Overzicht van industriële aandelen en manieren om erin te beleggen.

Beleggen in industriële aandelen

De industriële sector biedt unieke kansen voor beleggers vanwege de relatieve stabiliteit en het groeipotentieel op de lange termijn. Omdat de wereldeconomie blijft groeien en technologische vooruitgang innovatie blijft stimuleren, is de vraag naar industriële producten stabiel.

Wat zijn industriële aandelen?

Eenvoudig gezegd verwijzen industriële aandelen naar aandelen van bedrijven die betrokken zijn bij de fabricage, productie en distributie van goederen en diensten. Ze richten zich op een breed scala aan activiteiten, zoals de productie van machines, lucht- en ruimtevaart, bouwmaterialen, transportdiensten en meer. Ze vormen de ruggengraat van de economie door producten en diensten te verzorgen die essentieel zijn voor het dagelijks leven. Daarom zijn ze minder gevoelig voor economische neergang dan andere sectoren.

Industriële aandelen profiteren vaak van technologische vooruitgang en innovatie. Bedrijven die zich succesvol aanpassen aan nieuwe technologieën kunnen aanzienlijke groei en winstgevendheid ervaren. Met de opkomst van duurzame energiebronnen bijvoorbeeld, hebben bedrijven die betrokken zijn bij de productie van zonnepanelen of windturbines hun aandelenkoersen zien stijgen.

Type industriële aandelen

 1. Kapitaalgoederen: deze bedrijven zijn gespecialiseerd in het produceren van machines, apparatuur of gereedschappen die worden gebruikt in productieprocessen. Ze spelen een vitale rol in de ondersteuning van andere industrieën door essentiële infrastructuur te leveren, zoals industriële machines, robotica of industriële automatiseringssystemen.
 2. Transport en logistiek: deze sector omvat bedrijven die betrokken zijn bij het transport van goederen en het beheren van supply chain-activiteiten. Deze bedrijven zorgen voor een efficiënte en effectieve verplaatsing van producten van de ene locatie naar de andere. Ze kunnen transportnetwerken, logistieke diensten of zelfs eigen vrachtwagens of vliegtuigen exploiteren.
 3. Lucht- en ruimtevaart en defensie: bedrijven in deze sector richten zich op het ontwerpen, produceren en verkopen van vliegtuig- of defensie gerelateerde zaken. Ze voorzien in zowel commerciële als militaire behoeften. Deze sector staat bekend om zijn technologische vooruitgang en hoge drempels om de sector te betreden vanwege de strenge regelgeving.
 4. Bouwmachines en bouwbenodigdheden: ondernemingen in deze categorie leveren gereedschappen, materialen en apparatuur die gebruikt worden voor de bouw. Dit omvat alles van zware machines zoals graafmachines en bulldozers tot bouwmaterialen zoals cement, staal of hout.

Beleggen in industriële aandelen kan blootstelling bieden aan sectoren die van vitaal belang zijn voor economische groei en ontwikkeling. Maar zoals bij elke beleggingsbeslissing is het essentieel om grondig onderzoek te doen en je risicotolerantie in overweging te nemen voordat je gaat beleggen.

Voorbeelden van industriële aandelen

Om je een beter inzicht te geven in industriële aandelen, is het goed om te weten welke bedrijven in deze sector actief zijn:

 1. General Electric Company (GE): Met een geschiedenis die meer dan een eeuw teruggaat, is GE een bedrijf dat actief is in verschillende sectoren, waaronder de luchtvaart, gezondheidszorg en hernieuwbare energie. GE staat bekend om zijn innovatieve producten, wereldwijd bereik en heeft een gevarieerde portefeuille die aantrekkelijk kan zijn voor beleggers.
 2. Honeywell International Inc. (HON): Honeywell is een multinationaal bedrijf dat gespecialiseerd is in ruimtevaarttechnologie, bouwoplossingen en hoogwaardige materialen. Door de toewijding van het bedrijf aan technologische vooruitgang is het de marktleider op gebieden als vliegtuigmotoren, automatiseringssystemen en veiligheidsproducten.
 3. Caterpillar (CAT): Caterpillar staat synoniem voor zware machines die wereldwijd worden gebruikt in de bouw en mijnbouw. Het bedrijf ontwerpt, produceert en verkoopt machines zoals bulldozers, graafmachines en industriële gasturbines. Omdat de ontwikkeling van infrastructuur wereldwijd een prioriteit blijft, heeft Caterpillar het potentieel om een aantrekkelijke beleggingsoptie te zijn.
 4. 3M (MMM): 3M staat bekend om zijn consumentenproducten, maar is ook actief in industriële sectoren, zoals gezondheidszorg, transport en elektronica. De focus van het bedrijf op onderzoek en ontwikkeling heeft geleid tot baanbrekende innovaties in verschillende sectoren. Het bedrijf heeft meer dan 60.000 producten in zijn portfolio. Enkele producten die je misschien herkent zijn Post-its, Command Strips, Nexcare verbanden en Scotch plakband.

