Beleggen voor beginners

Welkom bij onze beleggersacademie; uw bron voor informatie over beleggen. Hier leert u wat beleggen is, hoe het werkt en in welke producten u kunt beleggen. Of u nu een beginner bent of gewoon uw kennis wilt opfrissen, onze lessen helpen u op weg in de wereld van beleggen.

Wat is beleggen?

Beleggen betekent dat u uw geld in bepaalde financiële producten investeert met als doel winst te maken (ook wel 'rendement behalen’ genoemd). Zo kunt u bijvoorbeeld aandelen kopen van een bedrijf waarvan u geïnteresseerd bent in de producten of diensten. Stijgt de koers van het aandeel, dan kunt u uw aandelen voor een hogere prijs verkopen.

Het is aan te raden om uw beleggingsstrategie van tevoren goed voor te bereiden. Wij reiken u graag alle elementen aan om een optimaal beleggingsplan op te stellen!

Waarom zou ik beginnen met beleggen?

U kunt beginnen met beleggen om de voor de hand liggende reden, namelijk om rendement te behalen. Maar beleggen is ook al een goed middel om ervoor te zorgen dat uw huidige kapitaal, ook in de toekomst, zijn waarde behoudt. Sinds enkele jaren leveren spaarrekeningen weinig, geen of zelfs negatieve rendementen op. Aangezien de kosten van levensonderhoud doorgaans stijgen inflatie, betekent dit dat uw geld minder waard kan worden omdat u er in de toekomst minder mee kunt kopen dan nu. Door te beleggen zet u uw geld aan het werk in de hoop dat uw geld in de loop van de tijd zal groeien. Beleggen kan voordelig zijn, maar het is niet zonder risico.

Beleggen betekent dat u uw geld in bepaalde financiële producten investeert met als doel winst te maken (ook wel 'rendement behalen’ genoemd). Zo kunt u bijvoorbeeld aandelen kopen van een bedrijf waarvan u geïnteresseerd bent in de producten of diensten. Stijgt de koers van het aandeel, dan kunt u uw aandelen voor een hogere prijs verkopen.

Het is aan te raden om uw beleggingsstrategie van tevoren goed voor te bereiden. Wij reiken u graag alle elementen aan om een optimaal beleggingsplan op te stellen!

U kunt beginnen met beleggen om de voor de hand liggende reden, namelijk om rendement te behalen. Maar beleggen is ook al een goed middel om ervoor te zorgen dat uw huidige kapitaal, ook in de toekomst, zijn waarde behoudt. Sinds enkele jaren leveren spaarrekeningen weinig, geen of zelfs negatieve rendementen op. Aangezien de kosten van levensonderhoud doorgaans stijgen (inflatie), betekent dit dat uw geld minder waard kan worden omdat u er in de toekomst minder mee kunt kopen dan nu. Door te beleggen zet u uw geld aan het werk in de hoop dat uw geld in de loop van de tijd zal groeien. Beleggen kan voordelig zijn, maar het is niet zonder risico.

De basisprincipes van beleggen

Aangezien beleggen enige kennis vereist, hopen wij u met bovenstaande lessen op weg te helpen. Beleggen kan winstgevend zijn, maar het is niet zonder risico. Wanneer een bedrijf waarin u belegt goed presteert en de vraag naar zijn aandelen toeneemt, kunt u over het algemeen verwachten dat de waarde van uw belegging ook stijgt. Aan de andere kant, als de prestaties en/of de koers van het bedrijf dalen, kunnen de aandelen die u bezit in waarde dalen of misschien zelfs waardeloos worden. Met andere woorden, als u aandelen van een onderneming koopt, deelt u zowel in de winst als het verlies van de onderneming.

Wij zetten een aantal principes voor u onder elkaar die u kunnen helpen om het risico te beperken:

Uitvergroten

Beleg alleen in wat u begrijpt, dit geldt voor zowel producten als bedrijven.

Hoe meer u in een bedrijf of sector geïnteresseerd bent, hoe meer u op de hoogte zult blijven van relevant nieuws en resultaten. Op deze manier bent u in staat om weloverwogen beleggingsbeslissingen te nemen.

Diversificatie

Diversificatie: risicospreiding is cruciaal.

Om risico te beperken is beleggen in verschillende producten, geografische gebieden en industrieën essentieel. Op die manier kunnen verliezen uit het ene belegde product worden gecompenseerd door winsten uit een ander belegging.

Lange termijn investering

Gebruik alleen geld dat u kunt missen: beleggen is voor de lange termijn.

Zorg ervoor dat u alleen geld belegt dat u op de korte termijn niet nodig heeft. Op die manier hebben uw beleggingen de tijd om weer winstgevend te worden indien de koersen gedaald zijn. Door elke maand een klein percentage van uw spaargeld te beleggen in plaats van een groot bedrag in één keer, vermindert u uw blootstelling aan marktschommelingen.

ETF's, een goede manier om te beginnen met beleggen

Om uw portefeuille te helpen diversifiëren, kunt u ook een selectie van verschillende financiële producten verkrijgen met een enkele aankoop. Het kopen van veel verschillende aandelen vereist gewoonlijk een groot budget en het kost veel tijd. Exchange Traded Funds (ETF's) maken het echter mogelijk om dit op een eenvoudige en kostenvriendelijke manier te doen.

Simpel gezegd, is een ETF een product dat een index, een grondstof, een obligatie of een samenstelling van financiële producten volgt. U kunt een ETF zien als een mandje dat gevuld is met effecten. Bijvoorbeeld, een ETF die de AEX 20 index volgt is samengesteld uit fracties van aandelen van bedrijven binnen die index.

ETF

Waarom kiezen beginnende beleggers voor DEGIRO?

Wij hanteren geen minimumbedrag om een rekening te openen. Daarnaast maken onze lage kosten beleggen betaalbaar voor alle beleggers. Dit betekent dat u al met een klein bedrag kunt beginnen met beleggen.

Met ons bekroonde, gebruiksvriendelijke beleggingsplatform en onze app kunt u eenvoudig orders plaatsen op meer dan vijftig beurzen vanaf uw computer, telefoon of tablet. Ons platform bevat vele functies om u te helpen zo goed mogelijk geïnformeerde beleggingsbeslissingen te nemen. Wij bieden bijvoorbeeld uitgebreid financieel nieuws, real-time koersen, belangrijke ratio's, financiële overzichten, aandeelanalyses van analisten en nog veel meer, en dat allemaal binnen het platform.

Tot slot rekenen wij geen inactiviteits-vergoedingen, en geldoverschrijvingen en -opnames zijn gratis.

Flow illustratie
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.