Amazon winkel met een pick-up en return

Amazon overschaduwt de concurrentie op de cloudmarkt

De markt voor clouddiensten bestaat uit drie hoofsectoren: Infrastructuur als een Service (IaaS), Platform als een Service (PaaS) en Software als een Service (SaaS). Elke vorm van clouddienst biedt verschillende niveaus van controle, beheer en flexibiliteit. Gartner heeft onlangs een artikel gepubliceerd waarin wordt aangegeven dat de IaaS-markt van 2017 tot 2018 met 31,3% is gegroeid tot $32,4 miljard. Volgens hun onderzoek is Amazon de topverkoper en bezitten zij bijna de helft van deze sector van de cloudmarkt.

Wat is IaaS?

IaaS is het aanbieden van een cloud waarin gebruikers toegang hebben tot computerbronnen zoals opslag, servers, netwerken en besturingssystemen via virtualisatietechnologie. Klanten die IaaS gebruiken, kunnen hun eigen gegevensinfrastructuur beheren via een dashboard of API. Deze sector van clouddiensten wordt gekenmerkt door de hoogste mate van flexibiliteit en beheerscontrole. Van origine wordt dit soort data fysiek ter plaatse beheerd in plaats van deze digitale oplossing. LaaS kan daardoor kostenefficiënter zijn. Daarnaast gaat het vaak op basis van pay-as-you-go.

De IaaS-markt

De top vijf IaaS-serviceproviders van 2018 zijn Amazon, Microsoft, Alibaba, Google en IBM. Samen vertegenwoordigen deze vijf bedrijven bijna 77% procent van de IaaS-markt wereldwijd. Met slechts vijf bedrijven die het grootste deel van het IaaS-marktaandeel wereldwijd bezitten, is er zware concurrentie voor kleinere bedrijven die mogelijk niet dezelfde schaalbaarheid hebben als de vijf marktleiders. Andere bedrijven blijven echter niet achter. Zij nemen 23,3% van het marktaandeel in beslag. Dat is een groei van 11,1% sinds 2017.

Overzicht van het marktaandeel in percentage van Amazon, Microsoft, Alibaba, Google and IBM in de cloudmarkt

Top 5 leveranciers

1-Amazon

Amazon Web Services, Inc. (AWS) is een dochteronderneming van Amazon. Ze bieden verschillende cloud computing-platforms aan particulieren, bedrijven en overheden. Meer dan een miljoen klanten maken gebruik van de ruim 165 volledig uitgeruste services van datacenters over de hele wereld. Hun marktaandeel groeide sinds 2018 met 26,8%. Momenteel bezitten zij bijna de helft van de markt. In 2018 was AWS goed voor 11% van de omzet van Amazon.

2-Microsoft

De IaaS-service van Microsoft heet Azure. Sinds de lancering in 2010 heeft Azure een aantal opmerkelijke klanten opgedaan, waaronder Adobe, Malaysia Airlines en Smithfield. Met een omzet van ruim $5 miljard in 2018, behaalde Microsoft de tweede plaats op de IaaS-markt op het gebied van marktaandeel.

3-Alibaba

Met een groei van 92,6% van 2017 tot 2018, groeide Alibaba Cloud het meest van de topleveranciers in de IaaS-markt. Zij zijn vooral dominant op de Chinese markt, hoewel ze hun ook diensten in andere regio's aanbieden.

4-Google

De IaaS-service van Google; Compute Engine, is een onderdeel van het Google Cloud Platform. Ook Compute Engine heeft een aanzienlijke groei getoond in 2018. De omzet was meer dan $1,8 miljard.

5-IBM

IBM's, IBM Cloud leed een lichte daling van het marktaandeel in 2018, van 1,9% naar 1,8%. Hun omzet was echter nog steeds aanzienlijk, meer dan een half miljard.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houdt u er rekening mee dat gegevens na het schrijven van dit artikel veranderd kunnen zijn. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Gartner, Bloomberg, Amazon, Microsoft, Alibaba, Google, IBM

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open een gratis rekening invest
backtotop

Begin vandaag nog met beleggen

Ontdek waarom meer dan 2 miljoen beleggers voor ons kiezen.

Start met beleggen

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.