Foto van een hand met een afstandsbediening voor een televisie.

Beleggen in streaming aandelen

Streamingbedrijven hebben de manier waarop we entertainment consumeren veranderd en hun diensten zijn niet meer weg te denken. De streamingsector heeft een enorme groei doorgemaakt, met veel nieuwe spelers die de markt betreden. Dit heeft nieuwe beleggingsmogelijkheden gecreëerd die we in dit artikel gaan verkennen. We nemen de wereld van streamingdienstaandelen onder de loep, hun groeipotentieel en hoe je erin kunt beleggen.

Inzicht in streaming diensten

Een streamingdienst is een online platform waarmee gebruikers digitale content zoals films, tv-programma's, muziek en podcasts on-demand kunnen bekijken en consumeren. In plaats van de inhoud te kopen of te downloaden, kunnen gebruikers deze rechtstreeks streamen vanaf de servers van de serviceprovider via het internet. Het biedt een alternatieve manier om thuis entertainment te ontvangen van kabel- en satellietdiensten op aanvraag, vaak tegen een lagere prijs.

Elk platform varieert qua inhoud. Sommige bedrijven betalen een licentievergoeding om shows of films op hun platform te hebben, anderen maken originele inhoud en sommigen bieden een combinatie van zowel gelicentieerde als originele inhoud.

Is streaming een groeiende markt?

De streamingmarkt heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke groei doorgemaakt. Door de toenemende groei van internet en de vooruitgang in de technologie stappen steeds meer mensen voor entertainment over naar online platforms. Het gemak, de flexibiliteit en de gepersonaliseerde aanbevelingen die deze platforms bieden, hebben een groot aantal gebruikers aangetrokken, wat bijdraagt aan de groeiende inkomsten voor de platforms.

Dankzij technologische vooruitgang konden ook specifieke streamingdienst niches zich ontwikkelen. Door deze diversificatie groeide de markt verder en zijn er kansen gecreëerd voor aanbieders van niche-inhoud, wat voor nog meer groei heeft gezorgd.

Welke aandelen zitten er in de streamingsector?

Op het gebied van streamingaandelen zijn er een paar grote spelers die de markt domineren:

Netflix (NFLX)

Netflix is een van de bekendste namen in de streamingindustrie. Als pionier op het gebied van online streaming biedt het een uitgebreide bibliotheek met films en tv-programma's uit verschillende genres. Het bedrijf begon aanvankelijk als een postorderbedrijf voor dvd's. Tot 2007, toen het begon met het aanbieden van online streaming van content. Omdat het bedrijf onlangs minder hard groeide, heeft Netflix het delen van wachtwoorden aan banden gelegd en is het begonnen met het opnemen van advertenties. Met miljoenen abonnees wereldwijd blijft Netflix echter de markt domineren.

De Walt Disney Company (DIS)

Disney heeft het streamingplatform Disney+. Met een enorme bibliotheek aan content van populaire franchises zoals Marvel, Star Wars en Pixar, heeft Disney+, sinds de start in 2019 snel aan populariteit gewonnen. Het bedrijf is in de VS ook eigenaar van Hulu en ESPN+. In tegenstelling tot sommige concurrenten, zoals Netflix, heeft Disney veel andere inkomstenstromen naast zijn streamingplatform. Disney verdient bijvoorbeeld geld met originele films, themaparken, resorts, cruisemaatschappijen, consumentenproducten en intellectueel eigendom onder licentie.

Amazon (AMZN)

Amazon is niet alleen een e-commerce gigant, maar heeft ook belangrijke stappen gezet in de streamingindustrie met Amazon Prime. Het biedt een breed scala aan originele content, gelicenseerde films en tv-programma's, waardoor het een sterke concurrent op de markt is. Wie geabonneerd is op Amazon Prime krijgt automatisch toegang tot Prime Video.

Spotify (SPOT)

Hoewel Spotify vooral bekend staat om het muziekstreamingplatform, is het aanbod uitgebreid met podcasts en andere audio-inhoud. In tegenstelling tot sommige anderen in de industrie, maakt Spotify geen originele content. Toch is het de leider in de muziekstreamingindustrie, gevolgd door Apple Music.

Roku (ROKU)

Roku beheert een populair streamingplatform waarmee gebruikers via hun apparaten toegang hebben tot verschillende streamingdiensten. Ze maken ook streamingapparaten die tv's verbinden met online inhoud, waardoor ze een integraal onderdeel zijn van het streamingecosysteem. Roku was oorspronkelijk onderdeel van Netflix, maar werd in 2009 afgesplitst als een apart bedrijf omdat Netflix niet wilde concurreren met Apple en Amazon op het gebied van tv-hardware.

Alphabet Inc. (GOOGL)

Alphabet Inc., het moederbedrijf van Google, is eigenaar van YouTube, dat wereldwijd een van de grootste platforms voor het delen van video's is. Hoewel YouTube zowel gratis inhoud als inhoud op abonnementsbasis aanbiedt, speelt het een belangrijke rol in de streamingindustrie.

