Wat zijn indexopties?

Een indexoptie is een financieel derivaat dat het recht, maar niet de verplichting, geeft om de waarde van een onderliggende index te kopen of verkopen. Indexopties hebben altijd een uitoefenprijs, een vervaldatum en een onderliggende index die de opties volgen. Tot slot worden ze contant verrekend.

De uitoefenprijs

De uitoefenprijs van de optie bepaalt de prijs van de optie en ook de contante verrekening die de belegger kan ontvangen of betalen bij de dagelijkse verrekening en bij expiratie van de optie.

Vervaldatum

Derivaten zoals indexopties hebben een vervaldatum. Ook wel de expiratiedatum genoemd. Dit is de laatste dag dat het optiecontract op de beurs wordt verhandeld. De optiehouder kan ervoor kiezen om de positie te sluiten of het contract te laten vervallen. Aangezien indexopties contant worden verrekend, ontvangt of betaalt de belegger contant geld, afhankelijk van de positie die de belegger aanhoudt (long of short). Bij het verstrijken bepaalt de beurs de settlement prijs, die wordt gebruikt om de contante verrekening te laten plaatsvinden.

Onderliggende index

Financiële derivaten hebben altijd een onderliggende waarde. Dit kan een index, (een mandje) producten of zelfs een ander derivaat zijn. Uiteraard is de onderliggende waarde van een indexoptie een index.

Kosten van een indexoptie

De prijs van een optie wordt beïnvloed door verschillende variabelen. Dit zijn de huidige prijs van de onderliggende index, de intrinsieke waarde, de impliciete volatiliteit, rentetarieven, uitgekeerde contante dividenden, het type optie en de tijd tot de vervaldatum of de tijdswaarde. Hoe dichter de optie bij de vervaldatum komt, hoe lager de tijdswaarde zal zijn.

Wanneer u een optie koopt, opent u een long positie. Voor deze positie betaalt u een premie. Het aantal onderliggende eenheden dat wordt gedekt door één optiecontract, wordt meestal bepaald door middel van een vermenigvuldiging. De contractgrootte is de waarde waarmee de onderliggende waarde wordt vermenigvuldigd om de premie te bepalen. Vaak is de contractgrootte 100.

Afhankelijk van de optieserie, zijn er opties met verschillende looptijden. Dit kunnen dagopties, weekopties, maandopties en kwartaalopties zijn.

Naast de premie die u betaalt, is het ook mogelijk dat uw broker kosten in rekening brengt. Deze verschillen per broker en zijn meestal te vinden in het tarievenoverzicht of op de website van de broker.

Hoe werkt de afwikkeling?

Zoals eerder vermeld, worden indexopties contant verrekend omdat de onderliggende waarde (de index) niet fysiek kan worden geleverd. Beleggers die long posities hebben in een index calloptie die op de vervaldatum nog waarde hebben, ontvangen automatisch een contante afwikkeling. Beleggers die short posities hebben in een index calloptie die op de vervaldatum nog waarde heeft, moeten dit contante bedrag op dat moment betalen.

Wanneer de indexoptie aan het einde van de looptijd geen waarde heeft, wordt deze automatisch uit uw portefeuille geboekt tegen een waarde van nul. In dit geval vindt er geen contante afwikkeling plaats.

Voor wie zijn indexopties bedoeld?

Indexopties worden doorgaans gebruikt door beleggers die kapitaalverlies kunnen dragen en geavanceerde kennis hebben van (vergelijkbare) financiële producten. Over het algemeen hebben beleggers die in dit type product beleggen een relatief korte beleggingshorizon (korter dan vijf jaar). Sommige indexopties worden als riskanter beschouwd dan andere. De risico-indicator van een specifiek product vindt u in het Essentiële-informatiedocument (EID). Alle indexopties hebben een EID. Dit is een document van drie pagina's en bevat de kenmerken en risico's van het product. Afgezien van het EID is informatie over contractspecificaties en de onderliggende index meestal te vinden op de website van de beurs waar de optie genoteerd is. Het symbool van een optie verwijst naar de onderliggende waarde van de optie.

Wat zijn de risico’s en winstmogelijkheden van beleggen in indexopties?

Beleggen kan voordelig zijn, maar het is niet zonder risico. Net als bij alle andere financiële producten, brengt ook het beleggen in indexopties de risico's van verliezen met zich mee. Bij een long positie in een put- of calloptie is het maximale verlies de premie die u heeft betaald. Als u een short positie heeft in een optie, dan is de maximale winst de premie die u heeft ontvangen bij het verkopen (schrijven) van de optie. Of het nu gaat om een ​​call- of een putoptie. Het maximale verlies daarentegen verschilt. Een short positie in een calloptie heeft onbeperkt potentieel verlies. Voor een short positie in een putoptie is het maximale verlies de uitoefenprijs verminderd door de ontvangen premie. Bij een short positie in een index calloptie, is het maximale winst de premie die u ontvangt. Het maximale verlies dat u hiermee kunt lijden is onbeperkt.

Bij DEGIRO zijn we open en transparant over de risico’s die gepaard gaan met beleggen. Voordat u begint met beleggen, zijn er een aantal factoren om te overwegen. Het helpt om vast te stellen hoeveel risico u bereid bent te nemen en welke producten daar het best bij passen. Daarnaast is het niet raadzaam om geld te beleggen dat u wellicht op korte termijn nodig heeft, of om posities in te nemen die financiële moeilijkheden kunnen opleveren. Het begint allemaal met bedenken wat voor belegger u wilt zijn. U kunt meer lezen over de risico’s van beleggen in onze Nadere Informatie Beleggingsdiensten documenten of bekijk onze beleggingsrisico pagina.

Hopelijk heeft dit artikel u geholpen om de belangrijkste kenmerken van indexopties te begrijpen. De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om beleggingen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open een gratis rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Start met beleggen

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 90 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.