Hoe te beleggen in industriële aandelen

Als je geïnteresseerd bent in beleggen in industriële aandelen, helpt het om de bedrijven die je overweegt te analyseren. Hier is een lijst met dingen die je moet controleren om goed geïnformeerde beleggingsbeslissingen te nemen:

 • Industrie-analyse: Doe grondig onderzoek naar de industriële sectoren die je interesseren. Zoek naar sectoren met sterke groeivooruitzichten, stabiele inkomstenstromen en gunstige marktomstandigheden.
 • Bedrijfsfinanciën: Onderzoek de financiële gezondheid van potentiële investeringen. Analyseer factoren zoals omzetgroei, winstgevendheid, schuldniveaus en cashflow. Een bedrijf met een solide balans en consistente inkomsten is over het algemeen een goed teken.
 • Managementteam: Evalueer het leiderschapsteam achter het bedrijf. Ga op zoek naar ervaren leidinggevenden met een succesvolle staat van dienst in de sector. Een bekwaam managementteam kan de prestaties van een bedrijf sterk beïnvloeden.
 • Concurrentiepositie: Beoordeel hoe het bedrijf zich onderscheidt van zijn concurrenten. Houd rekening met factoren zoals een uniek productaanbod, marktaandeel en toetredingsdrempels voor nieuwe spelers. Een bedrijf met een concurrentievoordeel heeft meer kans op succes op de lange termijn.
 • Risicobeheer: Begrijp de risico's van beleggen in industriële aandelen. Factoren zoals economische neergang, veranderingen in de regelgeving of technologische vooruitgang kunnen de prestaties van deze bedrijven beïnvloeden. Door je portefeuille te diversifiëren en op de hoogte te blijven van trends in de sector kunt je de risico's beperken.

Voor- en nadelen van beleggen in industriële aandelen

In onze materiële wereld is er altijd vraag naar industriële aandelen. Maar net als bij elke investering zijn er voor- en nadelen waarmee je rekening moet houden als je in industriële aandelen belegt:

Voordelen van beleggen in industriële aandelen:

 • Er is potentieel voor groei op lange termijn door de toenemende vraag naar industriële producten.
 • Innovatie en technologische vooruitgang kunnen de prestaties van een bedrijf stimuleren.
 • Er is potentieel voor diversificatievoordelen door blootstelling toe te voegen aan verschillende sectoren binnen de sector.

Nadelen van beleggen in industriële aandelen:

 • De sector kan volatiel zijn omdat deze beïnvloed wordt door economische cycli en wereldwijde gebeurtenissen.
 • Er is een risico op concurrentie van zowel binnenlandse als internationale spelers.
 • Het onderhoud van apparatuur en machines kan kapitaalintensief zijn.

Belangrijkste takeaways

 • Industriële aandelen behoren tot sectoren zoals kapitaalgoederen, transport en logistiek, lucht- en ruimtevaart en defensie, bouwapparatuur en bouwbenodigdheden.
 • Onderzoek individuele bedrijven binnen de sector voordat je een beleggingsbeslissing neemt.
 • Overweeg de voor- en nadelen van beleggen in deze sector om weloverwogen beleggingsbeslissingen te nemen.

Beleggen via DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken, door ongekend lage tarieven aan te bieden. Voor meer informatie kan je terecht op onze tarievenpagina.

Via ons heb je toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kan je terecht op onze beurspagina.

Een rekening openen

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en is ook niet bedoeld om beleggingen aan te bevelen. Houd er rekening mee dat de feiten kunnen zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk is geschreven. Beleggen brengt risico's met zich mee (bijv. koersvolatiliteit, valuta- of liquiditeitsrisico). U kunt uw geïnvesteerde geld verliezen. Houd rekening met uw kennis en ervaring bij het nemen van beleggingsbeslissingen. In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Markten zijn volatiel en kunnen aanzienlijk fluctueren als gevolg van economische, politieke, regelgevende of andere ontwikkelingen.

Bronnen: GE Company, Honeywell International Inc, 3M, Investopedia, Forbes, HBR

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.