Beleggen met kleine bedragen

Vaak heerst het idee dat er veel geld nodig is om te beginnen met beleggen. Niets is echter minder waar. Zeker als u nog niet ervaren bent met beleggen, kan beleggen met kleine bedragen juist een goed begin zijn. Zo krijgt u inzicht in hoe de markten werken en komt u erachter welke soorten beleggingen voor u geschikt zijn, voordat u grotere bedragen gaat beleggen.

Beleggen als alternatief voor sparen

Twijfelt u tussen sparen en beleggen? Zowel sparen als beleggen heeft voor- en nadelen. Sparen is doorgaans veiliger omdat het geldbedrag op uw rekening over het algemeen niet zal afnemen, tenzij u zelf geld weghaalt. Aan de andere kant kan uw geld koopkracht verliezen als gevolg van inflatie en zijn de opbrengsten wellicht lager dan met beleggen, vooral tijdens lage rentestanden.

Beleggen kan een mooie aanvulling zijn op sparen. Wanneer u kijkt naar de gemiddelde resultaten van aandelen over de lange termijn, levert beleggen over het algemeen meer op dan sparen. Dit is een van de redenen waarom steeds meer mensen een beleggingsrekening openen. Beleggen brengt echter wel risico’s met zich mee. In tegenstelling tot sparen, kunt u bij beleggen uw inleg verliezen. Daarom is het belangrijk dat u alleen geld belegt dat u op de korte termijn niet nodig hebt.

Afhankelijk van uw beleggingsdoelstellingen en risicotolerantie, kunt u als beginnende belegger specifieke beleggingsproducten kiezen. In ons kenniscentrum leest u meer over alle verschillende soorten financiële producten.

Beginnen met beleggen met kleine bedragen

De eerste stap is het openen van uw beleggingsrekening bij een broker. Dit is de partij die u toegang geeft tot de beurs. De kerntaak van een broker is het faciliteren van orders. DEGIRO is een dergelijke broker. Wij bieden een online beleggingsplatform waarmee u kunt beleggen. U kunt eenvoudig online een rekening openen op onze website. Wij raden u aan om eerst vertrouwd te raken met enkele belangrijke beleggingsconcepten. Of het nu gaat om beleggen in ​​kleine of grote bedragen, het is altijd goed om eerst onderzoek te doen. Is beleggen nieuw voor u? Dan verwijzen wij u graag naar ons kenniscentrum. Hier leggen wij in enkele simpele lessen uit hoe u kunt beginnen met beleggen via ons platform.

Bepaal uw beleggingsttijl

Voor u begint met beleggen is het belangrijk om uw beleggingsstijl te bepalen. Afhankelijk van uw doelen en strategieën, kunt u kiezen uit twee categorieën: actief en passief. Bij actief beleggen speelt de belegger actief in op veranderingen in de markt en gebruikt hij mogelijk complexe financiële producten zoals opties en futures. Vaak gaat om een kortetermijnvisie met het doel een hoger rendement te behalen dan de markt gemiddeld behaalt. Deze manier van beleggen vergt veel kennis en tijd. Hierom is deze stijl doorgaans niet geschikt voor starters.

Bij passief beleggen ligt de focus meer op de lange termijn. Bij deze beleggingsstijl hoeft de markt niet constant in de gaten gehouden te worden. Passieve beleggers kopen verschillende, stabiele producten en spreiden zo het risico. Om dit mogelijk te maken zijn producten zoals ETF’s (trackers) beschikbaar. Dankzij deze spreiding wordt vaak een rendement behaald dat het gemiddelde van een specifiek gedeelte van de markt of een sector volgt. Gespreid beleggen is steeds makkelijker geworden en mede daarom populair bij starters.

In ons kenniscentrum leest u meer over verschillende beleggingsstijlen.

Beleggen op vaste momenten

Naast het bepalen van uw beleggingsstijl, kunt u bepalen hoe u uw inleg spreidt. U kunt in één keer uw bedrag inleggen, of regelmatig kleine bedragen beleggen. Dit kan bijvoorbeeld elke maand, elk kwartaal of elk jaar. In dit artikel over spreiding leggen wij u uit hoe dit in zijn werking gaat.

