Amazon winkel met een pick-up en return

Amazon overschaduwt de concurrentie op de cloudmarkt

Onze dienst genaamd Debet Effecten geeft klanten de mogelijkheid om een short positie te verkopen. Deze dienst is beschikbaar voor klanten met een Active, Trader en Day Trader profiel. Wij vinden het belangrijk dat u begrijpt wat Debet Effecten precies zijn en dat u weet welke risico’s ermee gepaard gaan, voordat u gebruikmaakt van deze dienst. In dit artikel lichten wij beide toe.

Wat zijn Debet Effecten?

De dienst Debet Effecten stelt onze klanten in staat om short posities op beurzen in producten zoals aandelen en ETF’s aan te gaan. Dit betekent dat u een effect dat u niet bezit kunt verkopen en dus kunt lenen van een andere belegger met een long positie in hetzelfde effect. Beleggers kunnen kiezen voor een short positie om te speculeren op een prijsdaling van de onderliggende waarde door te proberen het effect terug te kopen tegen een lagere prijs dan waarvoor het werd verkocht. Ook kan dit worden gebruikt voor het afdekken van risico.

Bij ons is het niet op alle beurzen mogelijk om een short positie in te nemen. Bekijk hier op welke beurzen het wel mogelijk is. Ook is het niet mogelijk om op alle producten uit ons aanbod short te gaan. Producten uit de risico categorieën ‘D’ en ‘J’ en enkele producten met leenbeperkingen zijn uitgesloten van deze dienst.

Wat is marge?

Om een short positie in te kunnen voeren heeft u een zekere marge nodig op uw rekening. Bij een short positie ontvangt u het geld van de transactie. Als u bijvoorbeeld tien aandelen van ING short, met een waarde van €100, dan verschijnt deze €100 op uw rekening. In uw portefeuille zult u vervolgens een positie van ING zien met ‘-10’ in de kolom die de hoeveelheden aantoont. De eerdergenoemde marge is vereist om het risico af te dekken dat u niet genoeg geld heeft om deze effecten terug te kopen. De vereiste marge is gebaseerd op de risicocategorie en de waarde van het product. Meer informatie over margevereisten vindt u hier.

Wat zijn de kosten van Debet Effecten?

Bij het aangaan van een short positie moet u transactiekosten betalen. Wij brengen voor zowel kopen als verkopen kosten in rekening. Meer informatie hierover vindt u in ons tarievenoverzicht. Naast de gangbare transactiekosten rekenen wij voor short aandelen extra kosten. Deze kosten zijn afhankelijk van de risicocategorie van het desbetreffende product. Ook deze kosten zijn terug te vinden in ons tarievenoverzicht. Houd er rekening mee dat deze kosten in de loop van de tijd kunnen veranderen, afhankelijk van hoe moeilijk het is om het betreffende effect te lenen.

Wat zijn de risico’s van Debet Effecten?

Hoewel het verkopen van een short positie winstgevend kan zijn, brengt het ook risico's met zich mee. Aangezien de prijs van de onderliggende waarde theoretisch gezien onbeperkt kan stijgen, kan het verlies op de short positie ook onbeperkt zijn.

Mocht uw bestedingslimiet negatief worden op uw rekening, bijvoorbeeld door een toenemend risico in uw portefeuille of een afnemend onderpand op uw rekening, dan ontvangt u van ons een margin call. In zo een geval vragen wij de belegger om meer geld op de rekening te storten of andere posities te sluiten. Is dit bedrag niet gestort binnen de aangegeven termijn, dan zullen wij namens de belegger de posities sluiten. Wanneer wij op een dergelijke manier moet ingrijpen, zijn daar extra kosten aan verbonden. Ook deze kosten vindt u in ons tarievenoverzicht. Meer informatie over het overschrijden van limieten vindt u in het document: NIB - Zekerheidswaarde, risico, debet geld en debeteffecten.

