Afbeelding van Google op een laptop

Alphabet | Een blik op het moederbedrijf van Google

Alphabet is een multinational en het moederbedrijf van Google. Het is in 2015 opgericht om de kerndiensten (internet) te scheiden van Google’s andere ondernemingen.

Vóór de oprichting van Alphabet vielen alle bedrijven, projecten en initiatieven onder Google. Toen het bedrijf uitbreide naar nieuw sectoren, die verder strekken dan de zoekmachine-business, moesten ze een meer gestructureerd raamwerk creëren.

1995 – Google oprichters Larry Page en Sergey Brin ontmoeten elkaar op Stanford University, waar ze bouwen aan een zoekmachine met de naam Backrub, later bekend als Google.

1988 - Andy Bechtolsheim rijkt een cheque van $100.000 uit waarmee Google officieel kan beginnen. Met het geld openen de oprichters hun eerste kantoor in de garage van Susan Wojcici (voormalig CEO van YouTube) in Californië.

2000 - Google wordt de zoekmachine van Yahoo. Dit houdt vier jaar stand. In hetzelfde jaar worden ook de 'Doodles' gelanceerd. Dit zijn de aanpassingen aan het logo van Google voor verschillende gelegenheden.

2004- Google lanceert haar beursgang (IPO) met een waarde van $85 per aandeel.

2006 - Google koopt YouTube en lanceert daarnaast Google Docs en Spreadsheets.

2008 - Android lanceert de eerste smartphone en Chrome wordt beschikbaar.

2015 - Google herpositioneert zich binnen het bedrijf Alphabet Inc., een overkoepelende organisatie waarvan Google slechts een onderdeel is.

2023 – Google bestaat 25 jaar.

Wat is Alphabet Inc.?

In 2015 ondergaat Google een reorganisatie en wordt het onderdeel van het nieuwe moederbedrijf Alphabet Inc. Alphabet beschrijft zichzelf als een verzameling bedrijven. In de oprichtingsbrief van 2015 schrijft Larry Page dat Google goed functioneerde, maar dat Alphabet is gecreëerd om het bedrijf transparanter en verantwoordelijker te maken. Door de kerninternetdiensten van Google te scheiden van andere initiatieven, wil Alphabet innovatie stimuleren en transparanter zijn over de prestaties van individuele bedrijven. Ze willen in verschillende sectoren kunnen opereren. De oprichting van Alphabet stelt ze in staat om zaken, die niet veel met elkaar te maken hebben, los van elkaar te besturen. Dankzij deze opzet kan Alphabet op een slimme manier middelen verdelen op basis van de behoefte van elk dochterbedrijf. Alphabet opereert als een holding met verschillende dochterondernemingen. Het bekendste dochterbedrijf is Google, met diverse producten en diensten zoals search, adverteren, YouTube, Android en meer.

Welke ondernemingen zijn eigendom van Alphabet?

Alphabet bezit een breed scala aan bedrijven in diverse sectoren zoals technologie, gezondheidszorg, biotechnologie en thuisautomatisering. Een aantal bekende namen zijn:

X: Een dochteronderneming van Alphabet, dat belangrijke wereldwijde uitdagingen aanpakt met technologische innovatie. Enkele bekende projecten van X zijn zelfrijdende auto's (Waymo), internetballonnen (Project Loon) en bezorgdrones (Wing).

Mandiant: Een bedrijf dat gericht is op cybersecurity-testen en het aanpakken van cyberincidenten. Het is sinds 2022 onderdeel van Google en werd gekocht voor $5,4 miljard.

YouTube: Het videoplatform werd in 2006 door Google overgenomen en draagt aanzienlijk bij aan de omzet van het bedrijf, dankzij premium-abonnementen. In 2021 waren de advertentie-inkomsten $28,9 miljard.

Verily Life Sciences: Een dochteronderneming van Alphabet dat zich bezighoudt met gezondheidszorg en wetenschappelijk onderzoek. Belangrijke gebieden zijn precisiegeneeskunde, klinisch onderzoek en gezondheidsgegevensanalyse.

Looker: Software waarmee bedrijven gegevens kunnen verzamelen en analyseren. Google heeft dit bedrijf in 2020 voor $2,6 miljard overgenomen ter uitbreiding van hun cloudservices.

