Overweegt u om buitenlandse aandelen te kopen?

Sommige beleggers zullen om verschillende redenen geneigd zijn om alleen te beleggen in bedrijven uit eigen land. Eén van deze redenen kan de voorkeur voor het thuisland zijn. Beleggen op internationale beurzen kan echter voordeel opleveren voor uw portefeuille. In dit artikel leggen wij verschillende aspecten van internationaal beleggen uit. Lees over de voordelen, de risico’s, de belastingimplicaties en de kosten. Daarnaast geven wij u informatie over internationaal beleggen via DEGIRO.

Waarom beleggen in buitenlandse aandelen?

We beginnen met uitleggen waarom beleggen op buitenlandse beurzen interessant kan zijn voor u als belegger. Wij zetten de voordelen van beleggen buiten uw thuismarkt voor u op een rijtje.

 • Diversificatie

  Het kopen van buitenlandse aandelen is een makkelijke manier om uw portefeuille te diversifiëren. Stel, uw portefeuille bestaat volledig uit aandelen uit één land. Stort de economie in dat specifieke land in, dan zal dit ook een significante invloed hebben op uw portefeuille. Bestaat uw portefeuille daarentegen uit aandelen uit verschillende landen, eventueel ook in verschillende valuta, dan kan dit beleggingsrisico beter gespreid zijn.

  Echte diversificatie wordt echter niet bereikt door enkel te beleggen op buitenlandse beurzen. Ook beleggen in bedrijven uit verschillende sectoren en beleggen met verschillende financiële producten kan bijdragen aan het diversifiëren van uw portefeuille. Deze video legt diversificatie en het belang ervan uit.

 • Groeiende economieën

  Door te beleggen op internationale markten, kunt u participeren in de groei van verschillende economieën. Door het betreden van een aandelenmarkt die nog in ontwikkeling is, krijgt u de kans om te investeren in de groei en maakt u mogelijk winst in de toekomst.

 • Meer keuze

  Ten slotte geeft het beleggen in internationale markten u toegang tot een breder productaanbod dan wanneer u gelimiteerd bent tot de aandelen die verhandeld worden op uw thuismarkt. Verschillende landen kunnen ook verschillende beleggingsmogelijkheden bieden. op Op Amerikaanse en Canadese beurzen zijn bijvoorbeeld aandelen beschikbaar in bedrijven die handelen in cannabis.

Hoe kunt u beleggen in buitenlandse aandelen?

Als u wilt beleggen, gaat dat meestal via de beurs. Om als particulier op de beurs een product te kopen of verkopen, heeft u een broker nodig zoals DEGIRO. Wilt u beleggen op internationale beurzen, dan is het belangrijk om eerst te bekijken welke buitenlandse beurzen en mogelijkheden een broker biedt. Bij ons hoeft beleggen niet te stoppen bij de landgrens. Met een DEGIRO rekening krijgt u namelijk toegang tot producten uit dertig landen op meer van vijftig beurzen. Denk aan beurzen als de New York Stock Exchange in Amerika, of de London Stock Exchange in het Verenigd Koninkrijk.

Met een beleggersrekening kunt u direct of indirect beleggen in buitenlandse aandelen.

 • Directe beleggingen

  Direct beleggen in buitenlandse aandelen is het kopen en verkopen van aandelen uit een ander land. Zo wordt u gedeeltelijk eigenaar van een bedrijf gevestigd buiten uw thuisland.

 • Indirecte beleggingen

  ETF’s en andere beleggingsfondsen geven ook de mogelijk om indirect te beleggen in buitenlandse bedrijven. In tegenstelling tot bij aandelen, bent u met een ETF of beleggingsfonds geen eigenaar van een deeltje van een bedrijf. U koopt namelijk een product dat slechts de waarde van onderliggende producten volgt. Het is een verzameling effecten waar ook fracties van aandelen van buitenlandse bedrijven in kunnen zitten.

Op deze pagina leest u meer over aandelen kopen via ons platform.

Wat zijn de risico’s van beleggen in buitenlandse aandelen?

Of u nu belegt in buitenlandse aandelen of aandelen uit uw thuisland, beleggen gaat altijd gepaard met risico’s. Sommige aandelenmarkten en buitenlandse bedrijven kunnen risicovoller zijn dan andere. Hoog risico kan leiden tot grote winsten, maar ook tot significante verliezen. Wanneer u wilt gaan beleggen in buitenlandse markten, is het belangrijk om na te denken over uw persoonlijk beleggingsplan en risicotolerantie. Enkele risico’s zijn:

 • Valutarisico

  Bij veel beleggingen heeft u te maken met valutarisico bijvoorbeeld als u belegt in vreemde valuta. Valutarisico treedt op bij effecten genoteerd in vreemde valuta of in bedrijven die (een deel van) hun winsten in vreemde valuta behalen. Het kan zijn dat deze beleggingen minder waard worden als gevolg van ongunstigere wisselkoersen.

 • Politiek risico

  Kiest u ervoor om buitenlandse aandelen te kopen, dan kan er een politiek risico bestaan, waarbij het politieke klimaat van een land tot onvoorziene verliezen kan leiden.

