Hoeveel geld heb ik nodig om te beginnen met beleggen?

Wie denkt dat beleggen alleen zin heeft met een grote smak geld als startkapitaal heeft het goed mis. Starten met beleggen kan al met een paar euro. Natuurlijk behaal je makkelijker een bepaald winstbedrag met een groot kapitaal. 4% rendement op een portefeuille van 10.000 euro (€400) is immers honderd keer zoveel als hetzelfde rendement (4%) op een portefeuille van 100 euro (€4). Maar als je steeds een beetje opzij zet, bijvoorbeeld enkele tientjes per maand, heb je binnen de kortste keren toch een heus bedrag aan kapitaal. En dan kan je dus steeds meer rendement behalen! Wij laten je zien hoe je stap voor stap je kapitaal en daarmee je potentiële winst kunt verhogen.

Beleg met geld dat je niet snel nodig hebt

Hoewel je dus niet een bepaald vermogen nodig hebt om te beginnen met beleggen, is het altijd aangeraden om te beleggen met geld dat je niet op de korte termijn nodig hebt. Stel, je hebt een ruime buffer en besluit dat je 1000 euro wilt inleggen om te beginnen met beleggen. Je beleggingspotje groeit vervolgens elk jaar met 8%.

Na één jaar (1000 euro inleg + 8% rendement), heb je dan 1080 euro. Het jaar daarop krijg je weer 8% rendement bovenop dit bedrag (1080), dus kom je uit op 1166 euro. Het eerste jaar verdiende je dus 80 euro en het tweede jaar al 86 euro (1166-1080). Meer winst, zonder dat je er iets extra’s voor hebt gedaan. De magie van een leuk rendement opbouwen zit hem dus in dit rendement-op-rendement-effect. Omdat je elk jaar niet alleen rendement maakt op je startbedrag, maar ook op je rendement, wordt dit steeds meer. En het groeit exponentieel.

Periodiek beleggen met weinig geld

Bovenstaand voorbeeld laat alleen het rendement op je startbedrag zien, je hebt dus tussendoor geen geld bijgelegd. Had je dat wel gedaan, bijvoorbeeld 50 euro per maand in jaar 2, dan was je portefeuille na twee jaar zelfs 1814 euro waard geweest (1080+12x50 + 8% rendement over jaar 2). Iedere maand een vast bedrag inleggen noemen we periodiek beleggen. Voor veel beginnende beleggers is dit een fijne strategie omdat het meestal kleinere bedragen zijn die je inlegt. Daarnaast hoef je niet te timen op welk moment je instapt. Met meerdere instapmomenten middel je je aankoopbedrag en hoef je dus niet zenuwachtig te zijn over het perfecte aankoopmoment. De ene keer koop je in een dip, de andere keer op een top. Door iedere maand wat in te leggen kijk je naar de lange termijn, ben je dus minder gevoelig voor koersschommelingen.

Voorbeeld periodiek beleggen

Stel dat je nu 50 euro inlegt en dat iedere maand blijft doen. Na één jaar (12 x 50 euro inleg + 8% rendement) kom je dan uit op 648 euro. Na twee jaar kom je dan uit op € 1.329. Na 5 jaar zit je op €3.802, na 10 jaar op €15.646, na 20 jaar op € 43.166 en 30 jaar op € 102.579.

Je ziet dat naarmate de beleggingstermijn doorloopt het rendement steeds harder groeit. Dit stapeleffect maakt beleggen op de lange termijn zo interessant.

De wereldwijde aandelenmarkt is door de jaren heen gemiddeld 7-10% per jaar gegroeid, maar daar zitten ook jaren tussen waarbij het minder ging en er dus juist verliezen werden geleden. Als je op de lange termijn belegt, kun je die jaren ondervangen. In bovenstaand voorbeeld gaan we ervan uit dat jouw beleggingspotje ieder jaar met 8% groeit. Dit percentage is een gemiddelde. Er zullen jaren bij zitten waarop je meer winst boekt, en jaren waarbij je misschien wel verlies maakt. Daarnaast zijn er kosten die komen kijken bij beleggen. Bij DEGIRO houden we die zo laag mogelijk, maar ze zijn er wel. Bekijk al onze tarieven of bereken je verwachte kosten in de kostencalculator.

Beleggen tegen lage kosten met ETF’s

Als je belegt met kleine bedragen, is het belangrijk dat je ook weinig kosten maakt. Als je €100 inlegt en je moet €5 aan transactiekosten betalen, ben je al meteen 5% kwijt aan kosten. Gelukkig bieden wij zeer lage kosten, perfect dus voor beleggers die klein willen beginnen.

En met onze ETF Kernselectie beleg je zelfs in 200 ETF’s waarvan de commissiekosten van het huis zijn! Dit betekent dat je dus met kleine bedragen kunt beginnen en je je geen zorgen hoeft te maken of je enorme kosten aan het maken bent. Valuta- of externe product- en spreadkosten kunnen van toepassing zijn. Bekijk de ETF Kernselectie, voorwaarden en Fair Use Policy. Lees hier meer over wat ETF’s precies zijn.

Veel ETF’s hebben een thema, bijvoorbeeld Duurzame Energie, Goud, Biotech of AI. Ontdek deze en meer thema’s in de populairste ETF's in hun categorie! Of wil je nog wat lessen in beleggen? Bekijk dan onze beleggersacademie.

Beleggen via DEGIRO

Ons doel is om beleggen voor iedereen toegankelijk te maken. Ook voor jou als beginnende belegger. Na het openen van je account beleg je gemakkelijk met onze gebruiksvriendelijke app en bekroonde platform.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. Ook beleggen in ETF's kent risico's. Je kunt (een deel van) jouw inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring.

Eerste les

backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.