Coinbase en zijn historische beursdebuut op de Nasdaq.

Het historische beursdebuut van Coinbase

Met zijn beursdebuut op 14 april schreef Coinbase, het grootste Amerikaanse handelsplatform voor cryptocurrency, geschiedenis als het eerste grote cryptobedrijf dat naar de beurs ging. De beursnotering laat een groei zien in wat ooit een niche-industrie was en toont ook aan dat cryptomunten inmiddels geaccepteerd worden in het reguliere bedrijfsleven. Daarnaast stelt het beleggers in staat om deel te nemen aan de crypto-industrie zonder daadwerkelijk cryptomunten, zoals de Bitcoin, te bezitten.

In dit artikel bespreken wij Coinbase en zijn historische beursnotering.

Over Coinbase

Coinbase, opgericht in 2012, is een in de VS gevestigd online platform waarmee gebruikers digitale valuta kunnen kopen, verkopen, overmaken en bewaren. Coinbase biedt ongeveer vijftig soorten crypto-activa, waaronder de bekende cryptomunten Bitcoin en Ethereum. Gebruikers kunnen via het platform cryptomunten naar elkaar sturen of bij winkels die Visa accepteren betalen met een Coinbase-kaart.

Het bedrijf bedient wereldwijd 56 miljoen gebruikers en verdeelt zijn klantenkring in drie categorieën: particuliere gebruikers, institutionele beleggers en ecosysteempartners. Particuliere gebruikers vormen hierin de grootse categorie.

Net als andere platformen haalt het bedrijf het grootste deel van zijn inkomsten uit transactiekosten. Coinbase maakte bekend dat de totale omzet in het eerste kwartaal van 2021 ongeveer $1,8miljard bedroeg. De nettowinst is meer dan verdubbeld ten opzichte van 2020, tussen de $730 en $800 miljoen.

Directe plaatsing versus een IPO

Er zijn een aantal verschillen tussen een beursgang via een directe plaatsing en IPO (Initial Public Offering).

Bij een IPO huren bedrijven die naar de beurs willen gaan ‘underwriters’ in die hen door het noteringsproces helpen. Tijdens een ‘underwriting’ proces treedt een investeringsbank (de underwriter) op als bemiddelaar tussen de onderneming en het publiek om de onderneming te helpen zijn eerste aandelen te verkopen. Dit proces omvat het assisteren bij de prijsstelling van de aandelen voor het eerste bod, het helpen bij de wettelijke vereisten, het kopen van de aandelen van het bedrijf en het verkopen aan investeerders. In ruil daarvoor betaalt het bedrijf de underwriter een vergoeding, doorgaans een percentage per aandeel.

Bij een directe plaatsing zijn geen underwriters betrokken en daarom is het meestal goedkoper dan een IPO. Een ander verschil zijn de aangeboden aandelen. Bij een IPO geeft een bedrijf nieuwe aandelen van het bedrijf uit, meestal om kapitaal aan te trekken. Met een directe plaatsing daarentegen, geeft een bedrijf aandelen uit die al bestaan, en werknemers of investeerders die al aandelen bezitten, kunnen deze rechtstreeks aan het publiek verkopen. In dit geval wil een bedrijf geen kapitaal aantrekken en kunnen huidige aandeelhouders hun aandelen onmiddellijk verhandelen, aangezien er geen blokkeringsperiode van toepassing is.

Coinbase genoteerd aan de NASDAQ

Zoals gezegd was Coinbase vanaf 14 april verhandelbaar op de NasdaqNASDAQ, onder de passende tickernaam COIN. Zij kozen voor een directe plaatsing. Hierdoor was er geen officiële prijszetting van de aandelen voordat ze werden verhandeld. Bij directe plaatsingen worden echter referentieprijzen vastgesteld om beleggers een indicatie te geven van de waarde van een bedrijf. Op 13 april stelde de NASDAQ een referentieprijs vast van $250 per aandeel.

Op de eerste handelsdag had Coinbase een openingsprijs van $381. De koersen klommen tot $429,54maar eindigden de dag op $328,28, 14% lager dan de openingskoers. De slotkoers gaf het bedrijf een waarde van ongeveer $86 miljard.

Beleggen via DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken. Dat doen we middels de unieke combinatie van een gebruiksvriendelijk beleggingsplatform en ongekend lage tarieven. Voor meer informatie kunt u terecht op onze tarievenpagina.

Wij bieden u toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Dit kan u helpen uw risico te beïnvloeden door een goed gespreide portefeuille samen te stellen en uw beleggingen te spreiden over verschillende producttypes, regio's en sectoren. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kunt u terecht op onze beurzenpagina.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houd er rekening mee dat de feiten mogelijk zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Bloomberg, Investopedia, Barron’s, MarketWatch, Motley Fool, Coinbase, New York Times

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.