Een overzicht van hoe u kunt beleggen in vastgoed via de financiële markten en de vastgoedfondsen die het meest werden verhandeld via ons platform.

Beleggen in vastgoed zonder een huis te kopen

Wanneer u overweegt om te investeren in onroerend goed, dan denkt u wellicht al snel aan het kopen van huizen, appartementen of commercieel vastgoed. Het kopen van stenen is echter niet de enige manier om te beleggen in vastgoed. In dit artikel laten wij u zien hoe u kunt beginnen met beleggen in vastgoed via de financiële markten werkt.

Wat is beleggen in vastgoed?

Beleggen in vastgoed is over het algemeen op te delen in twee categorieën:

  1. Fysieke investeringen in stenen.
  2. Beleggingen in specifieke financiële producten.

De eerste categorie, fysieke investeringen, bevat de aankoop van woningen, bedrijfspanden of grond. Zo kunt u bijvoorbeeld vastgoed kopen met als doel om dit te renoveren en om het vervolgens met winst te verkopen. Ook is het mogelijk om rendement te behalen uit huurinkomsten door de gehele woning of losse kamers te verhuren. Bij fysieke investeringen in onroerend goed is doorgaans aanzienlijk kapitaal nodig.

Afgezien van het traditionele beleggen in stenen, kunt u via verschillende financiële producten beleggen in vastgoed. Wij bespreken wat beleggen in vastgoed is en hoe het werkt.

Vastgoed toevoegen aan uw portefeuille

Populaire voorbeelden van financiële producten waarmee u vastgoed kunt toevoegen aan uw portefeuille zijn vastgoedfondsen (ook wel bekend als Real Estate Investment Trusts – REIT’s), vastgoed ETF's (Exchange Traded Funds) en aandelen van bedrijven die werkzaam zijn in de vastgoedindustrie.

Vastgoedfondsen

Een Real Estate Investment Trust (REIT) ook wel vastgoedfonds genoemd, is een bedrijf dat gewoonlijk inkomsten genereert die voortkomen uit het bezit en de productie van onroerend goed. Sommige vastgoedfondsen worden op de beurs verhandeld en andere niet. Door te beleggen in REIT's, wordt indirect belegd in het vastgoed dat het bedrijf bezit. Net als bij aandelen van een bedrijf, geven vastgoedfondsen de belegger meestal stemrecht.

In tegenstelling tot andere vastgoedbedrijven ontwikkelen vastgoedfondsen geen onroerend goed om het door te verkopen. Vastgoedfondsen bezitten of leasen onroerend goed en keren vervolgens (een deel van) de inkomsten uit huur uit aan beleggers. Dit wordt dividendinkomen genoemd. Het type vastgoed dat wordt aangehouden kan variëren van kantoorgebouwen, hotels, winkelcentra en huizen tot zelfs datacenters en zendmasten.

Aangezien huur doorgaans stabiel is, kan de inkomstenstroom van een belegging in een vastgoedfonds onder normale marktomstandigheden ook als redelijk stabiel worden beschouwd. Op het moment van schrijven, leven wij echter in een tijd waarin de marktomstandigheden niet normaal zijn vanwege de gevolgen van COVID-19. Deze consequenties kunnen uiteindelijk ook invloed hebben op het rendement van vastgoedfondsen. Reisbeperkingen, quarantainemaatregelen en economische onzekerheid hebben bijvoorbeeld invloed gehad op reis- en hotelboekingen. Deze ontwikkelingen kunnen uiteindelijk de kasstromen van vastgoedfondsen die zich richten op hotelpanden afvlakken.

De drie meest verhandelde vastgoedfondsen via ons platform in de periode tussen 01.01.20-29.09.20 zijn:

  • APPLE HOSPITALITY REIT (US03784Y2000)
  • AMERICAN TOWER CORP. REIT (US03027X1000)
  • W.P. CAREY INC. REIT (US92936U1097)

Vastgoed ETFs

Een ETF, ook wel tracker genoemd, staat voor: Exchange Traded Fund. Het is een product dat een index, grondstof, obligatie of een samenstelling aan producten volgt. Een ETF volgt de koers van de onderliggende producten in het fonds. In het geval van vastgoed ETF’s zijn de onderliggende producten gerelateerd aan de vastgoedsector. Vaak volgen vastgoed ETF’s de net vernoemde vastgoedfondsen. Deze ETF’s kunnen specifiek ontworpen zijn om een onderliggende vastgoedfonds-index te weerspiegelen.

Een belangrijk voordeel van vastgoed ETF's, en ETF's in het algemeen, is dat ze als aandelen worden verhandeld op de beurs. Hierdoor kunnen ze flexibeler zijn dan andere beleggingsfondsen. Daarnaast kunnen de kosten lager zijn dan andere fondsen omdat ze doorgaans passief worden beheerd. Bovendien bieden vastgoed ETF’s u als belegger de mogelijkheid om met één enkele belegging een gediversifieerd aanbod aan vastgoedeffecten toe te voegen aan uw portefeuille.

Vastgoedaandelen

U kunt ook beleggen in vastgoed, door middel van vastgoedaandelen. Er is een breed scala aan mogelijkheden om met aandelen vastgoed toe te voegen aan uw portefeuille. Eén manier is door te beleggen in aandelen van bedrijven die onroerend goed bezitten, maar niet kwalificeren als vastgoedfonds.

Het is ook mogelijk om te beleggen in bedrijven waarvan de primaire activiteit niet het beheren of bezitten van vastgoed is, maar die wel kunnen profiteren wanneer de onroerendgoedmarkt het goed doet. Voorbeelden van dergelijke bedrijven zijn bouwbedrijven, vastgoedwebsites en bedrijven die onroerend goed verkopen namens eigenaren.

De risico’s van beleggen in vastgoed

Wanneer u wilt beleggen in vastgoed, dan is het belangrijk om vooraf de risico's te begrijpen. Aan verschillende beleggingen zijn verschillende soorten risico's verbonden. Kiest u er bijvoorbeeld voor om via de financiële markten in onroerend goed te beleggen en vastgoedfondsen aan te schaffen, dan kan een rentestijging van invloed zijn op uw belegging. Rentestijgingen hebben in het verleden geen positief effect gehad op het rendement van vastgoedfondsen. Kiest u voor een vastgoedfonds in een vreemde valuta, loopt u ook een valutarisico.

Beleggen kan voordelig zijn maar het is niet zonder risico. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Voordat u begint met beleggen, is het daarom van essentieel belang dat u op de hoogte bent van de risico’s die dit met zich meebrengt. Het helpt om vast te stellen hoeveel risico u bereid bent te nemen en welke producten daar het best bij passen. Het begint allemaal met bedenken wat voor belegger u wilt zijn en wat uw beleggingsplan is.

Beleggen in vastgoed via DEGIRO

Is beleggen in vastgoed een onderdeel van uw beleggingsstrategie? Zou het toevoegen van vastgoed helpen bij de diversificatie van uw portefeuille? Als dat het geval is, dan zijn er verschillende manieren waarop u kunt beleggen in vastgoed via ons platform. Hoewel u bij ons natuurlijk niet in fysiek onroerend goed kunt beleggen, bieden wij wel vastgoedfondsen, vastgoed-ETF's en vastgoedaandelen aan.

Daarnaast bieden wij een groot aantal andere mogelijkheden om te beleggen op meer dan vijftig beurzen in dertig landen. Ga voor meer informatie naar de pagina producten en beurzen op onze website.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houdt u er rekening mee dat gegevens na het schrijven van dit artikel veranderd kunnen zijn. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen Investopedia, Forbes, The Street

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.