Wat is een IPO?

Een IPO (of Initial Public Offering) is de beursintroductie van een particuliere onderneming. Hierbij biedt de onderneming voor het eerst aandelen aan in een publieke aandelenuitgifte. In het Nederlands spreken we ook wel van een beursgang. Vanaf dat moment kunnen beleggers de nieuw uitgegeven aandelen verhandelen op een effectenbeurs, zoals Euronext Amsterdam of de New York Stock Exchange (NYSE).

Waarom willen bedrijven naar de beurs?

Er zijn verschillende redenen voor een bedrijf om naar de beurs te gaan. Hieronder bespreken we de voordelen van een beursgang via IPO.

Voordelen van een beursgang via IPO

IPO's zijn een populaire manier voor bedrijven om naar de beurs te gaan, en daar zijn redenen voor:

  • Kapitaal aantrekken: Het belangrijkste voordeel van naar de beurs gaan is het aantrekken van kapitaal. Wanneer bedrijven kapitaal willen aantrekken, kan dat om verschillenderedenen zijn, zoals: het financieren van onderzoek en ontwikkeling (R&D), het inhuren van nieuwe werknemers, het verminderen van schulden, het overnemen van andere bedrijven, etc.
  • Reputatie: Naar de beurs gaan kan goed zijn voor de reputatie en geloofwaardigheid van een bedrijf. Niet alleen krijgt een bedrijf hierdoor veel aandacht en publiciteit, maarbedrijven moeten ook aan bepaalde eisen voldoen om aan een beurs genoteerd te worden. Daarnaast moeten ze bepaalde informatie bekendmaken, zoals financiële verslagen. Als gevolg daarvanhebben veel mensen meer vertrouwen in beursgenoteerde bedrijven.

Nadelen van een beursgang via IPO

Hoewel een IPO voordelen heeft, zijn er ook nadelen. Enkele van deze zijn:

  • Financiële verslaglegging: Overheidsbedrijven moeten veel informatie bekendmaken aan beleggers. Zo moeten ondernemingen bijvoorbeeld voldoen aan bepaalde periodieke financiële verslaglegging, wat ingewikkeld, tijdrovend en duur kan zijn.
  • Hoge kosten: Het IPO-proces is niet goedkoop. Bedrijven moeten gewoonlijk advocaten, investeringsbankiers, accountants en externe consultants inhuren. Eén van de grootste kostenposten bij een beursgang zijn de underwriter kosten, die kunnen oplopen van 4% tot 7% van de bruto-opbrengst van de beursgang.
  • Prestatiedruk: Zodra een bedrijf naar de beurs gaat, is er druk om goed te presteren, en langetermijngroeistrategieën kunnen op de tweede plaats komen omdat beleggers het liefst vandaag al resultaten willen zien.

Overigens zijn er naast een IPO ook andere manieren om naar de beurs te gaan, zoals via een directe notering of een special purpose acquisition company (SPAC). De keuze voor een IPO of andere manier is afhankelijk van de doelstellingen van het bedrijf. In dit artikel zoomen we echter in op de voor- en nadelen van een beursgang via een IPO. Als u meer wilt lezen over de andere manieren, bekijk dan dit artikel over SPAC’s.

Hoe werkt een beursgang?

Voordat een bedrijf een IPO uitbrengt, heeft het geen beleggers, maar andere investeerders zoals vrienden, familie, durfkapitalisten, angel investors, enz. Zodra een bedrijf een IPO doorloopt en het publiek aandelen van het bedrijf kan kopen, wordt het publiek dus mede-eigenaar van het bedrijf.

Naar de beurs gaan via een IPO kan een langdurig en duur proces zijn. Bedrijven die deze weg kiezen huren meestal een underwriter in, zoals een investeringsbank, om hen te helpen met het proces, inclusief het vaststellen van een initiële prijs voor de aandelen en het bepalen van het aantal aandelen dat moet worden verkocht. Zodra de initiële prijs is vastgesteld, geeft de underwriter aandelen uit aan investeerders, en beginnen de aandelen te verhandelen op een effectenbeurs.

De initiële prijs (IPO-prijs) verschilt vaak van de prijs waartegen de handel begint. De IPO-prijs wordt vóór de beursintroductie vastgesteld en is de prijs die beleggers die aan de beursintroductie deelnemen per aandeel zullen betalen. Om beleggers aan te trekken, is deze prijs meestal lager dan wat de analisten die de prijs van het bedrijf bepalen, denken dat de aandelen op de open markt zullen opbrengen. In de meeste gevallen hebben kleine beleggers niet de mogelijkheid om aan de beursintroductie deel te nemen en kunnen zij aandelen kopen zodra deze op de beurs worden verhandeld. Deze prijs is afhankelijk van de vraag naar het aandeel op het moment dat de handel begint. Prominente IPO's hebben de neiging volatiel te zijn wanneer zij op de markt komen.

Hoe reageert u als belegger op een IPO?

Wanneer een bekend bedrijf naar de beurs gaat, is het belangrijk dat u onderzoek doet naar de financiële gezondheid van het bedrijf in plaats van mee te liften op de mediahype. Eén bron die u kunt gebruiken is de prospectus van het bedrijf, een document dat elk bedrijf dat naar de beurs gaat, moet uitgeven. Het bevat informatie over de activiteiten, financiële gegevens, toekomstverwachtingen, risico's en meer.

Beleggen in IPO's kan riskant en speculatief van aard zijn. Daarom moet u altijd uw beleggingsplan overwegen alvorens een beleggingsbeslissing te nemen. IPO-prijzen zijn schattingen, en het is niet ongewoon dat de aandelenkoers aan het einde van de eerste handelsdag op de markt na de IPO veel lager of hoger is dan de IPO-prijs. Sommige beleggers kiezen ervoor om te wachten met beleggen in IPO's om te zien hoe de koersen het doen in hun eerste dagen of maanden op de markt. Op die manier kunnen ze de waarde van het bedrijf beter bepalen.

Beleggen in IPO's via DEGIRO

Bij DEGIRO kunt u beleggen in IPO's zodra deze op de markt worden verhandeld. In de ‘Agenda’ sectie van ons platform is een tabblad voor IPO's, waar u IPO's uit het verleden kunt vinden of IPO's die vandaag van start gaan met de handel. U kunt ook een oogje houden op aankomende IPO's in het nieuws of bekijk onze blog om een aantal van de langverwachte IPO's van 2022 te ontdekken.

In sommige gevallen kunnen wij onze beleggers de mogelijkheid bieden deel te nemen aan bepaalde Amerikaanse IPO’s. Wij zullen u op de hoogte brengen via een bericht met details over de IPO en instructies over hoe u zich ervoor kunt inschrijven op het platform.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden, noch is het de bedoeling om beleggingen aan te bevelen. Wees u ervan bewust dat feiten kunnen zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om alleen te beleggen in financiële producten die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Laatste les

backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.