 • Economisch risico

  Ook economisch risico kan opspelen wanneer u kiest voor buitenlandse aandelen. Als de economie van een land onstabiel is, kan dit een negatieve invloed hebben op uw beleggingen en opbrengsten in vergelijking met een land met een sterkere, minder volatiele economie.

 • Liquiditeitsrisico

  Liquiditeit verwijst naar het gemak waarmee u producten kunt kopen en verkopen op financiële markten. Bij een lage liquiditeit, kan het moeilijker zijn om te kopen of verkopen of kan het langer duren voordat wij uw order(s) kunnen uitvoeren.

Wat zijn de fiscale gevolgen?

Wanneer u de internationale markten betreedt, zijn er ook belastinggerelateerde gevolgen om te overwegen. Als u een aandeel hebt gekocht of een bedrijf keert dividend uit, moeten de juiste belastingen betaald worden. Belastingen kunnen per land verschillen. Koopt u bijvoorbeeld aandelen van een bedrijf dat gevestigd is in het Verenigd Koninkrijk, dan geldt de transactiebelasting van 0.5% genaamd “Stamp Duty”.

Over inkomen uit dividenden en coupons betalen beleggers dan weer bronbelasting. De belegger betaalt deze belasting aan de fiscale autoriteiten van het land waar het bedrijf fiscaal gevestigd is (bronland) direct bij het uitbetalen van het inkomen. De hoogte van de bronbelasting varieert per land. Sommige landen hebben belastingverdragen gesloten om te vermijden dat inkomen dubbel belast wordt.

De Verenigde Staten is één van de landen met ene dergelijk belastingverdrag voor een aantal landen. Hebben de Verenigde Staten een belastingverdrag met het land van uw fiscale woonplaats, dan kunt u door het invullen van het W-8BEN formulier aanspraak maken op een verlaagd bronbelastingstarief op broninkomen uit de Verenigde Staten.

Wij hebben een specifieke lijst opgesteld met Amerikaanse producten die in aanmerking komen voor dit voordeel. Daarnaast moet u als klant aan bepaalde voorwaarden voldoen om te kunnen profiteren van deze belastingregeling. Meer informatie hierover vindt u in onze FAQ over belasting gerelateerde onderwerpen. Let wel, wij zijn een execution-only broker, daarom geven wij op geen enkele manier belastingadvies.

Beleggen in buitenlandse aandelen via DEGIRO

In tegenstelling tot andere brokers die enkel lokale of Amerikaanse beurzen aanbieden, geeft een rekening bij DEGIRO u toegang tot beurzen over de hele wereld en tegen lage tarieven.

Op welke buitenlandse beurzen kunt beleggen?

Een DEGIRO rekening geeft u toegang tot meer dan vijftig beurzen in dertig landen. Bovenop de vele Europese beurzen, kunt u ook beleggen op zowel Noord-Amerikaanse beurzen als beurzen in Azië en Oceanië. Ga voor meer informatie naar de pagina producten en beurzen op onze website.

Op dit moment bieden we geen actuele prijzen voor sommige beurzen waaronder de beurzen van Australië, Canada, Hong Kong, Japan en Singapore. Voor deze beurzen ziet u enkel de slotkoers van de vorige handelsdag. Ook zonder actueel prijsoverzicht kunt u uiteraard orders plaatsen. Deze prijsinformatie is vaak op andere openbare internetpagina’s te vinden.

Bij het beleggen op buitenlandse beurzen is het ook van belang om de verschillende tijdzones in gedachten houden. De openingstijden verschillen per beurs. Daarnaast kan het ook voorkomen dat een beurs gesloten is in verband met een lokale feestdag. Bent u benieuwd wanneer de beurs open of dicht is? Bekijk hier de beurstijden van bijvoorbeeld Euronext Amsterdam, NASDAQ, en alle andere beurzen waarop u via DEGIRO kunt handelen. Bekijk hier op welke (feest)dagen beurzen gesloten zijn.

Wat zijn de kosten van beleggen in het buitenland?

Kosten kunnen grote invloed hebben op uw opbrengsten. Het is dus belangrijk om de tarieven van een broker te bekijken wanneer u een beleggersrekening opent.

Wij bieden lage tarieven aan voor zowel lokale als buitenlandse beurzen. Bekijk onze tarievenpagina voor meer informatie.

In sommige gevallen is een bedrijf genoteerd aan meerdere beurzen. Wanneer u aandelen koopt die genoteerd staan op meer dan één beurs, wees er dan van bewust dat afhankelijk van de beurs de tarieven en handelsvolumes verschillend zouden kunnen zijn. Daarnaast spelen valutaverschillen ook een rol bij aandelenprijzen in deze gevallen.

Transacties in buitenlandse valuta kunt u op twee manieren afhandelen; u kan gebruikmaken van de AutoFX optie of buitenlandse gelden handmatig aanhouden. In ons platform staat AutoFX als standaard optie ingesteld. Hierbij converteren wij automatisch het benodigde bedrag. Verkoopt u een aandeel dan zetten wij de opbrengst ook weer om naar uw basisvaluta. Met handmatige valuta afhandeling heeft u de mogelijkheid om manueel geld te converteren en kunt u buitenlandse valuta aanhouden. Als u veelvuldig handelt in buitenlandse valuta, kan de manuele functie voordeliger zijn.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houdt u er rekening mee dat gegevens na het schrijven van dit artikel veranderd kunnen zijn. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.