NULL
5G aandelen beleggen | Artikel | DEGIRO
5G aandelen beleggen via de bedrijven in dit artikel

5G aandelen. Welke aanbieders geven u toegang?

5G-technologie kan een revolutie teweeg te brengen in industrieën zoals wij die over de hele wereld kennen. Het wereldwijd uitrollen van 5G-netwerken is al in 2018 begonnen. Toch bevinden we ons op technologisch vlak nog steeds in het beginstadium. In de toekomst zal 5G-technologie bijvoorbeeld het wijdverbreide gebruik van zelfrijdende voertuigen bevorderen en zelfs telechirurgie mogelijk maken waarin artsen operaties op afstand orkestreren en robots deze lokaal uitvoeren. Het zal nog jaren duren voordat dergelijke resultaten worden geboekt, maar na jaren van commotie begint 5G realiteit te worden. 5G-netwerken worden in bepaalde delen van de wereld uitgerold en langzamerhand komen ook steeds meer apparaten die 5G ondersteunen op de markt.

In dit artikel bespreken we wat 5G is, hoe u hierin kunt beleggen en welke bedrijven het grootste marktaandeel hebben in de 5G-telecomapparatuurindustrie.

Wat is 5G?

5G staat voor de vijfde generatie van mobiele netwerken. Het is de opvolger van 4G, de huidige standaard voor mobiele netwerken. Iedere generatie brengt weer nieuwe mogelijkheden met zich mee. 3G maakte het bijvoorbeeld internet mogelijk op mobiele apparaten. Bij voorganger 2G waren dit SMS berichten. Enkele voordelen van 5G zijn:

  • Snelheid: 5G heeft de mogelijkheid om tot 100 keer sneller te zijn dan de snelheid van 4G-netwerken. Duurt het downloaden van een film met 4G minuten duurt, dan kan dit met 5G in slechts enkele seconden.
  • Latentie: dit betekent dat er weinig vertraging is in de tijd waarin signalen worden verzonden en ontvangen. 5G-latentie zal sneller zijn dan menselijke visuele verwerking en externe apparaten kunnen bijna in realtime worden bestuurd.
  • Capaciteit: 5G zou tot 1.000 keer meer capaciteit kunnen bieden dan 4G, wat de ontwikkeling van Internet of Things (IoT) bevordert. Simpel gezegd is het IoT het concept van het verbinden van apparaten met internet. Dit omvat vanalles, van mobiele telefoons tot wasmachines.
  • Bandbreedte: Met verhoogde snelheid en netwerkcapaciteit zullen 5G-netwerken het mogelijk maken om meer gegevens te verzenden in vergelijking met 4G. Ook zal het meer aangesloten apparaten kunnen verwerken. Hierdoor verbetert de stabiliteit van het netwerk op drukbezochte plekken zoals voetbalstadions.

Manieren om te beleggen in 5G

Beleggen in 5G is mogelijk op verschillende manieren. U kunt het bijvoorbeeld toevoegen aan uw portefeuille door te beleggen in bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling van 5G. Bedrijven die actief zijn in deze sector zijn bijvoorbeeld:

  • Zendmasten:: 5G vereist meer zendmasten en antennes die geschikt zijn voor 5G om betrouwbaarheid te garanderen. Sommige telecommunicatiebedrijven bouwen en exploiteren hun eigen masten. Volgens Morgan Stanley gaat een groeiend deel van het werk echter naar onafhankelijke mastbedrijven, ook wel bekend als towercos. Deze bedrijven genereren inkomsten door ruimte op hun locaties te verhuren aan draadloze providers. Verhandelbare voorbeelden van dit type bedrijven zijn de real estate investment trusts (REIT's): ‘American Tower’ en ‘Crown Castle International’.
  • Materiaal producenten: Ook bedrijven die telecommunicatieapparatuur produceren, zijn uiteraard essentieel voor het introduceren van 5G. Denk hierbij aan breedbandtoegang, microgolf- en optisch transport, mobiel kern- en radiotoegangsnetwerk (RAN), SP-routers en carrier ethernet-switches (CES). Voorbeelden van leveranciers van apparatuur zijn Nokia en Ericsson
  • Apparaat ontwikkelaars: De meeste 5G-apparaten die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn, zijn "backward compatible". Dit houdt in dat ze kunnen functioneren op netwerken van eerdere generaties. 5G werkt echter niet op bestaande apparaten die zijn gemaakt voor 3G of 4G. Voorbeelden van fabrikanten die dergelijke apparaten maken zijn Apple en Samsung.
  • Dienstverleners: Deze bedrijven leveren connectiviteitsdiensten aan mobiele apparaten. Ze exploiteren en bezitten infrastructuur in gebieden en regio's waar ze hun diensten aanbieden. Sommige providers, waaronder Verizon en AT&T, hebben in bepaalde gebieden al een 5G netwerk uitgerold.

Belangrijke 5G-leveranciers

Dell’Oro Group, een onderzoeksbedrijf dat wordt geciteerd door Bloomberg en de Financial Times, publiceerde een rapport waarin de leveranciers van 5G-apparatuur met het grootste wereldwijde marktaandeel werden vermeld. Tijdens de eerste helft van het jaar was het grootste deel van de wereldwijde inkomsten uit 5G-telecomapparatuur afkomstig van Chinese en Scandinavische bedrijven:

5G beleggen kan via onder andere aandelen van Cisco, Ericsson, ZTE, Nokia en Huawei
Beleggen via DEGIRO

Wilt u beleggen in 5G? U kunt in elk bedrijf dat in dit artikel wordt genoemd beleggen, met uitzondering van Huawei, aangezien dat een particulier bedrijf is. Afgezien van de genoemde bedrijven, bieden wij een ruime keuze aan beleggingsmogelijkheden binnen het 5G-domein en in het algemeen.

Een rekening bij DEGIRO biedt u een groot aantal andere mogelijkheden om te beleggen op meer dan vijftig beurzen in dertig landen. Ga voor meer informatie naar de pagina producten en beurzen op onze website.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houdt u er rekening mee dat gegevens na het schrijven van dit artikel veranderd kunnen zijn. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: FT, Motley Fool, Intel, CNN, Business Insider, Morgan Stanley, Business Insider, Federal Communications Commission, Samsung, New York Times

Terug
backtotop

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.