Amerikaanse vlag op wallstreet toont de US markets

10 fun facts over beleggen in de US markets

De London Stock Exchange (LSE) en onze eigen Euronext Amsterdam, zijn uiteraard grote en wereldwijd bekende handelsbeurzen. Maar misschien wel de meest bekende van allemaal, is de Amerikaanse New York Stock Exchange (NYSE). Naast de NYSE, is ook de NASDAQ vertegenwoordigd in menig beleggingsportefeuille. Daarom hebben wij een aantal (opvallende) feitjes over de US markets voor u verzameld. Ooit overwogen om te beleggen op de NYSE of de NASDAQ? Lees hier 10 feitjes over de US markets.

The Big Board

De New York Stock Exchange is de grootste beurs van de wereld en kent daarom de bijnaam, The big Board. De beurs opende haar deuren in 1792. Tegen de verwachting in, was ons eigen kikkerlandje het eerste land waar een beursvloer opende. De effectenbeurs in Amsterdam werd in al 1602 geopend en was de eerste échte aandelenbeurs ter wereld.

Toelatingseisen voor de NYSE

Wil een bedrijf zich noteren aan de New York Stock Exchange of de NASDAQ, dan gelden daar strenge regels voor. Zo moet een bedrijf minimaal 1,1 miljoen openbaar verhandelbare aandelen uit hebben staan en een minimale marktwaarde hebben van $100 miljoen. Om toegelaten te worden tot de NASDAQ, moet een bedrijf minimaal 1,25 miljoen openbaar verhandelbare aandelen uit hebben staan een minimale marktwaarde hebben van $45 miljoen. Voor effecten geldt zowel op de NYSE als de NASDAQ, de minimale noteringsprijs van $4.

Blue chips

Deze term is in 1923 in het leven geroepen door Dow Jones medewerker, Oliver Gingold. Hij bedacht deze term, afgeleid van de hoogst gewaardeerde blauwe pokerchip, voor hoog geprijsde aandelen. Vandaag de dag, staat de term blue chip niet meer enkel voor dure aandelen, maar ook voor aandelen van befaamde bedrijven die de tijdstest hebben doorstaan. Bedrijven als Apple, Coca Cola & Boeing zijn bekende voorbeelden van blue chips.

Van FANG naar FAANG

De meest populaire aandelen binnen de Tech-sector worden samen de FANG genoemd. Dit acroniem staat voor Facebook, Amazon, Netflix en Google (Alphabet). In 2017 is hier een tweede ‘a’ bijgekomen. Namelijk die van Apple. Alle vijf FAANG bedrijven worden verhandeld op de US market, NASDAQ en zijn geregeld terug te vinden in de NASDAQ100.

Het duurste aandeel van de NYSE

Het duurste aandeel te koop op de NYSE is dat van Berkshire Hathaway. CEO Warren Buffett en vice-voorzitter Charlie Munger hebben decennialang gewerkt om een opmerkelijk, gestaag bedrijf te creëren. Sinds 12 maart 2019 telt de marktkapitalisatie $500 miljard, wat het één van ‘s werelds grootste beursgenoteerde bedrijven maakt. Reden voor de hoge prijs is het feit dat klasse A aandelen van dit conglomeraat nooit een aandelensplitsing zullen ondergaan.

De huidige prijs per klasse A aandeel is maar liefst $300.000. Vindt u dat bedrag iets te hoog, maar bent u nog steeds geïnteresseerd in een aandeel Berkshire Hathaway? Dan kunt u beleggen in klasse B aandelen. De prijs hiervan is ongeveer $200 per aandeel. Aanvankelijk werden alleen klasse A aandelen van dit product aangeboden. Vanwege de grote vraag naar een goedkopere optie om te beleggen in Berkshire Hathaway, zijn Buffet en zijn bestuur begonnen met het aanbieden van klasse B aandelen. Klasse B aandelen hebben minder stemrechten dan de klasse A aandelen en kunnen in tegenstelling tot klasse A aandelen, wel aandelensplitsingen ondergaan. Eigenaren van klasse A aandelen, kunnen desgewenst bovendien hun aandelen omzetten in een equivalent aantal aandelen van klasse B. Het werkt echter niet andersom. Houders van klasse B aandelen kunnen hun aandelen niet omzetten in een klasse A aandeel van gelijke waarde. Mocht u besluiten om te gaan beleggen in aandelen van klasse A of klasse B, bij DEGIRO bedragen de transactiekosten slechts € 0,50 + USD 0,004 per aandeel.

NASDAQ100 neemt de 100 niet zo nauw

De NASDAQ100 is één van de drie belangrijkste indexen voor de US markets. Hierin worden de 100 grootste niet-financiële bedrijven vertegenwoordigt, die op de NASDAQ worden verhandeld. In tegenstelling tot wat de naam impliceert, staan er geen 100 maar 103 bedrijven op de lijst. Naast simpelweg tot de top-100 te behoren, gelden er nog een aantal andere regels om toegelaten te worden tot deze befaamde index. Om in aanmerking te komen, moet de uitgever bijvoorbeeld een gemiddeld volume hebben van 200,000 aandelen per dag.

De oorsprong van de Dow Jones

De Dow Jones Industrial Average (DJIA), vertegenwoordigt de 30 grootste bedrijven die worden verhandeld op zowel de NYSE- als de NASDAQ. Haar naam is te danken aan Wall Street Journal redacteur, Charles Dow en zijn medewerker Edward Jones.

One man can move the world

De grootste koersdaling aller tijden op de Dow Jones, is aangericht door één enkele belegger. In slechts enkele minuten werden op 6 mei 2010 998,5 punten (ongeveer 9%) van de Dow Jones geveegd. Sommige blue-chip aandelen werden tijdelijk verhandeld tegen slechts 1 cent. Wat deze scherpe daling veroorzaakte, was een algoritmische handel die was geprogrammeerd om rekening te houden met het handelsvolume in plaats van de prijs of de tijd. Dit leidde tot een grote verkooporder in 'e-mini' futures op de S&P 500, met een waarde van $4,1 miljard. Normaal gesproken zou deze transactie binnen enkele uren worden uitgevoerd, maar in dit geval werd het binnen 20 minuten gedaan. Deze dag wordt in de handelsgeschiedenis de '2010 Flash Crash' genoemd.

Voor één dag toegestaan

De New York Stock Exchange heeft een notoir strikte dresscode. Het is voor zowel mannen als vrouwen niet toegestaan voor om jeans te dragen op de handelsvloer. Zelfs voor gasten wordt geen uitzondering gemaakt. De beurs maakte echter wel een uitzondering toen spijkerbroekenmerk Levi Strauss & Co. op 21 maart 2019 zijn IPO lanceerde.

Wordt eigenaar van een stukje van de New York Stock Exchange

In 2006 werd de New York Stock Exchange zelf openbaar verhandelbaar na zijn beursgang. Hierna fuseerde de NYSE met Euronext. Weer later zijn de twee gefuseerd met de Intercontinental Exchange, waar momenteel 12 beurzen bij zijn aangesloten. Daarom bezit u een deel van de NYSE en de andere 11 andere beurzen wanneer u aandelen van Intercontinental Exchange (NYSE: ICE) koopt.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houdt u er rekening mee dat gegevens na het schrijven van dit artikel veranderd kunnen zijn. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Investopedia, NASDAQ, NYSE, Reuters, The Economist, FT, The Motley Fool, Forbes

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.