Apple brand logo on wall

Meer dan alleen de iPhone

De cijfers van de eerste helft van 2019 lieten zien dat de verkoop van iPhones gedaald is met 14,9% ten opzichte van hetzelfde tijdsbestek in 2018. Historisch gezien is de verkoop van iPhones goed voor meer dan de helft van de inkomsten van Apple. Voor het eerst in zeven jaar is dit niet het geval: slechts 48,29% van de inkomsten van Apple waren te danken aan iPhones. Hoewel de iPhone-verkopen van Apple dalen, wil dit niet zeggen dat het bedrijf niet winstgevend is. Binnen de eerdergenoemde periode zag Apple een stijging van de totale netto-omzet van 1,02%.

Inkomsten naast de iPhone

Mac

De omzet via de verkoop van Mac computers steeg met 5% en maakt 10,82% van de omzet van Apple uit. Producten die in deze categorie zijn opgenomen, zijn onder andere MacBook Air, MacBook Pro, iMac (Pro) en Mac mini.

Wearables en (huis)accessoires

In deze categorie zijn producten opgenomen zoals opladers, hoesjes, AirPods en de Apple Watch. Met een groei van 36,5%, toonden wearables en (huis)accessoires de meeste groei binnen de categorieën van Apple. Samen representeren zij 10,27% van de omzet.

iPad

Ook iPads zagen een groei van 15,5%, ofwel 9,33% van de omzet. In 2010 werd de eerste iPad geïntroduceerd. Momenteel zijn er vijf modellen van de iPad beschikbaar.

Diensten

Met 21,29% verzorgen de diensten van Apple het grootste gedeelte van de omzet van Apple, na de iPhone. Binnen de eerste helft van 2019 groeide deze sector met 15,9%. Voorbeelden van diensten van Apple zijn onder meer de App Store, Apple Music, iCloud, Apple Pay, Apple Care en Apple News. Ook de, op 20 augustus 2019 geïntroduceerde, creditcard genaamd Apple Card, valt onder deze categorie. Een percentage van het geld dat wordt uitgegeven met de kaart, wordt door Apple zelfs teruggestort op de in Wallet app, gekoppeld aan desbetreffende kaart. Tot slot lanceerde Apple ook een eigen streamingdienst, genaamd Apple TV +. Deze dienst wordt eind 2019 verwacht.

Apple omzet Q4 2017 en 2018 gebasseerd op inkomsten van verschillende Apple producten

Glas half vol

Zelfs in China, waar de grootste markt voor smartphones zich bevindt daalt de verkoop van de iPhone. Opbrengsten uit andere Apple producten zijn echter wel gestegen in China, met zelfs 17%. Onlangs bracht Apple de iPhone 11 uit. Ze presenteerden nieuwe functies, zoals een camera met twee lenzen, nachtmodus en nieuwe toestelkleuren. Het instapmodel van de iPhone 11 kost $ 699. Dat is $ 50 minder dan de iPhone XR die vorig jaar uitkwam. Deze prijsdaling kan een manier zijn waarop Apple probeert iPhones toegankelijker te maken voor een groter publiek. Het is te vroeg om te zeggen hoe de lancering van de iPhone 11 de iPhone-inkomsten van Apple zal beïnvloeden. Het is in ieder geval duidelijk dat Apple nieuwe inkomstenstromen genereert, door nieuwe producten zoals de Apple Card en Apple TV +. Het bedrijf blijft positief. Zelf geven ze aan een omzet tussen $61 en $64 miljard te verwachten voor het vierde kwartaal van 2019. Ze geloven succesvol minder afhankelijk te worden van één enkel product.

Investeren in Apple

Apple lanceerde zijn IPO voor het eerst in december 1980 op de NASDAQ voor een prijs van $22 per aandeel. Tegenwoordig kost een Apple aandeel ruim $200. Deze maand bereikte Apple een record toen zijn marktkapitalisatie de grens van $1 triljoen overschreed.

Als u wilt investeren in Apple, kunt u dit doen via het DEGIRO-platform.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houdt u er rekening mee dat gegevens na het schrijven van dit artikel veranderd kunnen zijn. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Apple, Reuters, Bloomberg, FT

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.