Overzicht van bearmarkten en beleggen tijdens een bearmarkt.

Bear markets - wat het zijn en hoe je belegt tijdens zo'n markt

De aandelenmarkt staat bekend om zijn volatiliteit. In sommige periodes zal de markt aanzienlijke dalingen doormaken, wat kan leiden tot paniek en onzekerheid bij beleggers. Dit staat algemeen bekend als een bear market. Bear markets zijn een natuurlijk onderdeel van de marktcyclus, dus ze komen en gaan. En al duren ze niet eeuwig, is het belangrijk als belegger ervan bewust te zijn, zodat je weet wat je moet doen als de markt een daling doormaakt.

Wat is een bear market?

Een bear market komt voor wanneer een prijsdaling van 20% of meer plaatsvindt vanaf recente hoogtepunten. Terwijl aandelenkoersen constant fluctueren, is het bij een bear market anders. Want de koers kan de impact maanden of zelfs jarenlang voelen, in deze periode zullen de prijzen laag blijven of zelfs of dalen. Een bull market is het tegenovergestelde; die treedt op als de koersen met 20% of meer stijgen ten opzichte van recente dieptepunten. Om het eenvoudig uit te leggen: aandelen stijgen voor een langere periode in een bull market, en ze dalen in een bear market.

Bull markets kunnen worden verward met rally’s op bear markten. Aandelen in een bull market hebben een aanhoudende stijging. Maar bij een bear market rally is er sprake van een tijdelijke stijging van de aandelenkoersen nadat ze weer in een bear market duiken. In dit geval lijkt het misschien alsof de dalende markt voorbij is, maar dat is het eigenlijk niet.

Wat veroorzaakt bear markets?

Bear markets hebben verschillende oorzaken, maar het kan ook een combinatie van factoren zijn die de markten omlaag duwen:

  • Een zwakke of vertragende economie
  • Een beursbubbel die uiteenspat
  • Geopolitieke crises
  • Overheidsingrijpen in de economie
  • Nationale of mondiale gebeurtenissen, bijvoorbeeld pandemieën of oorlogen

Hoe lang duren bear markets?

Aandelenmarkten zijn cyclisch; ze gaan in golven omhoog en ook omlaag. Volgens Putnam Investments heeft de S&P 500 van 31-12-1948 tot 31-12-2022 (een tijdspanne van 73 jaar) 14 bear markets gekend. Hoewel elke markt anders was en sterk varieerde in duur en ernst, duurden ze gemiddeld 13 maanden en brachten ze dalingen van 25,3% .

Dat klinkt misschien eng, maar de markt heeft zich tot nu toe dus altijd hersteld. In dezelfde periode van Putnams onderzoek zijn er 14 bull markets geweest die gemiddeld 50 maanden duurden en een gemiddeld cumulatief rendement van 136% hadden.

Hoe beleg je in een dalende markt?

Als beleggen nieuw voor je is, heb je misschien nog nooit een bear market meegemaakt. Op dit moment zitten we niet in een dalende markt, en daar gaan we wellicht ook niet naartoe. Maar aangezien we ons onlangs kortstondig in een dalende markt bevonden, zijn hier wat tips om te onthouden als je wil beleggen tijdens een bear market.

Diversifieer jouw portefeuille

Over het algemeen hebben alle bedrijven in een index, zoals de S&P 500, de neiging te dalen tijdens een dalende markt. Maar ze dalen op verschillende snelheid en percentages. Het ene bedrijf of sector heeft er daardoor minder last van dan de ander. En dat is precies de reden om een goed gediversifieerde portefeuille te hebben, met verschillende beleggingsproducten in verschillende markten en sectoren. Zo spreid je jouw risico.

Focus op de lange termijn

Wanneer de markten flink op- en vooral neergaan, kan je in de verleiding komen om te verkopen. Hoewel bear markets aanvankelijk paniek kunnen veroorzaken, duren ze vaak niet lang en zal de markt zich op een gegeven moment herstellen. Het is verstandig om jouw beleggingsplan en je langetermijndoelstellingen in gedachten te houden.

Overweeg Dollar Cost Averaging

Dollar-cost averaging is een beleggingsstrategie die zich richt op ‘tijd op de markt’ in plaats van ‘timing van de markt’. Bij deze strategie investeer je op regelmatige tijdstippen een vast bedrag, ongeacht de aandelenkoers. Wanneer de aandelenkoersen hoog zijn, krijg je minder aandelen voor jouw vaste bedrag, en wanneer de aandelenkoersen laag zijn, krijg je meer. Deze strategie kan na verloop van tijd de gemiddelde kostprijs per aandeel verlagen, in plaats van alle aandelen tegen een hogere prijs kopen. Daarnaast haalt het ook de emotionele factoren uit het beleggen.

Belangrijkste conclusies

  • Een bear market treedt op wanneer een markt langdurige prijsdalingen ervaart.
  • Bear markets komen en gaan. En historisch gezien duren bull marketsmarkten veel langer dan bear markets.
  • Als er een dalende markt is, kun je je beleggingen helpen beschermen door je portefeuille te diversifiëren, je te richten op de lange termijn en te overwegen om een dollar-cost averaging strategie te gebruiken.

Beleggen via DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken, door ongekend lage tarieven aan te bieden. Voor meer informatie kan je terecht op onze tarievenpagina.

Wij bieden je toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Dit kan je helpen jouw risico te beïnvloeden door een goed gespreide portefeuille samen te stellen en jouw beleggingen te spreiden over verschillende producttypes, regio's en sectoren. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kan je terecht op onze beurzenpagina.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden, noch is het de bedoeling om beleggingen aan te bevelen. Wees ervan bewust dat feiten kunnen zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) jouw inleg verliezen. Diversificatie garandeert geen winst of bescherming tegen verlies in dalende markten. Wij adviseren je om alleen te beleggen in financiële producten die aansluiten bij jouw kennis en ervaring.

Bronnen: Bloomberg, Reuters, Investopedia, Putnam Investments, Nerdwallet, Motley Fool, NYT, NPR

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.