Wat zijn indexfutures?

Een future is een termijncontract om een onderliggend product op een afgesproken moment in de toekomst te leveren tegen een afgesproken prijs. Hier komt de letterlijke ‘future betekenis’ – Engels voor toekomst - vandaan. Een Indexfuture is een type derivaat waarbij betrokken partijen een verbintenis aangaan om de waarde van een onderliggende index op een vooraf bepaalde toekomstige datum te betalen of te ontvangen. Vaak zijn indexfutures gebaseerd op aandelenindexen, zoals de NASDAQ 100, FTSE 100, EURO STOXX 50, AEX en S&P 500 index.

Aangezien het niet mogelijk is om een index te bezitten, biedt dit type futurescontract beleggers een mogelijkheid om rendement te behalen door middel van blootstelling aan een index. Hierdoor hoeft de belegger niet alle producten die in de index vertegenwoordigd zijn, zelf te bezitten.

Kopers (long positie) en verkopers (short positie) van indexfutures hebben over het algemeen tegengestelde verwachtingen over de prijs van de onderliggende index op de vervaldatum. Kopers zullen een brutowinst behalen als de waarde van de index op de vervaldatum is gestegen en een brutoverlies als deze is afgenomen. Anderzijds zal een verkoper een brutowinst realiseren wanneer de waarde van de onderliggende index op de vervaldag is afgenomen en een brutoverlies als deze is gestegen.

Hoe werken indexfutures?

In tegenstelling tot andere financiële producten zoals aandelen, betaalt u bij futures, niet het volledige contante bedrag vooraf. Ook bezit u de onderliggende waarde niet. In plaats daarvan stort u de initiële marge om de future positie in te voeren. De vereiste marge is een percentage van de contractwaarde. Bij DEGIRO vindt u de risicocategorie van een product naast de naam. Deze risicocategorie geeft de hoeveelheid marge aan die moet worden gestort om het contract te kunnen sluiten.

Om de waarde van een futurecontract te berekenen, vermenigvuldigt u de huidige marktprijs van de index met de contractgrootte. In tegenstelling tot bijvoorbeeld grondstoffenfutures, waarbij de contractomvang een bepaalde hoeveelheid leverbare grondstof vertegenwoordigt, zoals 1.000 vaten olie, wordt de contractomvang van een indexfuture bepaald door een vermenigvuldiging.

De vermenigvuldigingsfactor voor een S&P 500 futurecontract is bijvoorbeeld $250 per indexpunt. Als de S&P 500 op 3.370 wordt verhandeld, is de waarde van het contract $842.500 ($250 x 3.370 = $ 842.500). De E-mini S&P 500-contracten vertegenwoordigen bijvoorbeeld één vijfde van de waarde in vergelijking met een reguliere S&P 500-indexfuture. In dit geval, als de S&P 500 op 3.370 wordt verhandeld, is de waarde van het contract $168.500 ($50 x 3.370 = $168.500).

Aangezien in eerste instantie slechts een percentage van de contractwaarde wordt aangehouden als marge, zijn indexfutures financiële instrumenten met een hoge hefboomwerking. Dit betekent dat kleine prijsbewegingen een grote impact kunnen hebben. Wanneer de margevereiste hoger is, moet een belegger doorgaans meer marge storten om de future positie te betreden. Dit resulteert op zijn beurt in een lagere hefboomwerking.

Futurecontracten hebben een minimale prijsverhoging waartegen een bepaald contract kan fluctueren, ook wel de tick size genoemd. Dit wordt bepaald in de specificaties van het contract dat door de beurs is opgesteld. De tick value daarentegen is het daadwerkelijke geldbedrag dat per contract per verandering van de tick wordt gewonnen of verloren en is gelijk aan de tick grootte vermenigvuldigd met de contractgrootte.

Hoe en wanneer worden indexfutures afgewikkeld?