U kunt bijvoorbeeld kiezen voor de ‘Dollar Cost Averaging’ (DCA) strategie. Met deze beleggingsstrategie belegt u met regelmatige tussenpozen steeds een gelijke som geld, ongeacht de prijs van het product of wat er op de financiële markten gebeurt. Lees hier meer over Dollar Cost Averaging.

Het is belangrijk om rekening te houden met de transactiekosten als u kiest voor het regelmatig beleggen van kleine bedragen. Als u periodiek en regelmatig belegt in plaats van in één keer, betaalt u mogelijk meer transactiekosten. U betaalt per transactie een vast bedrag. Dus hoe meer beleggingen u doet, hoe hoger deze kosten. Daarom kunnen deze kosten kunnen aanzienlijk zijn in verhouding tot het bedrag dat u belegt, vooral als u kleine bedragen tegelijk belegt.

Kies een broker met lage kosten

Transactiekosten zijn van invloed op het rendement van uw beleggingen. Zeker als uw beleggingen relatief klein zijn, zullen transactiekosten een groot verschil maken in uw rendement. De kosten variëren per broker. Dit is afhankelijk van veel factoren. Met onze ongekend lage tarieven hebben wij beleggen toegankelijk gemaakt voor iedereen. Vergelijk hier onze tarieven met andere brokers.

Het is ook belangrijk om op de hoogte te zijn van verborgen vergoedingen of kosten naast transactiekosten, zoals inactiviteits-, onderhouds- of bewaarkosten.

Inactiviteitskosten

Aangezien de meeste brokers geld verdienen op basis van commissies, brengen sommige brokers inactiviteitskosten in rekening aan hun klanten. Dit is een manier om gemiste commissies te compenseren als een klant niet vaak handelt. Inactiviteitskosten hebben de grootste impact op buy-and-hold-beleggers en passieve beleggers die met kleine bedragen beleggen.

Onderhoudskosten

Bij het kiezen van een broker is het ook belangrijk om op de hoogte te zijn van eventuele onderhoudskosten. Onderhoudskosten worden gerekend voor het hebben van een rekening. Deze kunnen bijvoorbeeld maandelijks, driemaandelijks of jaarlijks in rekening worden gebracht. De hoogte van de kosten kunnen ook afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals de waarde van uw portefeuille.

Bewaarloon

Brokers kunnen ook bewaarloon in rekening brengen voor het aanhouden en bewaren van uw producten. Deze worden ook bijvoorbeeld maandelijks, driemaandelijks of jaarlijks in rekening gebracht.

Wat moet uw minimale investering zijn?

Sommigen brokers hebben een minimale investeringsvereiste. Dus als u alleen kleine bedragen wilt beleggen, is dit ook iets om rekening mee te houden bij het kiezen van een broker. Wij hebben geen minimale beleggingslimiet opgelegd aan onze beleggers. U heeft de vrijheid om hoeveel u maar wilt te beleggen, zelfs als het maar €1 per jaar is.

Bepaal het beste beleggingsproduct voor uw bedrag

Er zijn tal van financiële producten beschikbaar. Ze zijn niet allemaal geschikt als u een klein bedrag beschikbaar heeft om te beleggen, en nog belangrijker: ze zijn niet allemaal geschikt als u nog weinig ervaring heeft met beleggen. Wij adviseren u om alleen te beleggen in financiële producten die aansluiten bij uw kennis en ervaring. Bekijk dit artikel om meer te leren over verschillende financiële producten.

Het verwachte rendement

Het voorspellen van rendementen is niet gemakkelijk, zelfs niet voor ervaren beleggers. Hoewel u nooit zeker weet hoe uw portefeuille zal presteren, kunt u altijd een beleggingsplan maken dat u helpt om een schatting te maken. Houd ermee rekening dat risico en rendement onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Over het algemeen is het zo dat hoe meer rendement u wilt behalen, hoe meer risico daarbij hoort. Doorloop onze beleggersacademie en lees hoe u een beleggingsplan opstelt.

Onthoud dat elke belegging risico's met zich meebrengt, zelfs als u kleine bedragen belegt.

Beleggen met kleine bedragen? Open een rekening

Nu u weet hoe u kunt beleggen met kleine bedragen, is het tijd om te beginnen. U kunt gemakkelijk en volledig online een rekening bij ons openen. Open vandaag nog een rekening!

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houd er rekening mee dat de feiten mogelijk zijn veranderd sinds dit artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.