Aandelen google beleg je via het moederbedrijf Alphabet inc

Aandelen Google beleg je via moederbedrijf Alphabet

27 september 2019 is de 21ste verjaardag van Google. Om dit te vieren, zetten we Google en moederbedrijf, Alphabet Inc., in de spotlight. Het bedrijf, dat ooit in een garage begon, is uitgegroeid tot een essentieel onderdeel van een organisatie met een marktkapitalisatie van meer dan $861 miljard. Hieronder een tijdlijn met een aantal mijnpalen van Google en de transitie naar Alphabet.

1995

Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin ontmoeten elkaar op Stanford University, waar ze het idee kweken voor een zoekmachine genaamd Backrub. Later veranderen zij deze naam in Google.

1998

Andy Bechtolsheim rijkt een cheque uit van $100.000 waarmee Google officieel van start kan gaan. Met het geld openen de oprichters hun eerste kantoor in de garage van Susan Wojcici (inmiddels CEO van YouTube) in Californië.

2000

Google wordt de zoekmachine van Yahoo. Dit houdt 4 jaar lang stand. Hetzelfde jaar worden ook de 'Doodles' gelanceerd. Dit zijn de aanpassingen aan het logo van Google voor verschillende gelegenheden.

2004

Google lanceert haar beursgang (IPO) met een waarde van $85 per aandeel.

2006

Google verwerft YouTube en lanceert daarnaast Google Docs en Spreadsheets.

2008

Android lanceert haar eerste smartphone en Chrome wordt beschikbaar.

2015

Google herpositioneerd zich binnen het bedrijf Alphabet, Inc., een overkoepelende organisatie waarvan Google slechts een onderdeel is.

Van Google naar Alphabet

In 2015 doorgaat Google een reorganisatie en wordt het onderdeel van het nieuwe moederbedrijf Alphabet Inc. Alphabet beschrijft zichzelf als een verzameling bedrijven. In de oprichtersbrief van 2015 schreef oprichter Larry Page dat Google goed functioneerde, maar dat Alphabet gecreëerd werd om het bedrijf transparanter en duidelijker te maken. Ze wilden in verschillende sectoren kunnen opereren. De oprichting van Alphabet stelde ze volgens hen in staat om dingen onafhankelijk te runnen die niet nauw verwant zijn.

Een verzameling bedrijven?

Alphabet verdeelt zijn financiële rapporten in twee categorieën: Google en Overig. Bedrijven en producten die onder de categorie Google vallen, zijn Google-dochterbedrijven zoals Google Ads, Google Cloud, Chrome, YouTube en Android. In de categorie ‘overig’ vallen bedrijven zoals Calico, Verily, Waymo, X en CapitalG. In het tweede kwartaal van 2019 was 99,58% van de omzet van Alphabet afkomstig van Google en 0,42% van de rest.

Omzet per regio

Alphabet verdeelt de omzet per regio. Zij maken hiervoor gebruik van de volgende verdeling: Verenigde Staten, ‘’Other Americas’’, APAC en EMEA. Aan het einde van het vierde kwartaal van 2018 zag het bedrijf een omzet van meer dan $136,8 miljard. Een stijging van 23% ten opzichte van 2017. Hieruit kwam bijna de helft (46%) uit de VS. Verrassend aangezien Google slechts actief is in 50 verschillende landen. De tweede grootste sector qua omzet was EMEA met 33%, gevolgd door APAC en ‘’Other Americas’’ met respectievelijk 16% en 5,6%.

Omzetpercentage van moederbedrijf Alphabet per regio

Het verschil tussen GOOG en GOOGL

Alphabet wordt verhandeld op de NASDAQ onder de tickers, GOOG en GOOGL. Aandelen die worden verhandeld onder de ticker GOOGL worden gecategoriseerd als klasse A en GOOG-aandelen worden gecategoriseerd als klasse C. Ook klasse B aandelen bestaan, maar deze zijn niet openbaar verhandelbaar. Alleen de oprichters bezitten aandelen van deze klasse. Het belangrijkste verschil tussen de klassen is het stemrecht. Klasse A aandelen krijgen 1 stem, klasse B aandelen krijgen 10 stemmen en klasse C aandelen krijgen 0 stemmen. De klasse A en C aandelen zijn gecreëerd op basis van een aandelensplitsing in 2014. De reden voor de splitsing was dat oprichters Page en Brin de controle over het bedrijf op deze manier konden behouden.

Beleggen in Alphabet

Op Google’s 21ste verjaardag (27 september 2019) sloot de aandelenkoers van Alphabet onder ticker GOOG $1.225,09 en onder de ticker GOOGL op $1.225,95. Wilt u een van beide klassen aan uw portfolio toevoegen? Met DEGIRO kunt u dit eenvoudig en tegen ongelooflijk lage transactiekosten realiseren. Wij bieden beleggen in de Amerikaanse markten aan voor € 0,50 + USD 0,004 per aandeel.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houdt u er rekening mee dat gegevens na het schrijven van dit artikel veranderd kunnen zijn. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Alphabet, Investopedia, Fortune, Google

Terug
backtotop

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.