Verschil tussen fysieke ETF’s & synthetische ETF’s

Beleggen met ETF’s, ook wel trackers, wordt steeds populairder. Voor vrijwel elke strategie die beleggers willen volgen is er wel een ETF. Een ETF kan een fysieke of een synthetische ETF zijn. In dit stuk leggen we uit wat het verschil is tussen de twee soorten ETF’s, op welke risico’s beleggers moeten letten en hoe ze een keuze kunnen maken.

Wat is een fysieke ETF?

Met een Exchange Traded Fund, afgekort ETF, kunnen beleggers de ontwikkeling van een index, grondstof, obligatie of een samenstelling aan producten volgen. Het doel van de ETF is om de waardeontwikkeling van zo’n onderliggende waarde na te bootsen. Een fysieke ETF doet dat door de betreffende financiële instrumenten te kopen. Dit heet fysieke replicatie.

Een voorbeeld is een fysieke ETF die de AEX volgt. De ETF bestaat uit alle aandelen van de vijfentwintig bedrijven in de index. Daarbij is de verdeling van het geïnvesteerde kapitaal gelijk aan de verdeling in de index zelf. De waarde van alle aandelen in het fonds opgeteld stijgt of daalt mee met de AEX-index.

Wat is een synthetische ETF?

Een synthetische ETF werkt anders. Een synthetische ETF koopt niet de financiële instrumenten zelf. In plaats daarvan sluiten ETF’s swapovereenkomsten met een tegenpartij, bijvoorbeeld een bank. Met een swapovereenkomst spreken twee partijen af dat ze kasstromen uitwisselen. Vaak is de bank ook de uitgever van de ETF.

ETF’s kopen dan beleggingen van de bank. Daarbij spreken de partijen af dat de bank de winsten uit de beleggingen krijgt en dat de bank het fonds een vergoeding betaalt die gelijk is aan de waardestijging en eventueel het dividend. De beleggingen kunnen grotendeels hetzelfde zijn als de onderliggende waarde (bijvoorbeeld de financiële instrumenten in een index), maar dat hoeft niet.

Synthetische ETF’s voor beleggingen met weinig handel

Synthetische ETF’s worden bijvoorbeeld veel gebruikt om een index te volgen met beleggingen waar weinig handel in is. Het maakt het ook mogelijk om te beleggen in markten waar anders moeilijk, of zelfs helemaal niet, in kan worden belegd. Denk bijvoorbeeld aan aandelenmarkten die zijn gesloten voor buitenlandse beleggers, of aandelen waar weinig handel in is. Een ander voorbeeld zijn grondstoffenmarkten waar de handel plaatsvindt met futurecontracten.

Kosten synthetische ETF lager dan fysieke ETF

Er zijn verschillen in de kosten die uitgevers van synthetische en fysieke ETF’s maken. Synthetische ETF’s maken kosten voor het sluiten van swapovereenkomsten, fysieke ETF’s maken veel kosten voor aan- en verkooptransacties. Over het algemeen zijn de kosten die synthetische ETF’s in rekening brengen bij beleggers ten opzichte van fysieke ETF’s iets lager.

Synthetische ETF vooral in Europa

De Amerikaanse toezichthouder SEC heeft het gebruik van synthetische ETF’s na de financiële crisis van 2008 en 2009 aan banden gelegd. Volgens de SEC begrepen beleggers de risico’s van deze producten niet goed. Daardoor worden synthetische ETF’s in de Verenigde Staten veel minder gebruikt dan in Europa en Azië.

Tracking errors

Het is de bedoeling dat de waarde van een ETF de waarde van de onderliggende financiële instrumenten volgt. In de praktijk lukt dat vaak niet helemaal. Er ontstaan afwijkingen van de waarde die bijna altijd in het nadeel van beleggers zijn. Deze afwijkingen worden tracking errors genoemd. Tracking errors ontstaan bijvoorbeeld doordat fysieke ETF’s die een index volgen er niet in slagen om de samenstelling van hun beleggingen altijd precies gelijk te laten zijn aan die van de index. De aan- en verkooptransacties die een ETF moet doen om de index te volgen kunnen de prijzen en daarmee de index beïnvloeden. Een andere oorzaak van tracking errors zijn de vergoedingen die fondsen in rekening brengen bij beleggers.

Tracking errors herkennen

Als beleggers een keuze maken voor een ETF kunnen ze kijken naar de grootte van de tracking error van het fonds. Dit kan met R-squared, een indicator voor hoe goed een ETF de index volgt. Hoe dichter dit getal bij de 1 zit, hoe kleiner de tracking error. Beleggers kunnen ook de grafieken vergelijken om te zien hoe goed een ETF een index volgt.

Risico’s fysieke ETF

Zoals voor alle beleggingen is er een risico op waardedalingen. Er is altijd een kans dat beleggers hun inleg niet volledig terugkrijgen omdat de financiële instrumenten minder waard worden.

Een risico dat beleggers lopen met fysieke ETF’s is dat deze fondsen vaak financiële instrumenten uitlenen. Hiervoor krijgen ze een vergoeding. Een ETF die belegt in aandelen leent die aandelen bijvoorbeeld uit aan partijen die een shortpositie willen innemen. Hierbij ontstaat het risico dat de partij die de aandelen leent grote verliezen lijdt en de aandelen niet meer terug kan geven.

Risico’s synthetische ETF’s

Een risico dat synthetische ETF’s hebben (en fysieke ETF’s niet) heeft te maken met de swapovereenkomsten die synthetische ETF’s sluiten. Het kan gebeuren dat een tegenpartij van een swapovereenkomst zijn verplichtingen niet kan nakomen. Hoewel de ETF dan volgens de swapovereenkomst recht heeft op een vergoeding gelijk aan de waardestijging, krijgt de ETF die niet omdat de andere partij die niet kan betalen.

Fysieke en synthetische ETF’s hebben dus elk hun eigen voordelen en nadelen. Deze zijn ook nog eens voor elke ETF weer anders. Beleggers die overwegen om een deel van hun vermogen in ETF’s te beleggen zijn altijd aangeraden om goed kijken naar de structuur van de ETF, de kosten en de risico’s.

Beleggen in fysieke of synthetische ETF’s via DEGIRO

Wilt u beleggen in synthetische of fysieke ETF’s? Via DEGIRO kunt u in veel ETF’s beleggen. U vindt deze gemakkelijk in ons beleggingsplatform. Lees meer over het kopen van ETF’s via ons platform of bekijk onze tarieven.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om beleggingen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Investopedia, Invesco, Bloomberg Intelligence

backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.