Overzicht van de gezondheidszorgsector en manieren om hierin te investeren.

Beleggen in de gezondheidssector

De COVID-19 pandemie bracht de gezondheidszorg naar de voorgrond. Bedrijven binnen deze sector ontwikkelden met ongekende snelheid behandelingen en vaccins tegen het virus. Maar dat was niet het enige. De sector innoveerde, onder andere door verdere digitalisering en het aanpassen van toeleveringsketens om persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's) te produceren.

De dynamiek en voortdurende innovatie van de gezonheidssector, zoals te zien is tijdens de COVID-19 gezondheidscrisis, zorgt voor nieuwe beleggingskansen binnen deze sector. Heeft u al overwogen om in de gezondheidszorg te beleggen? Lees dan verder om meer te weten te komen over deze sector en de manieren om hierin te beleggen.

Sectoren binnen de gezondheidszorgsector

De gezondheidszorgsector is de op één na grootste sector binnen de S&P 500, na de informatietechnologiesector. De gezondheidssector is zeer breed en kan weer worden onderverdeeld in verschillende sectoren. Er zijn twee hoofdsectoren, die beide drie subsectoren hebben:

 • Gezondheidszorgapparatuur & -diensten
  • Medische apparatuur & benodigdheden - bedrijven die allerlei medische apparatuur en benodigdheden produceren, van verband tot stethoscopen en MRI-machines (bijv. Envista Holdings, Nipro, Sonova)
  • Zorgaanbieders & -diensten - bedrijven die zorgdiensten verlenen, eigenaars en exploitanten van zorgfaciliteiten, verzekeraars, en distributeurs en groothandelaren van zorgproducten (bijv. Walgreens Boots Alliance, McKesson Corporation, Cardinal Health)
  • Technologie voor de gezondheidszorg - bedrijven die informatietechnologie-instrumenten en -diensten leveren aan zorgverleners (bijv. Allscripts, Cerner Corporation, Computer Programs and Systems, Inc.)
 • Farmaceutische producten, biotechnologie en biowetenschappen
  • Biotechnologie - bedrijven die gericht zijn op onderzoek, ontwikkeling en productie van producten die zijn afgeleid van levende organismen (bijv. Novo Nordisk, Galapagos, Regeneron Pharmaceuticals)
  • Farmaceutische producten - bedrijven die zich bezighouden met onderzoek, ontwikkeling en productie van producten die hoofdzakelijk van kunstmatige bronnen zijn afgeleid (bijv. Johnson & Johnson, Pfizer, Roche)
  • Biowetenschappelijke instrumenten & diensten - bedrijven die analytische instrumenten, klinische testdiensten en contractonderzoeksdiensten leveren om de ontdekking en ontwikkeling van geneesmiddelen mogelijk te maken (bijv. Bionano Genomics, Charles River Laboratories, Illumina)

Grootste biowetenschappelijke/farmaceutische bedrijven

De meerderheid van 's werelds grootste biowetenschappelijke/farmaceutische bedrijven zijn ofwel Amerikaanse of Europese bedrijven:

De meerderheid vans werelds meest waardevolle life science/farmaceutische bedrijven zijn ofwel Amerikaanse of Europese bedrijven.

Hoe u kunt beleggen in de gezondheidszorg

De gezondheidszorg biedt vele beleggingsmogelijkheden omdat het zo’n brede sector is. Een paar veelvoorkomende voorbeelden om in de gezondheidszorg te beleggen zijn:

 • Aandelen - Een manier om te beleggen in de gezondheidszorg is via aandelen uit de sector. Aangezien er vele sub-industrieën zijn, zijn er tal van opties.
 • ETF's – Gezondheidszorg ETF’s (Exchange-traded funds) maken het gemakkelijk om via één enkel product te beleggen in meerdere bedrijven binnen de sector. De SPDR MSCI World Healthcare UCITS ETF volgt bijvoorbeeld de prestaties van bepaalde aandelen binnen de gezondheidszorgsector, waaronder van bedrijven als Johnson & Johnson, Roche en Thermo Fisher Scientific.
 • REIT's - U kunt ook beleggen in vastgoedbeleggingsfondsen (REIT's) in de gezondheidszorg, bijvoorbeeld Welltower en Omega Healthcare Investors. REIT's op dit gebied investeren doorgaans in vastgoedtypes zoals ziekenhuizen, seniorencomplexen en kantoren voor de medische sector.

Meest verhandelde gezondheidszorgaandelen

De drie meest verhandelde gezondheidszorgaandelen via ons platform in de periode 01.01.21-21.05.21 waren:

De meest verhandelde gezondheidszorgaandelen via het DEGIRO-platform zijn Bionano Genomics, Ocugen en Galapagos.

Beleggen via DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken. Dat doen we middels de unieke combinatie van een gebruiksvriendelijk beleggingsplatform en ongekend lage tarieven. Voor meer informatie kunt u terecht op onze tarievenpagina.

Wij bieden u toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Dit kan u helpen uw risico te beïnvloeden door een goed gespreide portefeuille samen te stellen en uw beleggingen te spreiden over verschillende producttypes, regio's en sectoren. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kunt u terecht op onze beurzenpagina.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houd er rekening mee dat de feiten mogelijk zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Financial Times, Bloomberg, MSCI, Investopedia, Corporate Finance Institute, KPMG, Motley Fool

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open een gratis rekening invest
backtotop

Begin vandaag nog met beleggen

Ontdek waarom meer dan 2 miljoen beleggers voor ons kiezen.

Start met beleggen

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.