Bovendien heeft DEGIRO het recht om op elk moment een terugkoop van de relevante aandelen aan te vragen om uw short positie te sluiten. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn; één daarvan is dat de partij die de effecten heeft uitgeleend, ze terugeist. In het geval dat u de short positie niet binnen de opgegeven deadline sluit, kunnen wij de aandelen namens u terugkopen. In tegenstelling tot een margin call kan dit niet worden opgelost door geld bij te storten op uw rekening. Het terugkoopverzoek kan elke deadline hebben, variërend van een paar minuten tot meerdere dagen of weken. In sommige omstandigheden heeft DEGIRO het recht om met onmiddellijke ingang een terugkoop aan te vragen. Meer informatie hierover vindt u in het document Voorwaarden Debet Effecten.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houdt u er rekening mee dat gegevens na het schrijven van dit artikel veranderd kunnen zijn. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. W

De markt voor clouddiensten bestaat uit drie hoofsectoren: Infrastructuur als een Service (IaaS), Platform als een Service (PaaS) en Software als een Service (SaaS). Elke vorm van clouddienst biedt verschillende niveaus van controle, beheer en flexibiliteit. Gartner heeft onlangs een artikel gepubliceerd waarin wordt aangegeven dat de IaaS-markt van 2017 tot 2018 met 31,3% is gegroeid tot $32,4 miljard. Volgens hun onderzoek is Amazon de topverkoper en bezitten zij bijna de helft van deze sector van de cloudmarkt.

Wat is IaaS?

IaaS is het aanbieden van een cloud waarin gebruikers toegang hebben tot computerbronnen zoals opslag, servers, netwerken en besturingssystemen via virtualisatietechnologie. Klanten die IaaS gebruiken, kunnen hun eigen gegevensinfrastructuur beheren via een dashboard of API. Deze sector van clouddiensten wordt gekenmerkt door de hoogste mate van flexibiliteit en beheerscontrole. Van origine wordt dit soort data fysiek ter plaatse beheerd in plaats van deze digitale oplossing. LaaS kan daardoor kostenefficiënter zijn. Daarnaast gaat het vaak op basis van pay-as-you-go.

De IaaS-markt

De top vijf IaaS-serviceproviders van 2018 zijn Amazon, Microsoft, Alibaba, Google en IBM. Samen vertegenwoordigen deze vijf bedrijven bijna 77% procent van de IaaS-markt wereldwijd. Met slechts vijf bedrijven die het grootste deel van het IaaS-marktaandeel wereldwijd bezitten, is er zware concurrentie voor kleinere bedrijven die mogelijk niet dezelfde schaalbaarheid hebben als de vijf marktleiders. Andere bedrijven blijven echter niet achter. Zij nemen 23,3% van het marktaandeel in beslag. Dat is een groei van 11,1% sinds 2017.

Overzicht van het marktaandeel in percentage van Amazon, Microsoft, Alibaba, Google and IBM in de cloudmarkt

Top 5 leveranciers

1-Amazon

Amazon Web Services, Inc. (AWS) is een dochteronderneming van Amazon. Ze bieden verschillende cloud computing-platforms aan particulieren, bedrijven en overheden. Meer dan een miljoen klanten maken gebruik van de ruim 165 volledig uitgeruste services van datacenters over de hele wereld. Hun marktaandeel groeide sinds 2018 met 26,8%. Momenteel bezitten zij bijna de helft van de markt. In 2018 was AWS goed voor 11% van de omzet van Amazon.

2-Microsoft

De IaaS-service van Microsoft heet Azure. Sinds de lancering in 2010 heeft Azure een aantal opmerkelijke klanten opgedaan, waaronder Adobe, Malaysia Airlines en Smithfield. Met een omzet van ruim $5 miljard in 2018, behaalde Microsoft de tweede plaats op de IaaS-markt op het gebied van marktaandeel.

3-Alibaba

Met een groei van 92,6% van 2017 tot 2018, groeide Alibaba Cloud het meest van de topleveranciers in de IaaS-markt. Zij zijn vooral dominant op de Chinese markt, hoewel ze hun ook diensten in andere regio's aanbieden.

4-Google

De IaaS-service van Google; Compute Engine, is een onderdeel van het Google Cloud Platform. Ook Compute Engine heeft een aanzienlijke groei getoond in 2018. De omzet was meer dan $1,8 miljard.

5-IBM

IBM's, IBM Cloud leed een lichte daling van het marktaandeel in 2018, van 1,9% naar 1,8%. Hun omzet was echter nog steeds aanzienlijk, meer dan een half miljard.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houdt u er rekening mee dat gegevens na het schrijven van dit artikel veranderd kunnen zijn. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Gartner, Bloomberg, Amazon, Microsoft, Alibaba, Google, IBM

ij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.