Een stapel metalen buizen.

Beleggen in materiaalaandelen

Van bouwmaterialen zoals staal en cement tot industriële metalen, chemicaliën en verpakkingen; de materiaalsector omvat onmisbare componenten die essentieel zijn voor moderne economie. In dit artikel bespreken we de ins en outs van de materiaalsector, de belangrijkste spelers en manieren waarop je erin kunt beleggen.

Inzicht in materiaalaandelen

Materialen vormen de ruggengraat van elke economie. Naarmate de wereldbevolking en verstedelijking tookis en de industriële activiteiten bloeien, schiet de vraag naar materialen omhoog. Materialen zijn essentieel voor verschillende industrieën, zoals de bouw, productie, ontwikkeling van infrastructuur, energie, technologie en zelfs gezondheidszorg.

Materiaalaandelen zijn aandelen van organisaties die actief zijn in de materiaalindustrie. Ze vertegenwoordigen eigendom in bedrijven die zich bezighouden met de productie en levering van essentiële grondstoffen.

Voorbeelden van materiaalaandelen

Materiaalaandelen kunnen bedrijven zijn die betrokken zijn bij chemicaliën, bouwmaterialen, metalen en mijnbouw, papier en verpakkingen en andere gerelateerde sectoren. Beleggen in materiaalaandelen kan je blootstellen aan de wereldeconomie en kan worden beïnvloed door factoren zoals de industriële vraag, grondstofprijzen en technologische vooruitgang:

Hier zijn drie voorbeelden van materiaalaandelen:

 1. Nucor Corporation (NUE): Nucor is een vooraanstaand staalproducent in de Verenigde Staten, gespecialiseerd in het maken van innovatieve, milieuvriendelijke staalproducten. Het bedrijf richt zich op duurzaamheid en heeft een sterk trackrecord van gestage groei en dividenden.
 2. Freeport-McMoRan Inc. (FCX): Freeport-McMoRan is een toonaangevend internationaal mijnbouwbedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van koper, goud en molybdeen; dat gebruikt wordt voor het produceren van hoogwaardig staal. Met een gediversifieerde portefeuille van mijnbouwactiva en een sterke positie in de sector biedt Freeport-McMoRan potentieel voor beleggers die blootstelling zoeken aan de materiaalsector.
 3. Air Products and Chemicals, Inc. (APD): Air Products is een gerenommeerd gasbedrijf dat een scala aan gassen, chemicaliën en apparatuur levert aan verschillende industrieën. Met een wereldwijde aanwezigheid en strategische partnerschappen biedt het bedrijf een sterk groeipotentieel in de materiaalsector.

Hoe te beleggen in materiaalaandelen

Als je overweegt om te beleggen in materiaalaandelen, dan zijn er verschillende manieren om dit aan te pakken. Eén optie is om direct te beleggen in individuele bedrijven door aandelen te kopen. Een andere optie is om te beleggen in ETF's die zich richten op de materiaalsector.

Bij het kiezen van specifieke materiaalaandelen om in te beleggen, is het belangrijk om grondig onderzoek te doen. Je kunt op zoek gaan naar bedrijven met sterke financiële cijfers, een solide staat van dienst en positieve groeivooruitzichten. Factoren zoals de marktvraag naar hun producten, concurrentievoordeel en managementexpertise kunnen je helpen bij het beleggen in materiaalaandelen.

Zijn materiaalaandelen een goede investering?

Aandelen in materialen bieden vaak een niveau van stabiliteit en groeipotentieel op de lange termijn. Veel materiaalbedrijven hebben zich gevestigd als leiders in hun respectieve industrieën en profiteren van schaalvoordelen en uitgebreide distributienetwerken.

Vooruitgang in technologie en innovatie binnen de materiaalsector kan leiden tot meer efficiëntie, kostenbesparingen en concurrentievoordelen voor bedrijven, wat bijdraagt aan een potentiële waardestijging van de aandelen op termijn.

Hoewel materiaalaandelen aantrekkelijke groeikansen en potentiële dividenden kunnen bieden, zijn er ook risico's aan verbonden. Prijsvolatiliteit, valutaschommelingen en veranderingen in de dynamiek van vraag en aanbod kunnen de prestaties van materiaalaandelen beïnvloeden.

Voor- en nadelen van beleggen in materiaalaandelen

Zoals elke belegging hebben materiaalaandelen hun voor- en nadelen. Hier zijn een paar belangrijke punten om te overwegen:

Voordelen van beleggen in materiaalaandelen:

 • Stabiele vraag: Als essentiële onderdelen van verschillende industrieën is er naar materiaalaandelen vaak een stabiele en consistente vraag, wat een potentieel betrouwbare inkomstenstroom oplevert.
 • Wereldwijde economische groei: Met de expansie van economieën wereldwijd en de toenemende verstedelijking zal de vraag naar materialen naar verwachting stijgen, wat groeikansen biedt voor materiaalaandelen.
 • Diversificatie: Beleggen in materiaalaandelen kan zorgen voor diversificatie binnen een portefeuille, waarbij de risicoblootstelling wordt verminderd door activa uit verschillende sectoren op te nemen, zoals bouw, productie en energie.
 • Inflatiehedge: Materiaalaandelen kunnen fungeren als een afdekking tegen inflatie, omdat de prijzen van grondstoffen vaak stijgen tijdens perioden van inflatie, waardoor de waarde van gerelateerde aandelen stijgt.
 • Dividendpotentieel: Veel materiële bedrijven keren regelmatig dividenden uit, waardoor ze een aantrekkelijke optie zijn voor inkomstengerichte beleggers die op zoek zijn naar een gestage stroom van kasstromen.

