Informeren over S&P 500 dividendaristocraten

Beleggen in dividendaristocraten

De gevolgen van de COVID-19-pandemie hebben op veel bedrijven wereldwijd een negatieve impact. Veel van deze bedrijven hebben dan ook al hun dividend verlaagd, uitgesteld of geannuleerd. Dit doen ze om kapitaal te besparen. Binnen de S&P 500 hebben 12 bedrijven de dividenduitkeringen op 30 maart 2020 verlaagd of besloten helemaal niet uit te keren. Hoewel sommige bedrijven hun dividenden hebben verlaagd, wordt van een andere groep bedrijven binnen de S&P 500 juist verwacht dat zij de uitbetalingen juist zullen verhogen. Deze groep, bekend als de dividendaristocraten, hebben in de afgelopen minimaal 25 opeenvolgende jaren de dividenduitkeringen ieder jaar verhoogd.

Dividendaristocraten

In 2005 lanceerde S&P Dow Jones Indices, de moedermaatschappij van de S&P 500-index, een index die S&P 500 bedrijven volgt die de dividendbetalingen gedurende 25 opeenvolgende jaren hebben verhoogd. Deze index wordt de ‘S&P 500 Dividend Aristocrats’ genoemd en daarom hebben de bedrijven binnen deze benchmark de naam dividendaristocraten gekregen. In de meting op 3 april 2020 waren er 66 bedrijven opgenomen in de S&P 500 Dividend Aristocrats Index.

Criteria om te behoren tot de dividendaristocraten

S&P Dow Jones-indices heeft bepaalde criteria opgesteld om een bedrijf als een dividendaristocraat te beschouwen en in de bijbehorende index te laten opnemen. De vier vereisten zijn:

  • Het bedrijf moet deel uitmaken van de S&P 500-index.
  • Het bedrijf moet minimaal 25 opeenvolgende jaren het totale dividend per aandeel hebben verhoogd.
  • Het bedrijf moet een gecorrigeerde marktkapitalisatie van minimaal $3 miljard hebben.
  • Het bedrijf moet een gemiddelde dagelijkse waarde hebben verhandeld van ten minste $5 miljoen gedurende drie maanden vóór de referentiedatum.

De 5 meest verhandelde dividendaristocraten via DEGIRO

Via DEGIRO zijn de volgende 5 dividendaristocraten het meest verhandeld:

Meest verhandelde dividendaristocraten via DEGIRO zijn Coca-Cola, ExxonMobil, AT&T, 3M and Johnson & Johnson.
1

The Coca-Cola Company

Op nummer één staat een bedrijf dat u zeker kent, Coca-Cola. Het is het grootste non-alcoholische drankenbedrijf ter wereld en heeft meer dan 500 merken in 200 landen en gebieden. Enkele van de meest bekende merken zijn Sprite, Schweppes en Costa. Coca-Cola is een erkend dividendaandeel omdat het de dividenden gedurende 58 opeenvolgende jaren heeft verhoogd.

Coca-Cola publiceerde haar resultaten van het eerste kwartaal van 2020 in april en rapporteerde een omzetdaling van 1% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Hoewel dat misschien mee lijkt te vallen gezien de impact van COVID-19, verwacht het bedrijf een grotere impact op de inkomsten in het tweede kwartaal. 'Away-of-home’ kanalen, zoals restaurants en bars, vertegenwoordigen onder normale omstandigheden ongeveer de helft van de inkomsten van het bedrijf. In april zei Coca-Cola dat het een wereldwijde volumedaling van ongeveer 25% had, waarvan de meeste afkomstig waren van ‘away-from-home’ kanalen. Coca-Cola is echter optimistisch over de tweede helft van 2020.

2

ExxonMobil Corporatie

De op één na meest verhandelde dividendaristocraat is ExxonMobil. Dit is een energie- en chemicaliën producerende gigant en is een van de grootste oliemaatschappijen ter wereld. Het bedrijf opereert onder vier merken: Esso, Exxon, Mobil en ExxonMobil Chemical.

Net als Coca-Cola heeft ExxonMobil een lange dividendgeschiedenis, de afgelopen 37 jaar zijn de dividenduitkeringen gestegen. ExxonMobil heeft aangekondigd dat het de kapitaaluitgaven voor 2020 met 30% zal verminderen naar aanleiding van de dalende olieprijzen en een dalende vraag naar olie vanwege het coronavirus. CEO Darren Woods gaf echter wel aan dat het bedrijf toegewijd is om dividend uit te blijven keren.

3

AT&T Inc.

