETF is een fonds dat een index, grondstof, obligatie of samenstelling van producten volgt. U kunt het zien als een mandje van effecten.

In tegenstelling tot sommige andere fondsen, worden ETF's gekocht en verkocht op een beurs. Het rendement van een ETF volgt de koersbewegingen van de onderliggende producten in het fonds. Volgt een ETF bijvoorbeeld de S&P 500, dan zal deze bestaan uit aandelen van bedrijven binnen deze index. Aangezien een ETF bestaat uit verschillende onderliggende activa, kunt u hiermee gemakkelijk uw portefeuille diversifiëren tegen een lage prijs.

Is beleggen nieuw voor u of wilt u meer weten? Lees dan dit artikel over beleggen in ETF's.

Wat is een accumulerende ETF?

Een accumulerende ETF is een type ETF waarbij de fondsbeheerder eventuele dividenden die de onderliggende producten van de ETF uitkeren, zonder extra kosten opnieuw in het fonds investeert. Als gevolg daarvan stijgt de waarde van de ETF. Een accumulerende ETF heet daarom ook wel een herbeleggende ETF. Bij het herbeleggen van uitbetaald dividend, treedt het compounding effect (of rendement-op-rendement effect) op. Lees meer over de impact van het compounding effect op uw beleggingen.

Hoe werkt een accumulerende ETF?

Om beter te begrijpen hoe een accumulerende ETF precies werkt, laten we een voorbeeld zien. Maar eerst is het belangrijk om de begrippen nettowaarde (NV, van het Engelse Net Value) en intrinsieke waarde (NAV, van het Engelse Net Asset Value) te begrijpen. NV is de totale waarde. NAV is de NV gedeeld door het aantal uitgegeven aandelen.

Bijvoorbeeld:

 • Een ETF heeft een NV van €500.000
 • Er zijn 20.000 uitstaande aandelen, wat de NAV €25 maakt
 • De ETF bestaat uit
  • 600 aandelen van Bedrijf A met een waarde van €500 per aandeel
  • 2.000 aandelen van Bedrijf B met een waarde van €100 per aandeel
  • €0 in cash
 • U heeft 200 ETF’s gekocht voor een totale waarde van €5.000

Stel dat bedrijf A een dividend van €2 per aandeel uitkeert. Aangezien de ETF 600 aandelen van bedrijf A heeft, heeft het fonds nu €1.200 in contanten dankzij het dividend, waardoor de NV nu €501.200 en de NAV €25,06 bedraagt. De waarde van uw portefeuille is nu €5.012 (€ 25,06*200 aandelen).

Het compounding effect treedt in werking wanneer de fondsbeheerder de €1.200 in contanten gebruikt om nieuwe aandelen te kopen. Bij het uitgeven van een nieuwe ronde dividenden, stijgen de NV, de NAV en de waarde van uw portefeuille nog meer, zonder dat u iets hoeft te doen.

Wat is een distribuerende ETF?

In tegenstelling tot accumulerende ETF's keren distribuerende ETF's dividenden uit aan beleggers. Dit betekent dat u geld ontvangt dat u kunt gebruiken zoals u wilt. Een distribuerende ETF wordt ook wel een uitkerende ETF genoemd.

Wat is het verschil tussen accumulerende ETF's en distribuerende ETF's?

Ter vergelijking gebruiken we hetzelfde voorbeeld als hierboven, maar het dividend wordt aan u uitgekeerd in plaats van herbelegd door de fondsbeheerder. In dit geval heeft u nog steeds een portefeuillewaarde van €5.012, maar u heeft €5.000 aan ETF-aandelen en €12 in contanten.

In beide scenario's in dit voorbeeld, of het nu een accumulerende of distribuerende ETF is, was de portefeuillewaarde uiteindelijk €5.012. Echter, als u het dividend van de uitkerende ETF niet herbelegt, zult u niet kunnen profiteren van het compounding effect. Als u meer van de distriburende ETF koopt met het uitgekeerde dividend, zou het resultaat vergelijkbaar zijn met het resultaat van de accumulerende ETF, zonder eventuele extra kosten (bijvoorbeeld transactiekosten) in beschouwing te nemen.

De keuze om in accumulerende of distribuerende ETF's te beleggen moet in overeenstemming zijn met uw beleggingsplan. Als u bijvoorbeeld wilt dat uw beleggingen in de loop van de tijd groeien zonder ze actief te beheren, kunt u kiezen voor een accumulerende ETF. Als u gestage passieve inkomsten wilt, kunt kiezen voor een uitkerende ETF. Het is ook verstandig om de belastingimplicaties in overweging te nemen, aangezien deze afhankelijk kunnen zijn van het type ETF en van land tot land kunnen verschillen.

Wat zijn de risico's van accumulerende en distribuerende ETF's?

Zowel accumulerende als distribuerende ETF's hebben veel voordelen, maar zijn, zoals elke belegging, niet zonder risico. Wij raden u aan alleen te beleggen in financiële producten die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Houd er ook rekening mee dat dividenduitkeringen nooit gegarandeerd zijn. Bedrijven kunnen ervoor kiezen om dividendbetalingen op te schorten, te verlagen of te beëindigen.

Beleggen in accumulerende en distribuerende ETF’s bij DEGIRO

Bij DEGIRO maken we het gemakkelijk en betaalbaar om in accumulerende en distribuerende ETF's te beleggen. Wij hebben zelfs een aantal accumulerende en distribuerende ETF's in onze kernselectie van ETF’s zonder transactiekosten. Enkele voorbeelden zijn:

 • iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc) – IE00B5BMR087 – Xetra
 • iShares MSCI China A UCITS ETF USD (Acc) – IE00BQT3WG13 – Xetra
 • iShares S&P 500 Inf Tech Sector UCITS ETF USD (Acc) – IE00B3WJKG14 – Xetra
 • iShares Gold Producers UCITS ETF USD (Acc) – IE00B6R52036 – Xetra
 • iSharesOil&Gas Exploration&Prod UCITS ETF USD (Acc) – IE00B6R51Z18 – Xetra
 • Lyxor New Energy UCITS ETF Dist – FR0010524777 – Xetra
 • Lyxor World Water UCITS ETF - Dist – FR0010527275 – Xetra
 • iShares High Yield Corp Bond UCITS ETF EUR (Dist) – IE00B66F4759 – Xetra
 • Invesco S&P 500 High Div Low Vol UCITS ETF Dist – IE00BWTN6Y99 – Xetra
 • iShares Global Water UCITS ETF USD (Dist) – IE00B1TXK627 – Xetra

Kijk op de volgende pagina voor details over de voorwaarden en de volledige lijst van ETF’s zonder transactiekosten.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houd er rekening mee dat de feiten mogelijk zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.