Wat is indexbeleggen en hoe werkt het?

Veel beginnende beleggers die zelf gaan beleggen starten met indexbeleggen. Deze eenvoudige en doorgaans goedkope manier van beleggen helpt om een gediversifieerde portefeuille samen te stellen. Indexbeleggen is namelijk een vorm van beleggen waarbij u de markt volgt (passief beleggen) in plaats van deze probeert te verslaan (actief beleggen). In dit artikel leggen wij uit wat indexbeleggen is.

Wat is indexbeleggen?

Een aandelenindex is het gewogen gemiddelde van een aantal geselecteerde aandelen die voldoen aan bepaalde criteria. Een Nederlands voorbeeld is de AEX index. Deze bestaat uit de 25 grootste en meeste verhandelde beursgenoteerde bedrijven aan de Euronext Amsterdam. Dit is niet de enige index die verbonden is aan de Amsterdamse beurs. Middelgrote bedrijven (zogeheten mid-cap) zijn sinds 1995 vertegenwoordigd in de AMX (Amsterdamse midkap index). Daar is sinds 2005 een derde index aan toegevoegd, genaamd de AScX (Amsterdam Small cap Index). Deze bestaat uit 25 small cap bedrijven die genoteerd staan aan de Euronext Amsterdam. Veel landen hebben een eigen index. Daarnaast bestaan er ook indices met bedrijven uit een groter gebied. Populaire indices zijn bijvoorbeeld:

EURO STOXX 50

Deze aandelenindex is gebaseerd op de vijftig grootste beursgenoteerde bedrijven in Europa. Hierbij wordt gekeken naar het aantal verhandelbare aandelen (de free float) per bedrijf om de grote te bepalen. Daarnaast mag een bedrijf maximaal 10% van de index in beslag nemen.

S&P 500

De S&P 500 is de meest gevolgde aandelenindex door beleggers wereldwijd omdat het een betrouwbaar beeld schetst van de Amerikaanse aandelenmarkt. Amerikaanse bedrijven die op de New York Stock Exchange (NYSE) of de NASDAQ genoteerd zijn en voldoen aan bepaalde criteria kunnen worden opgenomen in deze index.

NASDAQ Composite

Sinds de oprichting van de beurs de NASDAQ (National Association of Securities Dealers Automated Quotations) in 1971, bestaat ook de NASDAQ Composite index. Deze index is groter dan de eerdergenoemde indices aangezien hij bestaat uit alle bedrijven die genoteerd zijn aan de NASDAQ. Dit zijn voornamelijk bedrijven in de technologische sector.

Dow Jones Industrial Average

De Dow Jones Industrial Average (DJIA), staat ook wel bekend als de ‘Dow 30’. Deze index is gebaseerd op dertig grote, openbare blue chip-bedrijven die genoteerd staan aan de New York Stock Exchange (NYSE) en de NASDAQ. Het is de op een na oudste Amerikaanse index na de Dow Jones Transportation Average. De DJIA is ontworpen als een maatstaf voor de gezondheid van de Amerikaanse economie.

MSCI World

De MSCI World Index omvat large- en midcap-bedrijven uit 23 landen en 26 opkomende markten. De index is ontworpen om wereldwijde aandelenmarkten te volgen en wordt beheerd door Morgan Stanley Capital International. Daar komt ook de afkorting MSCI vandaan.

Indexbeleggen via ETF’s

Het is mogelijk om via een index tracker (ook wel indexbeleggen via ETF genoemd) te beleggen in een index. Het is een product dat een index, grondstof, obligatie of een samenstelling aan producten volgt. Het doel van een ETF is dat de prestatie van het product zo dicht mogelijk bij de waarde ligt van de onderliggende producten. Het belangrijkste voordeel is het vermogen om uw beleggingsportefeuille met gemak en tegen relatief lage kosten te diversifiëren. Een ETF is qua opzet vergelijkbaar met een beleggingsfonds. Een beleggingsfonds is een door experts beheerde portefeuille bestaande uit verschillende financiële producten. Dit kan gaan om een aandelenfonds, maar ook om een indexfonds. Een groot verschil tussen een ETF en een beleggingsfonds is dat een beleggingsfonds vaak actief belegd wordt (veel aankopen en verkopen), waardoor het product duurder is dan een ETF. Over het algemeen worden ETFs gekwalificeerd als passief beleggen.

