Wat zijn Volatiliteitsopties en hoe is hierin te beleggen?

Bij DEGIRO vinden wij het belangrijk dat u belegt met voldoende kennis van de producten waar u voor kiest. Bovendien willen we ervoor zorgen dat u belegt in financiële producten die aansluiten bij uw behoeften en doelstellingen. In dit artikel leggen wij uit wat volatiliteitsopties zijn. Daarnaast lichten wij toe hoe u kunt beleggen in dit type opties.

Wat zijn volatiliteitsopties?

Volatiliteitsopties zijn een type optie met een volatiliteitsindex als onderliggende waarde. Een volatiliteitsindex geeft de verwachting weer van de markt voor volatiliteit op financiële markten (bijvoorbeeld de aandelenmarkt) over een bepaalde periode in de toekomst. Voorbeelden zijn de VIX of VSTOXX.

Aangezien volatiliteitsopties derivaten zijn, vindt u informatie over elke optie op de website van de beurs waar de specifieke optie staat vermeld. Voor DEGIRO-klanten kan dit bijvoorbeeld Euronext Derivatives Amsterdam, Eurex, CBOE of CME zijn.

Volatiliteitsopties worden over het algemeen geschikt geacht voor beleggers die het verlies van kapitaal kunnen dragen en geavanceerde kennis hebben van dit product en van vergelijkbare financiële instrumenten. De risico-indicator van een specifiek product vindt u in het Essentiële informatiedocument (Eid). Dit is een document van 3 pagina's dat de kenmerken van het product en de risico's verbonden aan het product beschrijft. Informatie over contractspecificaties en het onderliggende is meestal ook te vinden op de website van de beurs.

Wat is impliciete volatiliteit bij optiehandel?

Eén van de variabelen die de prijs van een optie bepaalt, is volatiliteit. Volatiliteit wordt beschreven als een statistische meting van de mate van fluctuatie in de prijs van een markt of effect. Deze factor is onzeker en kan niet worden vastgesteld bij de aankoop van een financieel product. De wereld van beleggen kent twee soorten volatiliteit; historisch en impliciet. Dit laatste is het volatiliteitsniveau van de onderliggende waarde, wat wordt geïmpliceerd door de huidige optieprijs. De impliciete volatiliteit kan worden omschreven als een voorspelling van marktdeelnemers over de mate waarin onderliggende waarde in een bepaalde periode de toekomst in zal verschuiven. Dit soort volatiliteit is gebaseerd op realtime prijsmetingen. Volatiliteit kan worden berekend met behulp van formules die de marktverwachtingen voor opties meten.

Wat is historische volatiliteit bij optiehandel?

Historische volatiliteit, ook wel statistische volatiliteit genoemd, meet hoe snel de prijs van het onderliggende product gedurende een bepaalde periode verandert. Een hoger historisch volatiliteitspercentage leidt tot een hogere waarde van de optie. Historische volatiliteit wordt meestal berekend op jaarbasis. Omdat de prijzen echter voortdurend veranderen, kan voor opties die over kortere tijdsbestekken worden aangehouden, de historische volatiliteit dagelijks worden berekend. De tijdsperiode is een essentiële factor voor beleggers. De vervaltijd is bijvoorbeeld één van de factoren die de prijs van een volatiliteitsoptie kunnen beïnvloeden. Ook heeft de waarde van de onderliggende volatiliteitsindex invloed op de optieprijs.

Wanneer zijn opties in-the-money?

Wanneer een optie een intrinsieke waarde heeft, wordt die optie "in-the-money" genoemd. Dit is mogelijk voor zowel callopties als putopties. Callopties zijn bijvoorbeeld in-the-money wanneer de uitoefenprijs lager is dan de prijs van de onderliggende waarde. Een putoptie is in-the-money wanneer de uitoefenprijs hoger is dan de onderliggende waarde. Als het tegendeel waar is, is de optie 'out-of-the-money'.

Voordat u besluit om te beleggen in volatiliteitsopties, is het van belang dat u zich ervan bewust bent dat dit soort opties contant worden afgewikkeld. Wanneer de optie in-the-money is bij expiratie, ontvangt u als belegger dus een ‘cash settlement’ (een contante verrekening). Bij DEGIRO wordt deze contante afwikkeling automatisch op uw beleggingsrekening bijgeschreven.

Wat zijn de risico’s en winstmogelijkheden van beleggen in volatiliteitsopties?

Beleggen in opties kan voordelig zijn maar het is niet zonder risico. Net als bij alle andere financiële producten, gaat beleggen in volatiliteitsopties gepaard met het risico op verlies. Wanneer u een short positie heeft in een volatiliteitsoptie, is de maximale winst de premie die u heeft ontvangen bij de verkoop van de optie. Het verkopen van een optie wordt ook wel 'een optie schrijven' genoemd. Als u een long positie heeft in een calloptie, dan is de maximale winst in theorie onbeperkt. Dit komt doordat de prijs van de onderliggende waarde in theorie onbeperkt kan stijgen. Als de volatiliteitsindex bij het expireren van de optie hoger is dan de uitoefenprijs van de prijs van een putoptie op deze volatiliteitsindex, vervalt de optie waardeloos. Callopties op volatiliteit kunnen worden gebruikt als afdekking voor prijsdalingen in de markt. Over het algemeen worden de meeste marktdalingen gekenmerkt door een hoge volatiliteit.

Beleggen via DEGIRO

Beleggen kan voordelig zijn maar het is niet zonder risico. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Bij DEGIRO zijn we open en transparant over de risico’s die gepaard gaan met beleggen. Voordat u begint met beleggen, zijn er een aantal factoren om te overwegen. Het helpt om vast te stellen hoeveel risico u bereid bent te nemen en welke producten daar het best bij passen. Daarnaast is het niet raadzaam om geld te beleggen dat u wellicht op korte termijn nodig heeft, of om posities in te nemen die financiële moeilijkheden kunnen opleveren. Het begint allemaal met bedenken wat voor belegger u wilt zijn. U kunt meer lezen over de risico’s van beleggen in onze Nadere Informatie Beleggingsdiensten documenten of bekijk onze beleggingsrisico pagina.

Hopelijk heeft dit artikel u geholpen om de belangrijkste kenmerken van volatiliteitsopties te begrijpen. De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om beleggingen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open een gratis rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Start met beleggen

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 90 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.