Op 20 mei haalde de S&P 500 de krantenkoppen omdat het zich tijdelijk in een bear market bevond. Een bear market ontstaat wanneer de koersen met 20% of meer dalen ten opzichte van de recente hoogtepunten. Deze keer herstelde de index snel, maar ten opzichte van het begin van het jaar loopt de daling nog wel in de dubbele cijfers. We kunnen niet voorspellen of en wanneer we in een bear market terechtkomen, maar kunnen u er wel veel over vertellen. Zo weet u wat u kunt verwachten en wat u tijdens zo’n periode kunt doen.
Beren en stieren, wat is het verschil?
We hebben waarschijnlijk allemaal wel eens de termen “bulls” en “bears” (oftewel “beren” en “stieren”) gehoord in verband met de aandelenmarkten. Maar wat betekenen deze termen? Een bear market is dus een dalende markt. Een bull market is het tegenovergestelde; de koersen stijgen dan juist, met 20% of meer ten opzichte van recente dieptepunten.
Om de context te begrijpen, is het belangrijk onderscheid te maken tussen een bull market rally en een bear market rally. Een bull market rally is een rally ten tijde van een bullmarkt: de aandelen blijven stijgen. Bij een bear market rally stijgen de aandelenkoersen tijdelijk nadat ze in een bear market zaten om vervolgens toch weer te dalen. Een kleine piek dus, maar niet genoeg om uit de bear market te komen. Soms lijkt het door de kleine stijging alsof de bearmarkt voorbij is, maar dat is eigenlijk niet zo.
Wat veroorzaakt bear markets?
Bear markets hebben verschillende oorzaken, maar het kan ook een combinatie van factoren zijn die de markten omlaag duwen:
- Een zwakke of vertragende economie
- Een beursbubbel die uiteenspat
- Geopolitieke crises
- Overheidsingrijpen in de economie
- Nationale of mondiale gebeurtenissen, bijvoorbeeld pandemieën of oorlogen
Hoe lang duren bear markets?
Aandelenmarkten zijn cyclisch van aard; ze gaan in golven omhoog en ook omlaag. Volgens Putnam Investments heeft de S&P 500 van 31-12-1948 tot 31-12-2021 (een tijdspanne van 73 jaar) 13 bear markets gekend. Hoewel elke markt anders was en sterk varieerde in duur en ernst, duurden ze gemiddeld 13 maanden en brachten ze een cumulatief rendement van 25,85%.
Dat klinkt misschien eng, maar de markt heeft zich tot nu toe dus altijd hersteld. In dezelfde periode van Putnams onderzoek zijn er 14 bull markets geweest die gemiddeld 50 maanden duurden en een gemiddeld cumulatief rendement van 136% hadden.
Hoe belegt u in een dalende markt?
Als beleggen nieuw voor u is, hebt u misschien nog nooit een bear market meegemaakt. Op dit moment zitten we niet in een dalende markt, en daar gaan we wellicht ook niet naartoe. Maar aangezien we ons onlangs kortstondig in een dalende markt bevonden, zijn hier wat tips om te onthouden als u wilt beleggen tijdens een bear market.
Diversifieer uw portefeuille
Over het algemeen hebben alle bedrijven in een index, zoals de S&P 500, de neiging te dalen tijdens een dalende markt. Maar ze dalen op verschillende snelheid en percentages. Het ene bedrijf of sector heeft er daardoor minder last van dan de ander. En dat is precies de reden om een goed gespreide portefeuille te hebben, met verschillende beleggingsproducten in verschillende markten en sectoren. Zo spreidt u uw risico.
Focus op de lange termijn
Wanneer de markten flink op- en vooral neergaan, kunt u in de verleiding komen om te verkopen. Hoewel bear markets aanvankelijk paniek kunnen veroorzaken, duren ze vaak niet lang en zal de markt zich op een gegeven moment herstellen. Het is verstandig om uw beleggingsplan en uw langetermijndoelstellingen in gedachten te houden.
Overweeg Dollar Cost Averaging
Dollar-cost averaging is een beleggingsstrategie die zich richt op ‘tijd op de markt’ in plaats van ‘timing van de markt’. Bij deze strategie investeert u op regelmatige tijdstippen een vast bedrag, ongeacht de aandelenkoers. Wanneer de aandelenkoersen hoog zijn, krijgt u minder aandelen voor uw vaste bedrag, en wanneer de aandelenkoersen laag zijn, krijgt u meer. Deze strategie kan na verloop van tijd de gemiddelde kostprijs per aandeel verlagen, in plaats van alle aandelen tegen een hogere prijs kopen. Daarnaast haalt het ook de emotionele factoren uit het beleggen.
Beleggen via DEGIRO
Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken. Dat doen we middels de unieke combinatie van een gebruiksvriendelijk beleggingsplatform en ongekend lage tarieven. Voor meer informatie kunt u terecht op onze tarievenpagina.
Wij bieden u toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Dit kan u helpen uw risico te beïnvloeden door een goed gespreide portefeuille samen te stellen en uw beleggingen te spreiden over verschillende producttypes, regio's en sectoren. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kunt u terecht op onze beurzenpagina.
Open een rekeningDe informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden, noch is het de bedoeling om beleggingen aan te bevelen. Wees u ervan bewust dat feiten kunnen zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om alleen te beleggen in financiële producten die aansluiten bij uw kennis en ervaring.
Bronnen: Bloomberg, Reuters, Investopedia, Putnam Investments, Nerdwallet, Motley Fool, NYT, NPR