Op de derde plaats staat AT&T, 's werelds grootste communicatiebedrijf met betrekking tot inkomsten. Het bedrijf is actief in vier bedrijfssegmenten: AT&T Communications, WarnerMedia, AT&T Latin America en Xandr. Zelfs met de onzekerheden rond het coronavirus, heeft AT&T ook gezegd dat het toegewijd is aan haar dividenden. De afgelopen 35 jaar heeft AT&T haar dividenden verhoogd.

Zoals de meeste bedrijven heeft AT&T aanpassingen moeten maken als reactie op het coronavirus. Zo annuleerde het bedrijf haar plan van $4 miljard voor een versnelde aandeleninkoop en paste het haar kapitaalallocatie aan. AT&T zei dat het hierdoor kan blijven investeren in groeigebieden zoals 5G, breedband en het aankomende streamingplatform HBO Max.

4

3M Company

Vierde op onze lijst is 3M. Het bedrijf heeft een lange dividendgeschiedenis, aangezien het de uitkeringen gedurende 62 opeenvolgende jaren heeft verhoogd. 3M produceert industriële, veiligheids- en consumentenproducten. Het maakt alles, van plakband tot tandheelkundig gereedschap. Enkele van haar merken zijn Post-it, Scotch en Command.

De omzet van 3M steeg in het eerste kwartaal van 2020 met 2,8%. De toenemende vraag naar persoonlijke beschermingsproducten in deze periode is de reden van deze stijging. 3M is tot dusver een hoofdrolspeler geweest in het produceren van materialen en apparatuur die nodig zijn om COVID-19 te bestrijden, waaronder ademhalingsapparatuur en maskers met een N95 filter. Gezien de diversiteit van de bedrijven en producten van 3M, heeft de financiële impact van COVID-19 verschillende effecten gehad op verschillende delen van de organisatie.

5

Johnson & Johnson

Tot slot Johnson & Johnson, dit bedrijf heeft haar dividendbetalingen gedurende 58 opeenvolgende jaren heeft verhoogd. Johnson & Johnson produceert medische apparatuur en farmaceutische- en consumentenverpakkingen. Merken als Neutrogena, Tylenol en Listerine vallen onder hun paraplu.

Net als 3M had ook Johnson & Johnson een positieve omzetgroei in het eerste kwartaal met een stijging van 3,3% op jaarbasis. Met name de divisies ‘Farmaceutisch’ en ‘Consumentengezondheidszorg’ droegen bij aan de omzet. Naast vele anderen doet Johnson & Johnson inspanningen om het coronavirus te bestrijden. Eind maart 2020 kondigde het samen met de Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA) een mogelijk vaccin aan ter bestrijding van COVID-19. Wanneer de menselijke proeven in september 2020 verlopen zoals gepland, heeft Johnson & Johnson plannen om tegen het einde van het eerste kwartaal van 2021 tussen 600 en 900 miljoen doses van het vaccin te produceren.

Beleggen met DEGIRO

Is beleggen in dividendaandelen een onderdeel van uw beleggingsstrategie? Bent u geïnteresseerd in één van bovengenoemde aandelen? Bij ons belegt u voordelig in de S&P500 dividendaristocraten. Er zijn ook ETF's beschikbaar op het platform die dividendaristocraten volgen. In een aantal daarvan belegt u ook commissievrij, bekijk daarvoor onze ETF Kernselectie en zoek op 'aristocrats'. Meer informatie over onze tarieven vindt u hier.

Als een product dat u bezit een dividend uitkeert en DEGIRO hiervan op de hoogte wordt gebracht, wordt het in uw portefeuille weergegeven onder het gedeelte 'Aankomende dividenden'. Nadat het is uitgekeerd, wordt de vermelding uit dat gedeelte verwijderd en op uw geldrekening gestort. Dit kunt u vervolgens terugvinden in uw rekeningoverzicht. Zodra een dividend is uitgekeerd, kan het worden opgenomen, herbelegd of aangehouden op de geldrekening. Houd er rekening mee dat wij geen automatische herbelegging van dividend aanbieden.

Dividendaristocraten hebben een geschiedenis van betalen en verhogen van dividend, maar dividendbetalingen zijn niet gegarandeerd. Bedrijven kunnen er ten alle tijden voor kiezen om dividendbetalingen op te schorten, te verminderen of te schrappen.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Bloomberg, S&P Dow Jones Indices, Investopedia, Motley Fool, Coca-Cola, Forbes, AT&T, 3M, Johnson & Johnson, ExxonMobil

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.