Nadelen van beleggen in materiaalaandelen:

 • Gevoeligheid voor de conjunctuurcyclus: Aandelen in materialen zijn over het algemeen gevoelig voor economische cycli, omdat hun prestaties nauw verbonden zijn met de algehele economische groei. Tijdens economische recessies kunnen deze aandelen te maken krijgen met een daling van de vraag en de winstgevendheid.
 • Prijsvolatiliteit: Materiaalaandelen kunnen onderhevig zijn aan prijsvolatiliteit door schommelingen in de grondstofprijzen, geopolitieke gebeurtenissen en verschuivingen in de dynamiek van vraag en aanbod, waardoor ze gevoelig zijn voor prijsschommelingen op korte termijn.
 • Afhankelijkheid van grondstoffen: Materiaalaandelen zijn sterk afhankelijk van de prijs en beschikbaarheid van grondstoffen zoals metalen, energiebronnen en landbouwproducten. Elke verstoring of fluctuatie op de grondstoffenmarkten kan de prestaties van materiaalaandelen beïnvloeden.
 • Milieuregelgeving: Toenemende milieuregelgeving en -zorgen kunnen een uitdaging vormen voor materiaalaandelen, omdat ze mogelijk moeten investeren in dure emissiereductiemaatregelen of te maken krijgen met beperkingen op de winning van grondstoffen.
 • Technologische verstoringen: Technologische verstoringen: Technologische vooruitgang kan een bedreiging vormen voor bepaalde materiaalaandelen. Zo kan de ontwikkeling van alternatieve materialen of innovatieve productiemethoden de vraag naar traditionele materialen na verloop van tijd doen afnemen.

Beleggen in materiaal ETF's

Om het potentieel van materiaalaandelen aan te boren en tegelijkertijd het risico te minimaliseren, is een populaire manier voor beleggers beleggen in materiaal exchange-traded funds (ETF's). ETF's bieden een handige optie voor het diversifiëren van je portefeuille en het verkrijgen van blootstelling aan een breed scala van materiaalaandelen, waarbij de risico's die gepaard gaan met de selectie van individuele aandelen worden gespreid. Deze fondsen bundelen de middelen van beleggers en beleggen in een gediversifieerde mix van materiaalaandelen, met als doel de prestaties van een materiaalindex te repliceren.

Enkele ETF's voor materialen die we op ons platform aanbieden:

ETF-naam ISIN
SPDR MSCI World Materials UCITS ETF IE00BYTRRF33
Xtrackers MSCI World Materials UCITS ETF 1C IE00BM67HS53
iShares S&P 500 Materials Sector UCITS ETF USD Acc IE00B4MKCJ84
Global X Disruptive Materials UCITS ETF USD Acc IE000FP52WM7
SPDR MSCI Europe Materials UCITS EFT IE00BKWQ0L68

Opmerking: Sommige ETF's zijn mogelijk (tijdelijk) niet beschikbaar op ons platform voor jouw land vanwege regelgeving.

Belangrijkste takeaways

 • De materiaalsector omvat bedrijven die betrokken zijn bij de winning, verwerking en productie van grondstoffen, zoals metalen, chemicaliën en bouwmaterialen.
 • Voorbeelden van materiaalaandelen zijn mijnbouwbedrijven, chemische fabrikanten en staalproducenten.
 • Je kunt factoren zoals de marktvraag, concurrentievoordeel en managementexpertise in overweging nemen bij het kiezen van een belegging in materiaalaandelen.

Beleggen via DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken, door ongekend lage tarieven aan te bieden. Voor meer informatie kan je terecht op onze tarievenpagina.

Via ons heb je toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kan je terecht op onze beurspagina.

Een rekening openen

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en is ook niet bedoeld om beleggingen aan te bevelen. Houd er rekening mee dat de feiten kunnen zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk is geschreven. Beleggen brengt risico's met zich mee (bijv. koersvolatiliteit, valuta- of liquiditeitsrisico). U kunt uw geïnvesteerde geld verliezen. Houd rekening met uw kennis en ervaring bij het nemen van beleggingsbeslissingen. In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Markten zijn volatiel en kunnen aanzienlijk fluctueren als gevolg van economische, politieke, regelgevende of andere ontwikkelingen.

Bronnen: Forbes, Yahoo Finance, Investopedia, Morningstar

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.