Overzicht van de Buy Now, Pay Later (BNPL) industrie, inclusief enkele bedrijven binnen de markt.

Koop nu, betaal later

Koop nu, betaal later, ook bekend als Buy Now, Pay Later (BNPL), is een steeds populairder wordende vorm van kortetermijnfinanciering. De groei in populariteit van deze sector is deels aangewakkerd door de sterke toename van e-commerce-uitgaven tijdens de pandemie. Volgens onderzoeksanalysebureau CB Insights vertegenwoordigt BNPL nu slechts een klein deel van de totale uitgaven met betaalkaarten. De verwachting is echter dat BPNL wereldwijd zal groeien met 10-15 keer zijn huidige volume, tot meer dan $1 triljoen in jaarlijks bruto handelsvolume tegen 2025.

Maar wat is BNPL precies, en hoe werkt het? Lees verder om meer te weten te komen over deze sector en enkele van de grote namen die er deel van uitmaken.

Hoe werkt ‘nu kopen, later betalen’?

Over het algemeen stellen BNPL-programma's consumenten in staat een aankoop te doen en deze in termijnen te betalen. Het BNPL-bedrijf betaalt het volledige bedrag aan de detailhandelaar en de consument betaalt vervolgens het BNPL-bedrijf in de loop van de tijd terug. BNPL werkt anders dan een traditionele creditcard waarbij een lener een maximale maandelijkse betaling kan doen en een saldo kan aanhouden. Bij BNPL betaalt een lener het geleende bedrag voor één aankoop af, meestal in een aantal termijnen. In veel gevallen wordt er ook geen rente betaald aan BNPL-aanbieders, zoals wel het geval zou zijn met een creditcard.

Hoe verdienen bedrijven in deze sector geld met "buy now, pay later"?

Veel bedrijven in de BNPL-sector verdienen geld met de vergoedingen die zij in rekening brengen aan winkeliers die hun diensten aanbieden. De detailhandelaren die bereid zijn deze vergoedingen te betalen, doen dit in de hoop hun omzet te verhogen. Zij verwachten dat een klant wellicht eerder bereid is een aankoop te doen, vooral aankopen met een hoger prijskaartje, als hij achteraf, gespreid en rentevrij kan betalen in plaats van in één keer.

Hoewel het minder vaak voorkomt, rekenen sommige BNPCL bedrijven rente aan de consument en geen kosten aan de detailhandel. In dit geval doet de consument een aankoop, die hij vervolgens in termijnen kan betalen, maar dan met rente.

Welke bedrijven maken deel uit van deze sector?

Een aantal van de grote namen in de BNPL-industrie zijn fintechs. Enkele voorbeelden zijn Klarna, Affirm en Afterpay. Afterpay, volgens de Financial Times één van de pioniers in BNPL, kwam onlangs in het nieuws toen Square Inc. op 2 augustus aankondigde het bedrijf voor $29 miljard over te nemen.

Naarmate de BNPL-sector groeit, neemt ook de concurrentie toe en betreden grotere bedrijven de markt. PayPal introduceerde bijvoorbeeld zijn 'Pay in 4' BNPL-programma in 2020. Meer recentelijk kondigde Apple in juli aan dat het een BNPL-dienst gaat lanceren onder de naam Apple Pay Later. Hierbij gaat het Goldman Sachs gebruiken als kredietverstrekker voor de leningen die nodig zijn voor de afbetalingsaanbiedingen.

Beleggen via DEGIRO

Wilt u beleggen in de BNPL industrie? Bij DEGIRO maken we het u gemakkelijk en betaalbaar met ons gebruiksvriendelijke platform en lage tarieven.

Naast onze selectie aan BNPL aandelen, bieden wij een groot aantal andere bedrijven en financiële producten om in te beleggen op meer dan vijftig beurzen in dertig landen. Ga voor meer informatie naar de pagina beurzen op onze website.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houd er rekening mee dat de feiten mogelijk zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Bloomberg, CB Insights, Reuters, Nasdaq, Motley Fool, Forbes, MarketWatch, Afterpay

Terug

Academy

Account

backtotop

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.