Overzicht van de aandelen met de grootste prijsstijgingen in 2020.

De Winnaars van 2020

Van een aantal bedrijven schoot de aandelenkoers vorig jaar tijdens de COVID-19-pandemie omhoog. Blijf lezen om erachter te komen van welk bedrijf de aandelen het meest zijn gestegen.

Grootste koerswinst

Onlangs publiceerde The Financial Times een rangschikking van de top-100 bedrijven met de grootste koersstijgingen in 2020. Meegenomen in de analyse zijn de beursgenoteerde bedrijven die aan het begin van 2020 een marktwaarde van minimaal $10 miljard hadden. Wij kijken naar de top-5, allen Amerikaanse of Aziatische bedrijven.

1. Tesla

Hoewel er zowel door beleggers als analisten vaak gedebatteerd wordt of Tesla al dan niet overgewaardeerd is, is er geen twijfel over mogelijk dat de elektrische auto-fabrikant een indrukwekkend jaar had. De prijzen stegen met 787% en eindigde het jaar met een marktkapitalisatie van $669 miljard. Om dit duizelingwekkende aantal in perspectief te plaatsen: in december 2020 was de marktkapitalisatie van Tesla groter dan die van Toyota, Daimler, General Motors, Volkswagen, BMW, Honda en Ford samen.

Behalve dat Tesla het meest waardevolle autobedrijf werd, haalde het aandeel meermaals de krantenkoppen door andere gebeurtenissen. Om er maar een paar te noemen: in augustus 2020 kondigde Tesla een aandelensplitsing van vijf-voor-één aan, een maatregel die het aandelenbezit toegankelijker zou maken voor werknemers en beleggers. Ook schreef Tesla in december 2020 geschiedenis als het meest waardevolle bedrijf dat toetrad tot de S&P 500.

Eind januari 2021 publiceerde Tesla haar resultaten van het vierde kwartaal. Enkele hoogtepunten daaruit waren dat Tesla voor het eerst een netto jaarwinst had en dat er op jaarbasis een recordaantal voertuigen werd afgeleverd.

Leuk weetje: Tesla was in 2020 globaal gezien het meest verhandelde aandeel via ons platform.

2. Sea Group

Sea Group staat op de tweede plaats met koersstijgingen van 446%. Mocht u niet bekend zijn met Sea, dit is een toonaangevend consumentgericht internetbedrijf, gevestigd in Singapore.

Het bedrijf bestuurt drie kern bedrijfssegmenten: Garena, Shopee en SeaMoney. Garena is een wereldwijde ontwikkelaar en uitgever van online games. Het bedrijf maakt populaire games zoals League of Legends, Free Fire en Call of Duty Mobile. Shopee is een e-commerce winkelplatform en het grootste pan-regionale platform in zijn soort in Zuidoost-Azië en Taiwan. Ten slotte biedt SeaMoney digitale betalingen en financiële diensten aan in Zuidoost-Azië.

In het derde kwartaal van 2020 kenden de drie segmenten uit Sea’s omzet, t.w. ‘Digital Entertainment’, ‘E-commerce & andere diensten’ en ‘Verkoop van goederen’, allemaal een aanzienlijke stijging op jaarbasis van respectievelijk 72,9%, 113,1% en 199,3%. Daarmee stegen de totale inkomsten met 98,7% op jaarbasis en is de brutowinst circa verdubbeld.

3. Zoom Video

De thuisquarantaine-maatregelen die mensen dwongen om online communicatieplatforms voor werk, school en zelfs communicatie in de privésfeer te omarmen, maakten van Zoom een rijzende ster. De prijzen van het videoconferentiebedrijf zijn vorig jaar met 413% gestegen.

Zoom rekent bedrijven met meer dan 10 medewerkers als klanten. Aan het einde van het derde fiscale kwartaal, op 31 oktober 2020, had het bedrijf 433.700 klanten. Dit is een stijging van 485% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in het voorgaande boekjaar. Ook de omzetgroei bedroeg drie cijfers. De inkomsten waren $777,2 miljoen, een stijging van 367% op jaarbasis.

4. Pinduoduo

Een ander bedrijf dat haar aandelenkoers tijdens de pandemie omhoog zag schieten is Pinduoduo. De prijzen stegen namelijk met 396%. Pinduoduo is gevestigd in Shanghai en is het op twee na grootste e-commerceplatform van China, achter Alibaba en JD.com.

Afgezien van een breed scala aan producten, van versproducten tot elektronica, heeft de app van Pinduoduo bepaalde sociale componenten, waaronder het ‘teamaankoopmodel’. Bij het kopen van een item kan een Pinduoduo-gebruiker deelnemen aan een teamaankoop. De gebruiker deelt zijn aankoop dan met familie of vrienden via sociale netwerken. Vervolgens wordt binnen 24 uur een team aangemaakt. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer korting de deelnemers krijgen.

Pinduoduo rapporteerde een sterke groei in omzet en gebruikers in de resultaten van het derde kwartaal van 2020. De inkomsten bedroegen RMB14,2 miljard (≈ €18,2 miljard) [1], een stijging van 89% op jaarbasis. Het gemiddelde aantal maandelijkse gebruikers (MAU's) steeg met 50% op jaarbasis, tot een totaal van 643,4 miljoen.

5. BYD

Last but not least hebben we BYD, dat zijn aandelen zag toenemen met 359%. BYD, wat staat voor Build Your Dreams, is een in Shenzen gevestigd bedrijf, dat wordt ondersteund door Warren Buffet. Het houdt zich voornamelijk bezig met de productie en verkoop van transportonderdelen en -apparatuur.

Het heeft een brede portefeuille, waaronder personenauto's, bedrijfsvoertuigen, apparatuur voor het vervoer per spoor, batterijen, consumentenelektronica. Hoewel het productaanbod verschilt van dat van Tesla, de grootste winnaar van 2020, is BYD een concurrent op het gebied van elektrische voertuigen (EV). Bloomberg meldde eind december 2020 dat Tesla de leiding had in de verkoop van elektrische auto's in China, gevolgd door BYD.

In de resultaten van het derde kwartaal rapporteerde het bedrijf een omzetstijging van 41% en een stijging van de nettowinst van 1.362% op jaarbasis. Op het moment van schrijven is BYD qua marktwaarde de grootste autofabrikant van China.

Tesla steeg het meest in 2020, gevolgd door Sea, Zoom, Pinduoduo en BYD.

Beleggen via DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken. Dat doen we middels de unieke combinatie van een gebruiksvriendelijk beleggingsplatform en ongekend lage tarieven. Voor meer informatie kunt u terecht op onze tarievenpagina.

Wij bieden u toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Dit kan u helpen uw risico te beïnvloeden door een goed gespreide portefeuille samen te stellen en uw beleggingen te spreiden over verschillende producttypes, regio's en sectoren. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kunt u terecht op onze beurzenpagina.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houdt u er rekening mee dat gegevens na het schrijven van dit artikel veranderd kunnen zijn. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Financial Times, S&P Global, Bloomberg, Reuters, Yahoo Finance, Tesla, Sea, Zoom, Pinduoduo, BYD, TechCrunch

Wisselkoers per 02.2021:

1 1 RMB=0,13 EUR

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.