Goud is één van de meest populaire edelmetalen en al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van de samenleving, nog daterend uit de oudheid. Tegenwoordig wordt deze grondstof gebruikt voor sieraden, tandheelkunde, elektronica, geneeskunde, ruimtevaart en last but not least, investeringen.
Overweegt u om te beleggen in goud? Lees dan verder om meer te weten te komen over factoren die van invloed zijn op de goudprijs, voor- en nadelen van beleggen in goud, manieren waarop u hierin kunt beleggen en hoe u dit kunt doen via ons platform.
Voordat we ingaan op hoe u in goud kunt beleggen, is het belangrijk om te weten welke factoren de prijsprestaties van dit edelmetaal kunnen beïnvloeden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
De Amerikaanse dollar (USD): valutaschommelingen hebben een sterke invloed op de goudprijs, voornamelijk van de USD. Over het algemeen bestaat er een inverse relatie tussen de goudprijs en de USD. Wanneer de dollar in waarde daalt, hebben de goudprijzen de neiging om te stijgen. Anderzijds, wanneer de dollar in waarde stijgt, neigen de goudprijzen te dalen.
Het monetair beleid: rentetarieven kunnen de goudprijs beïnvloeden, zo kan hoge marktrente een ‘bearish’ (neerwaartse) impact hebben op de goudprijs.
Economische data: doorgaans kunnen in een sterkere economie met indicatoren als lage werkgelegenheid, banengroei, productie-expansie en BBP-groei, de goudprijzen naar beneden worden geduwd.
Onzekerheid: hoewel dit een zeer algemeen begrip is, kan onzekerheid wel degelijk een rol spelen bij de prijs van goud, in het bijzonder politieke onzekerheid. Dit is gedeeltelijk te wijten aan het feit dat goud in het algemeen wordt beschouwd als een veilige belegging. Dit is een belegging die naar verwachting zijn waarde behoudt of zelfs in waarde toeneemt in tijden van marktvolatiliteit en bij dalende markten.
Uit alle edelmetalen is goud het meest populair als investering. Wij delen enkele van de belangrijkste voordelen met u:
Diversificatie: het toevoegen van goud aan uw beleggingsportefeuille kan helpen om deze te diversifiëren. Uw portefeuille inrichten met een mix van producten, bedrijfstakken, valuta, et cetera, die niet nauw met elkaar zijn verbonden, helpt bij het spreiden van risico's. Goud staat bekend als anti-cyclisch. Historisch gezien heeft goud een negatieve correlatie gehad met aandelen en andere financiële instrumenten. Is er dus sprake van dalende markten, dan stijgt doorgaans de waarde van goud juist.
Liquiditeit: Goud wordt over het algemeen als zeer liquide beschouwd, wat betekent dat u het in de regel gemakkelijk en zonder vertraging kunt kopen en verkopen. De liquiditeit varieert natuurlijk van product tot product, dus een goud-ETF kan bijvoorbeeld meer liquide zijn dan een goudstaaf of omgekeerd.
Koopkracht: in vergelijking met andere activa, zoals papieren geld, heeft goud doorgaans door de jaren heen de rijkdom gewaarborgd.
Investeren in goud kan voordelig zijn, maar heeft net als elke andere investering ook nadelen en risico's. Enkele van de belangrijkste nadelen zijn:
Alleen vermogenswinst: als u in fysiek goud belegt, is winst als gevolg van een stijging in de goudprijs ten opzichte van uw aankoopprijs, de enige inkomst die u uit goud ontvangt. Sommige goudmijnaandelen betalen echter bijvoorbeeld dividend uit, in welk geval passief inkomen mogelijk is.
Volatiliteit: over de lange termijn heeft goud zijn waarde over het algemeen behouden, maar prijzen kunnen op korte termijn volatiel zijn.
Risico: hoewel goud als een relatief veilige belegging beschouwd wordt, brengen alle beleggingen een zeker risico met zich mee.
U kunt op verschillende manieren geld verdienen met goud. Voordat u dit doet, is het belangrijk om na te denken over uw beleggingsplan en ervoor te zorgen dat dit in overeenstemming is met uw beleggingsdoelstellingen en risicotolerantie. Gebruikelijke manieren om in goud te beleggen zijn onder meer:
Goudmijnaandelen: u kunt beleggen in goudmijnaandelen. De goudmijnkoersen bewegen in de richting van hun onderliggende waarde, de goudprijs. Dergelijke prijsschommelingen kunnen veroorzaakt worden door bijkomende aspecten zoals de financiële situatie van het bedrijf of mijnbouwgerelateerde problemen.
Via ons platform kunt u bijvoorbeeld kiezen voor de volgende goudmijnaandelen:
ETF's: Ook kunt u kiezen voor goud Exchange Traded Funds (ETF's). Sommige goud-ETF's concentreren zich op de grondstofaspecten van goud, zoals prijsschommelingen. Andere ETF’s kiezen voor bedrijven in de goudindustrie. Elke ETF heeft een document met essentiële beleggersinformatie, ook wel EID of KID (Key Information Document) genoemd. In dit document staan de kosten, het investeringsbeleid en het risico van het product vermeld. De kosten die uw broker eventueel in rekening brengt zijn niet vermeld in de EID, maar kunnen wel van toepassing zijn. Al deze kosten hebben invloed op het rendement van uw beleggingen. Met beide soorten goud-ETF's bezit u niet de fysieke grondstof, maar eerder kleine hoeveelheden goudgerelateerde activa binnen een enkel aandeel.
Voorbeelden van goud-ETF's op ons platform zijn:
Futures en andere hefboomproducten: een andere populaire manier om in goud te beleggen is via goudfutures of andere hefboomproducten waarbij goud de onderliggende waarde is. Futures en hefboomproducten zijn complexe instrumenten. Als belegger kunt u een groot risico lopen uw investering, of zelfs meer, te verliezen. Wij adviseren alleen te beleggen in producten die aansluiten bij uw kennis en ervaring en waarvan u de risico’s begrijpt en eventueel kunt dragen.
Edelmetaal: naast beleggen is het ook mogelijk om in goud te investeren door fysiek goud te kopen. Bijvoorbeeld door het aanschaffen van goud (in de vorm van staven, blokken of munten) of gouden sieraden.
Via ons platform kunt u op verschillende manieren beleggen in goud. Als online broker bieden wij geen fysieke goudinvesteringen aan, maar u kunt wel via ons beleggen in goudmijnaandelen, ETF's en hefboomproducten. Voor onze ETF kernselectie betaalt u zelfs geen commissies. Lees meer over het kopen van ETF's via ons platform.
Open een rekeningDe informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.
Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.
Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.
We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.