Nest Labs: Richt zich op automatisering van woningen. Google nam het in 2014 heeft over en het werd later een onafhankelijke dochteronderneming onder Alphabet. Nest biedt verschillende slimme producten voor thuis, zoals thermostaten, camera's, deurbellen en beveiligingssystemen.

DoubleClick: Een leidend online advertentieplatform dat oplossingen biedt voor adverteerders, uitgevers en bureaus. Het focust op gerichte en data-gedreven reclamecampagnes. Het bedrijf werd in 2008 door Google overgenomen voor $3,1 biljoen en in 2018 werd het geïntegreerd in het Google AdWords-merk, waardoor Google Ads het belangrijkste hulpmiddel werd voor adverteerders.

Fitbit: Een bedrijf dat draagbare producten ontwikkelt (inclusief smartwatches en fitness trackers voor je pols), waarmee gebruikers hun gezondheid en uithoudingsvermogen kunnen verbeteren. Google verwierf het bedrijf in januari 2021 voor $2,1 miljard.

Calico: Een biotechbedrijf gespecialiseerd in aandoeningen gerelateerd aan ouderdom en menselijke levensduur.

DeepMind Technologies: Een onderzoekslab voor kunstmatige intelligentie dat deep reinforcement learning (Deep RL) gebruikt om slimme oplossingen te bedenken.

Omzet per regio

In hun financiële cijfers verdeelt Alphabet hun omzet naar regio, waaronder de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, APAC en EMEA. Aan het einde van Q3 2023 behaalde het bedrijf een omzet van meer dan $76,69 miljard, een stijging van 11% ten opzichte van het voorgaande jaar. In 2022 kwam 47% van de omzet uit de VS, wat opvalt omdat Google in veel meer (50 verschillende) landen actief is. De op één na grootste omzetsector is EMEA, met 29%, gevolgd door APAC en Zuid-Amerika, die respectievelijk 16% en 6% vertegenwoordigen.

Alphabet Inc. Aandelen (GOOG)

Alphabet staat genoteerd aan de Nasdaq onder de twee tickers GOOG en GOOGL. Aandelen die worden verhandeld onder de ticker GOOGL worden gecategoriseerd als Klasse A, terwijl GOOG-aandelen worden gecategoriseerd als Klasse C. Er zijn ook Klasse B-aandelen, maar deze zijn in handen van de oprichters van het bedrijf en worden niet publiekelijk verhandeld. Het belangrijkste verschil tussen de verschillende klassen ligt in de stemrechten. Klasse A-aandelen hebben 1 stem, Klasse B-aandelen hebben 10 stemmen en Klasse C-aandelen hebben 0 stemmen. De Klasse A- en C-aandelen zijn ontstaan na een stock split (aandelensplitsing) in 2014. Oprichters Page en Brin besloten tot de stock split om de controle over het bedrijf te behouden.

Belangrijkste takeaways

  • Alphabet is een multinationaal conglomeraat en het moederbedrijf van Google. Het werd opgericht om de belangrijkste internetdiensten van Google te scheiden van de andere ondernemingen.
  • Alphabet bezit een gevarieerde portefeuille van bedrijven in sectoren zoals technologie, gezondheidszorg, biotechnologie en domotica.
  • Aan het einde van het derde kwartaal van 2023 had Alphabet een omzet van meer dan 76,69 miljard dollar. Het bedrijf wordt op de Nasdaq verhandeld onder de twee tickers GOOG en GOOGL.

Beleggen via DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken, door ongekend lage tarieven aan te bieden. Voor meer informatie kan je terecht op onze tarievenpagina.

Via ons heb je toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kan je terecht op onze beurspagina.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden, noch is het de bedoeling om beleggingen aan te bevelen. Wees je ervan bewust dat feiten kunnen zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan jouw inleg verliezen. Diversificatie garandeert geen winst of bescherming tegen verlies in dalende markten. Wij adviseren je om alleen te beleggen in financiële producten die aansluiten bij jouw kennis en ervaring.

Bronnen:Investopedia, Fortune, Forbes, Statista, Macrotrends

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.