Beleggen voor beginners

Welkom bij onze beleggersacademie; uw bron voor informatie over beleggen. Hier leert u wat beleggen is, hoe het werkt en in welke producten u kunt beleggen. Of u nu een beginner bent of gewoon uw kennis wilt opfrissen, onze lessen helpen u op weg in de wereld van beleggen.

Wat is beleggen?

Beleggen betekent dat u uw geld in bepaalde financiële producten investeert met als doel winst te maken (ook wel 'rendement behalen’ genoemd). Zo kunt u bijvoorbeeld aandelen kopen van een bedrijf waarvan u geïnteresseerd bent in de producten of diensten. Stijgt de koers van het aandeel, dan kunt u uw aandelen voor een hogere prijs verkopen.

Het is aan te raden om uw beleggingsstrategie van tevoren goed voor te bereiden. Wij reiken u graag alle elementen aan om een optimaal beleggingsplan op te stellen!

Waarom zou ik beginnen met beleggen?

U kunt beginnen met beleggen om de voor de hand liggende reden, namelijk om rendement te behalen. Maar beleggen is ook al een goed middel om ervoor te zorgen dat uw huidige kapitaal, ook in de toekomst, zijn waarde behoudt. Sinds enkele jaren leveren spaarrekeningen weinig, geen of zelfs negatieve rendementen op. Aangezien de kosten van levensonderhoud doorgaans stijgen inflatie, betekent dit dat uw geld minder waard kan worden omdat u er in de toekomst minder mee kunt kopen dan nu. Door te beleggen zet u uw geld aan het werk in de hoop dat uw geld in de loop van de tijd zal groeien. Beleggen kan voordelig zijn, maar het is niet zonder risico.

Beleggen betekent dat u uw geld in bepaalde financiële producten investeert met als doel winst te maken (ook wel 'rendement behalen’ genoemd). Zo kunt u bijvoorbeeld aandelen kopen van een bedrijf waarvan u geïnteresseerd bent in de producten of diensten. Stijgt de koers van het aandeel, dan kunt u uw aandelen voor een hogere prijs verkopen.

Het is aan te raden om uw beleggingsstrategie van tevoren goed voor te bereiden. Wij reiken u graag alle elementen aan om een optimaal beleggingsplan op te stellen!

U kunt beginnen met beleggen om de voor de hand liggende reden, namelijk om rendement te behalen. Maar beleggen is ook al een goed middel om ervoor te zorgen dat uw huidige kapitaal, ook in de toekomst, zijn waarde behoudt. Sinds enkele jaren leveren spaarrekeningen weinig, geen of zelfs negatieve rendementen op. Aangezien de kosten van levensonderhoud doorgaans stijgen (inflatie), betekent dit dat uw geld minder waard kan worden omdat u er in de toekomst minder mee kunt kopen dan nu. Door te beleggen zet u uw geld aan het werk in de hoop dat uw geld in de loop van de tijd zal groeien. Beleggen kan voordelig zijn, maar het is niet zonder risico.

De basisprincipes van beleggen

Aangezien beleggen enige kennis vereist, hopen wij u met bovenstaande lessen op weg te helpen. Beleggen kan winstgevend zijn, maar het is niet zonder risico. Wanneer een bedrijf waarin u belegt goed presteert en de vraag naar zijn aandelen toeneemt, kunt u over het algemeen verwachten dat de waarde van uw belegging ook stijgt. Aan de andere kant, als de prestaties en/of de koers van het bedrijf dalen, kunnen de aandelen die u bezit in waarde dalen of misschien zelfs waardeloos worden. Met andere woorden, als u aandelen van een onderneming koopt, deelt u zowel in de winst als het verlies van de onderneming.

Wij zetten een aantal principes voor u onder elkaar die u kunnen helpen om het risico te beperken:

Uitvergroten

Beleg alleen in wat u begrijpt, dit geldt voor zowel producten als bedrijven.

Hoe meer u in een bedrijf of sector geïnteresseerd bent, hoe meer u op de hoogte zult blijven van relevant nieuws en resultaten. Op deze manier bent u in staat om weloverwogen beleggingsbeslissingen te nemen.

Diversificatie

Diversificatie: risicospreiding is cruciaal.

Om risico te beperken is beleggen in verschillende producten, geografische gebieden en industrieën essentieel. Op die manier kunnen verliezen uit het ene belegde product worden gecompenseerd door winsten uit een ander belegging.

Lange termijn investering

Gebruik alleen geld dat u kunt missen: beleggen is voor de lange termijn.

Zorg ervoor dat u alleen geld belegt dat u op de korte termijn niet nodig heeft. Op die manier hebben uw beleggingen de tijd om weer winstgevend te worden indien de koersen gedaald zijn. Door elke maand een klein percentage van uw spaargeld te beleggen in plaats van een groot bedrag in één keer, vermindert u uw blootstelling aan marktschommelingen.

ETF's, een goede manier om te beginnen met beleggen

Om uw portefeuille te helpen diversifiëren, kunt u ook een selectie van verschillende financiële producten verkrijgen met een enkele aankoop. Het kopen van veel verschillende aandelen vereist gewoonlijk een groot budget en het kost veel tijd. Exchange Traded Funds (ETF's) maken het echter mogelijk om dit op een eenvoudige en kostenvriendelijke manier te doen.

Simpel gezegd, is een ETF een product dat een index, een grondstof, een obligatie of een samenstelling an financiële producten volgt. U kunt een ETF zien als een mandje dat gevuld is met effecten. Bijvoorbeeld, een ETF die de AEX 20 index volgt is samengesteld uit fracties van aandelen van bedrijven binnen die index.

Om de diversificatie van uw portefeuille zo gemakkelijk mogelijk te maken, bieden wij een selectie van ETF's waarin u zonder transactiekosten kunt beleggen, die een Deze selectie bevat ETF’s uit een breed scala aan sectoren en geografische gebieden en ETF's met een hoge ESG-rating (Environmental, Social and Governance). Bekijk de lijst van ETF’s zonder transactiekosten en de voorwaarden op onze website.

ETF

Waarom kiezen beginnende beleggers voor DEGIRO?

Wij hanteren geen minimumbedrag om een rekening te openen. Daarnaast maken onze lage kosten beleggen betaalbaar voor alle beleggers. Dit betekent dat u al met een klein bedrag kunt beginnen met beleggen.

Met ons bekroonde, gebruiksvriendelijke beleggingsplatform en onze app kunt u eenvoudig orders plaatsen op meer dan vijftig beurzen vanaf uw computer, telefoon of tablet. Ons platform bevat vele functies om u te helpen zo goed mogelijk geïnformeerde beleggingsbeslissingen te nemen. Wij bieden bijvoorbeeld uitgebreid financieel nieuws, real-time koersen, belangrijke ratio's, financiële overzichten, aandeelanalyses van analisten en nog veel meer, en dat allemaal binnen het platform.

Tot slot rekenen wij geen inactiviteits-vergoedingen, en geldoverschrijvingen en -opnames zijn gratis.

Flow illustratie
backtotop

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.