Op deze pagina leest u meer over ETF's kopen via ons platform.

Indexbeleggen via opties en futures

Naast een index tracker, is indexbeleggen ook mogelijk door middel van een optie of future. Een future is een termijncontract om een onderliggend product op een afgesproken moment in de toekomst te leveren tegen een afgesproken prijs. Dat onderliggende product kan een index zijn. Indexfutures worden altijd contant afgewikkeld. Hierbij geldt een contractgrootte van 200 x de index.

Bij het kopen van een optie, koopt u het recht om een bepaalde hoeveelheid effecten in de toekomst voor een bepaalde prijs te kopen of verkopen. In de financiële wereld zijn opties en futures derivaten. Dit houdt in dat het afgeleide producten zijn, die hun waarde ontlenen aan de prijs van een onderliggende waarde. Ook bij opties kan het onderliggende product een index zijn. De waarde van een optie is voornamelijk gebaseerd op de koers van deze onderliggende waarde, de beweeglijkheid van de onderliggende waarde en de looptijd van het optiecontract.

Voordat u gaat beleggen in opties of futures, is het belangrijk dat u eerst leert wat de mogelijkheden zijn, maar nog veel belangrijker, dat u de risico’s begrijpt. Opties en futures zijn, net als andere complexe producten, niet geschikt voor beginnende beleggers.

Wat is het risico van indexbeleggen?

Indexbeleggen kan voordelig zijn, maar het is niet zonder risico. Bij DEGIRO zijn wij open en transparant over de risico’s die gepaard gaat met beleggen. Met indexbeleggen bent u via één transactie toch gespreid aan het beleggen over een totale index. Omdat u bij indexbeleggen de markt volgt, loopt u het risico dat niet geanticipeerd kan worden op veranderingen zoals de overname van een bedrijf of een wijziging in de indexsamenstelling. Hoewel indices gebaseerd zijn op meerdere bedrijven, zodat dat element gediversifieerd is, kan ook de timing van uw belegging een aanzienlijke invloed hebben op uw rendement. In plaats van een bedrag in één keer te beleggen, waardoor u op één bepaald moment wordt blootgesteld aan de kosten van uw effecten, kunt u ervoor kiezen om geleidelijk over een langere periode te beleggen. Door te beleggen in kleinere bedragen, bijvoorbeeld op maandelijkse of driemaandelijkse basis, bent u minder blootgesteld aan de prijs die wordt betaald op het moment van de belegging, maar wordt de prijs van de belegging gemiddeld genomen over een langere periode. Deze methode wordt gemiddelde kosten per eenheid genoemd. Lees meer over diversificatie in dit artikel. Voordat u begint met beleggen, zijn er een aantal factoren belangrijk om te overwegen. Het helpt om vast te stellen hoeveel risico u bereid bent te nemen en welke producten het beste bij u passen. Daarnaast is het niet raadzaam om geld te beleggen dat u wellicht op korte termijn nodig heeft, of om posities in te nemen die financiële moeilijkheden kunnen opleveren.

Beleggen via DEGIRO

Bent u geïnteresseerd in indexbeleggen via DEGIRO? Om te beleggen in financiële producten, zoals ETF's, opties en futures, heeft u een broker nodig voor het plaatsen van een order. DEGIRO is een online broker die het belangrijk vindt dat u met lage kosten een gediversifieerde portefeuille kunt aanhouden. Daarom bieden wij een lijst met ETF’s aan waarin u kunt beleggen zonder transactiekosten. Raadpleeg deze PDF voor de volledige lijst en de Fair Use Policy. Zou het toevoegen van een index uw portefeuille versterken? Wij bieden naast de lijst met ETF’s een groot aantal mogelijkheden om te beleggen op meer dan vijftig beurzen in dertig landen. Ga voor meer informatie naar de pagina producten en beurzen op onze website. Bekijk daarnaast de transactiekosten op onze tarievenpagina.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houdt u er rekening mee dat gegevens na het schrijven van dit artikel veranderd kunnen zijn. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.