5G aandelen beleggen via de bedrijven in dit artikel

5G aandelen. Welke aanbieders geven u toegang?

5G-technologie kan een revolutie teweeg te brengen in industrieën zoals wij die over de hele wereld kennen. Het wereldwijd uitrollen van 5G-netwerken is al in 2018 begonnen. Toch bevinden we ons op technologisch vlak nog steeds in het beginstadium. In de toekomst zal 5G-technologie bijvoorbeeld het wijdverbreide gebruik van zelfrijdende voertuigen bevorderen en zelfs telechirurgie mogelijk maken waarin artsen operaties op afstand orkestreren en robots deze lokaal uitvoeren. Het zal nog jaren duren voordat dergelijke resultaten worden geboekt, maar na jaren van commotie begint 5G realiteit te worden. 5G-netwerken worden in bepaalde delen van de wereld uitgerold en langzamerhand komen ook steeds meer apparaten die 5G ondersteunen op de markt.

In dit artikel bespreken we wat 5G is, hoe u hierin kunt beleggen en welke bedrijven het grootste marktaandeel hebben in de 5G-telecomapparatuurindustrie.

Wat is 5G?

5G staat voor de vijfde generatie van mobiele netwerken. Het is de opvolger van 4G, de huidige standaard voor mobiele netwerken. Iedere generatie brengt weer nieuwe mogelijkheden met zich mee. 3G maakte het bijvoorbeeld internet mogelijk op mobiele apparaten. Bij voorganger 2G waren dit SMS berichten. Enkele voordelen van 5G zijn:

  • Snelheid: 5G heeft de mogelijkheid om tot 100 keer sneller te zijn dan de snelheid van 4G-netwerken. Duurt het downloaden van een film met 4G minuten duurt, dan kan dit met 5G in slechts enkele seconden.
  • Latentie: dit betekent dat er weinig vertraging is in de tijd waarin signalen worden verzonden en ontvangen. 5G-latentie zal sneller zijn dan menselijke visuele verwerking en externe apparaten kunnen bijna in realtime worden bestuurd.
  • Capaciteit: 5G zou tot 1.000 keer meer capaciteit kunnen bieden dan 4G, wat de ontwikkeling van Internet of Things (IoT) bevordert. Simpel gezegd is het IoT het concept van het verbinden van apparaten met internet. Dit omvat vanalles, van mobiele telefoons tot wasmachines.
  • Bandbreedte: Met verhoogde snelheid en netwerkcapaciteit zullen 5G-netwerken het mogelijk maken om meer gegevens te verzenden in vergelijking met 4G. Ook zal het meer aangesloten apparaten kunnen verwerken. Hierdoor verbetert de stabiliteit van het netwerk op drukbezochte plekken zoals voetbalstadions.

Manieren om te beleggen in 5G

Beleggen in 5G is mogelijk op verschillende manieren. U kunt het bijvoorbeeld toevoegen aan uw portefeuille door te beleggen in bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling van 5G. Bedrijven die actief zijn in deze sector zijn bijvoorbeeld:

  • Zendmasten:: 5G vereist meer zendmasten en antennes die geschikt zijn voor 5G om betrouwbaarheid te garanderen. Sommige telecommunicatiebedrijven bouwen en exploiteren hun eigen masten. Volgens Morgan Stanley gaat een groeiend deel van het werk echter naar onafhankelijke mastbedrijven, ook wel bekend als towercos. Deze bedrijven genereren inkomsten door ruimte op hun locaties te verhuren aan draadloze providers. Verhandelbare voorbeelden van dit type bedrijven zijn de real estate investment trusts (REIT's): ‘American Tower’ en ‘Crown Castle International’.
  • Materiaal producenten: Ook bedrijven die telecommunicatieapparatuur produceren, zijn uiteraard essentieel voor het introduceren van 5G. Denk hierbij aan breedbandtoegang, microgolf- en optisch transport, mobiel kern- en radiotoegangsnetwerk (RAN), SP-routers en carrier ethernet-switches (CES). Voorbeelden van leveranciers van apparatuur zijn Nokia en Ericsson
  • Apparaat ontwikkelaars: De meeste 5G-apparaten die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn, zijn 'backward compatible'. Dit houdt in dat ze kunnen functioneren op netwerken van eerdere generaties. 5G werkt echter niet op bestaande apparaten die zijn gemaakt voor 3G of 4G. Voorbeelden van fabrikanten die dergelijke apparaten maken zijn Apple en Samsung.
  • Dienstverleners: Deze bedrijven leveren connectiviteitsdiensten aan mobiele apparaten. Ze exploiteren en bezitten infrastructuur in gebieden en regio's waar ze hun diensten aanbieden. Sommige providers, waaronder Verizon en AT&T, hebben in bepaalde gebieden al een 5G netwerk uitgerold.

Belangrijke 5G-leveranciers

Dell’Oro Group, een onderzoeksbedrijf dat wordt geciteerd door Bloomberg en de Financial Times, publiceerde een rapport waarin de leveranciers van 5G-apparatuur met het grootste wereldwijde marktaandeel werden vermeld. Tijdens de eerste helft van het jaar was het grootste deel van de wereldwijde inkomsten uit 5G-telecomapparatuur afkomstig van Chinese en Scandinavische bedrijven:

5G beleggen kan via onder andere aandelen van Cisco, Ericsson, ZTE, Nokia en Huawei
Beleggen via DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken. Dat doen we middels de unieke combinatie van een gebruiksvriendelijk beleggingsplatform en ongekend lage tarieven. Voor meer informatie kunt u terecht op onze tarievenpagina.

Wij bieden u toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Dit kan u helpen uw risico te beïnvloeden door een goed gespreide portefeuille samen te stellen en uw beleggingen te spreiden over verschillende producttypes, regio's en sectoren. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kunt u terecht op onze beurzenpagina.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houdt u er rekening mee dat gegevens na het schrijven van dit artikel veranderd kunnen zijn. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: FT, Motley Fool, Intel, CNN, Business Insider, Morgan Stanley, Business Insider, Federal Communications Commission, Samsung, New York Times

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.