Tekst versie
Nu de basisbeginselen besproken zijn, is het belangrijk om na te denken over uw beleggingsplan. Door op een rijtje te zetten waar u voor belegt en voor hoelang u dit wilt doen, kunt u al een stuk beter inschatten hoeveel risico verantwoord is om te nemen. Het helpt hierbij om een beleggingsplan te maken.
Een goed startpunt is het vaststellen van uw beleggingsdoel. Sommige doelen zijn concreet, zoals de toekomstige studie van kinderen, maar u kunt bijvoorbeeld ook beleggen voor uw pensioen, of met als doel om meer rendement te behalen dan wat u ontvangt op een spaarrekening.
Naast het doel, is het ook belangrijk om na te denken over hoelang u uw geld kunt wegzetten. Kunt u het 20 jaar missen, of verwacht u het na 2 jaar weer nodig te hebben? Dit is belangrijk voor het bepalen van uw risicoprofiel. In de regel is het zo, dat hoe eerder u het bedrag weer nodig heeft, hoe minder risico u zou moeten nemen. U krijgt bij een korte looptijd namelijk minder tijd om eventuele verliezen weer goed te maken. Zorg er dus voor dat uw risicoprofiel is aangepast aan de hand van uw beleggingshorizon:
Uw doel, de tijdsduur en het risicoprofiel zijn dus belangrijke elementen van uw beleggingsplan. Houd er daarbij wel rekening mee dat risico en rendement onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Over het algemeen is het zo dat hoe meer rendement u wilt behalen, hoe meer risico daarbij hoort. Stelt u dus een ambitieus doel, houdt er dan rekening mee dat hier een hoger risico bij hoort.
Hoe u vorm geeft aan uw portfolio, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en voorkeur. Een meer risicomijdend portfolio zou opgebouwd kunnen zijn uit minder volatiele beleggingen, zoals obligaties van stabiele landen. Portfolio’s die gericht zijn op het behalen van hogere rendementen zouden opgebouwd kunnen zijn uit aandelen, trackers en obligaties met een hogere coupon. Een combinatie van beide kan natuurlijk ook, u kunt dan een samenstelling maken van producten met verschillende risiconiveaus.
Zoals besproken in de vorige lessen, is het goed spreiden van uw portfolio een goede manier om het risico te verminderen. Ook is het goed om ervan bewust te zijn dat er binnen de productgroepen grote verschillen zitten qua risico. Obligaties van stabiele landen gaan gepaard met minder rendement, maar ook minder risico. Het omgekeerde geldt vaak weer voor obligaties van bedrijven, of minder kredietwaardige landen. Hetzelfde geldt voor trackers. Een tracker die de grootste 500 aandelen in de wereld volgt kan u helpen met het spreiden van uw portfolio. Maar richt een tracker zich alleen op bepaalde grondstof, kan deze juist voor extra schommelingen of risico in uw portfolio zorgen. Uiteraard is ook het ene aandeel het andere niet. Een aandeel van een groot, gevestigd bedrijf is vaak stabieler dan een aandeel van een start-up, al kan een jong bedrijf wel weer meer groeipotentie hebben.
Het is belangrijk dat u de resultaten van uw beleggingen blijft monitoren. Hiermee kunt u ook in de gaten houden of uw portfolio nog altijd overeenkomt met uw beleggingsdoelen. Ook kunt u her-evalueren of uw situatie is veranderd.
Met de basisprincipes uit deze lessen en een gepersonaliseerd beleggingsplan zal u hopelijk beter voorbereid kunnen beginnen met beleggen bij DEGIRO. Als u nog vragen heeft, kunt u altijd contact opnemen met onze Service Desk. Wij helpen u dan graag verder.
Laatste les