Voor- en nadelen van beleggen in streamingdienst aandelen

Streamingsdiensten beleven gouden tijden en lijken gewone kabeltelevisie van de troon te hebben gestoten, het kunnen dus interessante beleggingen zijn. Maar, zoals bij elke belegging zitten er voor- en nadelen aan beleggen in streamingbedrijven. We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet:

Voordelen:

 • Snelle groei van de industrie: De streamingdienstenindustrie heeft in de loop der jaren een aanzienlijke groei doorgemaakt. Dankzij het gemak en de toegankelijkheid die deze platforms bieden, nemen steeds meer consumenten afscheid van traditionele kabel-tv-abonnementen.
 • Diversificatie: Door te beleggen in aandelen van streamingdiensten kun je je beleggingsportefeuille diversifiëren buiten traditionele sectoren zoals technologie of financiën. Door blootstelling aan de entertainmentindustrie toe te voegen, kun je mogelijk risico's verminderen door diversificatie.
 • Originele inhoud creëren: Streamingdiensten investeren steeds meer in de productie van originele inhoud, wat hen helpt om nieuwe klanten aan te trekken en bestaande klanten te behouden. Succesvolle originele shows en films kunnen de groei van het aantal abonnees stimuleren en de waarde van het aandeel doen stijgen.
 • Gegevens over gebruikersbetrokkenheid: Streamingplatforms verzamelen enorme hoeveelheden gebruikersgegevens die kunnen worden gebruikt voor gerichte reclame, gepersonaliseerde aanbevelingen en het verbeteren van hun diensten. Deze datagestuurde aanpak kan leiden tot betere gebruikerservaringen en mogelijk hogere inkomsten.

Nadelen:

 • Concurrentie: De streamingindustrie is zeer competitief, met nieuwe spelers die regelmatig de markt betreden. Deze hevige concurrentie kan leiden tot prijzenoorlogen en hogere kosten voor het verwerven van content, wat gevolgen kan hebben voor de winstmarges.
 • Licentiekosten voor inhoud: Het verwerven van licentierechten voor populaire films en tv-programma's kan duur zijn voor streamingplatforms. Als deze kosten blijven stijgen, kan dit hun winstgevendheid onder druk zetten, tenzij ze genoeg abonnees kunnen aantrekken om deze kosten te compenseren.
 • Technologische verstoringen: Snelle technologische vooruitgang en veranderende consumentenvoorkeuren kunnen de streamingindustrie verstoren. Nieuwe innovaties of verschuivingen in het consumentengedrag kunnen de huidige platforms overbodig maken als ze zich niet snel genoeg aanpassen.
 • Risico van abonneeverlies: Aanbieders van streamingdiensten zijn sterk afhankelijk van abonneebehoud. Als ze er niet in slagen om consistent aantrekkelijke inhoud aan te bieden of de gebruikerservaring te verbeteren, kunnen klanten hun abonnement opzeggen en overstappen naar concurrenten.
 • Volatiele aandelenkoersen: Zoals elke belegging zijn streaming service aandelen onderhevig aan marktvolatiliteit en schommelingen in de aandelenkoersen. Factoren zoals winstrapporten, concurrentielandschap of algemene marktomstandigheden kunnen de waarde van deze aandelen beïnvloeden.

Belangrijkste take-outs

 • Snelle groei van de sector: De streamingdienstensector kent een aanzienlijke groei naarmate meer consumenten kiezen voor gemakkelijke en toegankelijke entertainmentopties, waardoor het een aantrekkelijke belegging kan zijn.
 • Diversificatiepotentieel: Beleggen in aandelen van streamingdiensten maakt portefeuillespreiding mogelijk buiten de traditionele sectoren, waardoor het risico mogelijk wordt verlaagd door blootstelling aan de entertainmentindustrie toe te voegen.
 • Creatie van originele content: De focus van streamingplatforms op het produceren van originele content kan bijdragen aan de groei van abonnees en de waarde van aandelen verhogen, waardoor het een belangrijke factor is om in overweging te nemen voor potentiële investeerders.
 • Gegevens over gebruikersbetrokkenheid: Het vermogen van streamingplatforms om gebruikersgegevens te verzamelen en te gebruiken voor gerichte reclame, gepersonaliseerde aanbevelingen en serviceverbeteringen kan leiden tot betere gebruikerservaringen en mogelijk hogere inkomsten.
 • Uitdagingen en risico's: De hevige concurrentie in de streamingindustrie, de stijgende licentiekosten voor content, technologische verstoringen, het risico op abonneewisselingen en de potentiële volatiliteit van de aandelenkoers vormen uitdagingen en risico's waarmee beleggers rekening moeten houden.

Beleggen bij DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken, door ongekend lage tarieven aan te bieden. Voor meer informatie kan je terecht op onze tarievenpagina.

Via ons heb je toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kan je terecht op onze beurspagina.

Een rekening openen

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en is ook niet bedoeld om beleggingen aan te bevelen. Houd er rekening mee dat de feiten kunnen zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk is geschreven. Beleggen brengt risico's met zich mee (bijv. koersvolatiliteit, valuta- of liquiditeitsrisico). U kunt uw geïnvesteerde geld verliezen. Houd rekening met uw kennis en ervaring bij het nemen van beleggingsbeslissingen. In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Markten zijn volatiel en kunnen aanzienlijk fluctueren als gevolg van economische, politieke, regelgevende of andere ontwikkelingen.

Sources: Forbes, Admirals, Investopedia, Business Insider, Statista

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.