Een uniek kenmerk van futures is dat ze dagelijks worden verrekend. Aan het einde van elke handelsdag wordt de slotkoers bepaald door de beurs waarop de future wordt verhandeld. Dit staat bekend als de dagelijkse mark-to-market (MTM) prijs en is voor iedereen hetzelfde. Er zijn dagelijkse mark-to-market-schikkingen tot het verstrijken van het contract of de sluiting van de positie.

De dagelijkse contante afwikkeling is het verschil tussen de slotkoers van t-1 en t. Afhankelijk van het resultaat wordt de rekening van de contracthouder gedebiteerd of gecrediteerd. Als er bijvoorbeeld bij de dagelijkse afwikkeling een verhoging van de contractwaarde is, zal dit resulteren in een creditering op de rekening van de longpositiehouder en een afschrijving op de rekening van de shortpositiehouder.

Klanten van DEGIRO krijgen een margin call, wanneer een debet ervoor zorgt dat de vrije ruimte negatief wordt. De klant wordt dan verzocht om meer geld op de rekening storten of de posities te sluiten om het risico te verlagen. Is dit bedrag niet gestort binnen de aangegeven termijn, dan zal DEGIRO tussenbeide komen en namens de belegger de posities sluiten. Wanneer DEGIRO op een dergelijke manier moet ingrijpen, zijn daar extra kosten aan verbonden.

Bij het verstrijken van de termijn kunnen andere soorten futures, zoals grondstoffenfutures, contant of fysiek worden afgewikkeld door de onderliggende waarde te leveren. Indexfutures worden alleen in contanten afgewikkeld.

Waar is informatie te vinden over de specifieke indexfuture?

Aangezien futures worden verhandeld op een beurs, zijn informatie en specificaties over het contract te vinden op de website van de beurs. Dit omvat informatie zoals de omvang van het contract, de onderliggende index, de vervaldatum en de handelstijden. Andere informatie over de kenmerken en risico's van het product is te vinden in het Essentiële informatiedocument (EID). In het DEGIRO platform vindt u de EID bij het desbetreffende product, onder documenten.

Beleggen in indexfutures via DEGIRO

Bij DEGIRO kunt u beleggen in futures op een aantal aangesloten derivatenbeurzen. U kunt alle futurecontracten vinden die wij aanbieden wanneer u in ons beleggersplatform ‘futures’ selecteert onder het tabblad ‘producten’.

DEGIRO brengt connectiviteitskosten, transactiekosten en afwikkelingskosten in rekening om te beleggen in futures. U vindt deze kosten in ons tarievenoverzicht. U betaalt alleen afwikkelingskosten bij de eindafrekening op de vervaldatum, niet eerder. Het is mogelijk dat de beurs waarop de future handelt ook een commissie in rekening brengt. Ook deze eventuele kosten zijn te vinden in ons tarievenoverzicht.

Wat zijn de risico’s van beleggen in indexfutures?

Beleggen in futures kan voordelig zijn, maar het brengt ook een hoog risico met zich mee. U kunt uiteindelijk meer verliezen dan uw initiële investering. Aangezien de onderliggende index van een indexfuture in theorie onbeperkt kan toenemen, is de maximale winst bij een long positie in een indexfuture ook onbeperkt. Als u een short positie heeft daarentegen, dan is het maximale verlies ook onbeperkt.

Voordat u begint met beleggen, zijn er een aantal factoren om te overwegen. Het helpt om vast te stellen hoeveel risico u bereid bent te nemen en welke producten daar het best bij passen. Daarnaast is het niet raadzaam om geld te beleggen dat u wellicht op korte termijn nodig heeft, of om posities in te nemen die financiële moeilijkheden kunnen opleveren. Het begint allemaal met bedenken wat voor belegger u wilt zijn. U kunt meer lezen over de risico’s van beleggen in onze Nadere Informatie Beleggingsdiensten documenten of bekijk onze beleggingsrisico pagina.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open een gratis rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Start met beleggen

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 90 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.