Afbeelding van een iPhone met Afterpay erop geopend.

Koop nu, betaal later

Koop nu, betaal later, ook bekend als Buy Now, Pay Later (BNPL), is een steeds populairder wordende vorm van korte termijnfinanciering. Volgens onderzoek en analysebureau CB Insights vertegenwoordigt BNPL nu nog slechts een klein deel van de totale uitgaven met betaalkaarten. Maar verwacht wordt dat het wereldwijd gaat groeien en tegen 2025 wel 10-15 keer groter is dan het huidige volume, met meer dan $1 triljoen in jaarlijks bruto handelsvolume. Mogelijk wordt tegen 2028 een bedrag van $20,4 miljard bereikt. Een rapport van FinMasters gaf aan dat 360 miljoen mensen in 2022 Buy Now, Pay Later-diensten gebruikten.

Wat is Buy Now, Pay Later (BPNL)?

BNPL-programma's stellen consumenten in staat een aankoop in termijnen te betalen. Het BNPL-bedrijf betaalt het volledige bedrag aan de detailhandelaar en de consument betaalt vervolgens het BNPL-bedrijf in de loop van de tijd terug. Niet alle consumenten komen in aanmerking voor dit programma en er zijn vaak limieten aan het bedrag dat je kunt uitgeven. Dit betekent dat echt dure aankopen mogelijk niet in BNPL-programma’s zijn inbegrepen.

BNPL werkt anders dan een traditionele creditcard, waarbij een lener een maximale maandelijkse betaling kan doen en een saldo kan aanhouden. Bij BNPL betaalt een lener het geleende bedrag voor een aankoop af, meestal in vier termijnen. In veel gevallen wordt er ook geen rente betaald aan BNPL-aanbieders, zoals wel het geval is bij een creditcard. Als een betaling laat is, rekent het bedrijf wel rente.

Hoe werkt Buy now, Pay Later (BNPL)?

Als je afrekent, krijg je de optie om je totale aankoopbedrag te splitsen en een kleiner bedrag meteen te betalen, in plaats van het volledige bedrag. Als het wordt goedgekeurd, doe je een kleine aanbetaling en betaal je de rest in een reeks rentevrije termijnen. Natuurlijk heeft elk BNPL-programma zijn eigen voorwaarden, maar meestal bieden ze kortlopende leningen met vaste betalingen zonder rente (als alle termijnen op tijd worden betaald). Je weet ook van tevoren de betalingsbedragen en elke betaling zal hetzelfde zijn. Bijvoorbeeld, als je totale aankoopbedrag €100 is, betaal je €25 bij de kassa en dan in drie resterende termijnen €25, meestal verspreid over een paar weken of maanden. Betalingen worden automatisch afgeschreven van je betaalpas, bankrekening of creditcard.

Voor- en nadelen van Buy Now, Pay Later

Voordelen

 • Er wordt meestal geen rente in rekening gebracht
 • Je kan sneller afrekenen en het is een handige manier om aankopen in de loop van de tijd te betalen
 • De meeste winkels bieden dit programma aan bij het afrekenen
 • Geen kredietscore vereist

Cons

 • Sommige plannen rekenen rente
 • Een gemiste betaling resulteert meestal in rente en extra kosten
 • Het risico dat klanten te veel uitgeven
 • Betalingen kunnen moeilijk bij te houden zijn
 • Klanten sluiten in feite een lening af bij de BNPL-provider. Late of geen betaling wordt geregistreerd bij het bevoegde openbare schuldenregister en leidt tot een slechte kredietscore
 • Beloningen of cashback die zijn verdiend bij aankopen, kunnen worden misgelopen

Hoe verdienen Buy Now, Pay Later bedrijven geld?

Er zijn verschillende manieren waarop een BNPL-bedrijf geld verdient. Veel bedrijven in de BNPL-industrie verdienen geld aan de kosten die ze in rekening brengen bij retailers die hun diensten aanbieden. Dit is een vast tarief per transactie dat via het platform wordt gemaakt, ongeacht de transactiewaarde. Winkels die bereid zijn deze kosten te betalen, doen dat in de hoop hun verkoop te vergroten. Een klant is misschien eerder bereid om een aankoop te doen, vooral als het een grotere aankoop is, als ze rentevrij in termijnen kunnen betalen in plaats van in één keer.

Een andere manier voor BNPL-bedrijven om geld te verdienen, is met het rekenen van kosten voor te late betaling. Dit is een van hun belangrijkste inkomstenbronnen. Als je een betaling mist en het termijnbedrag niet op tijd wordt betaald, worden er extra kosten in rekening gebracht.

Hoewel het minder vaak voorkomt, zullen sommige bedrijven rente in rekening brengen bij de consument en geen kosten rekenen aan de retailers. In dit geval doet een consument een aankoop, die ze vervolgens in termijnen kunnen betalen, maar inclusief rente.

Wie zijn de grootste spelers in BNPL?

Sommige grote namen in de BNPL-industrie zijn fintech-bedrijven. Klarna en Afterpay zijn de twee grootste. Afterpay, volgens de Financial Times een van de pioniers in BNPL, werd in januari 2022 voor $29 miljard overgenomen door het beursgenoteerde betalingsbedrijf Block Inc. Klarna is op dit moment nog een privébedrijf.

Naarmate de BNPL-industrie groeit, neemt ook de concurrentie toe en betreden grotere bedrijven de markt. PayPal bijvoorbeeld, introduceerde het 'Betalen in 4' BNPL-programma al in 2020. Recenter heeft Apple een eigen BNPL-service gelanceerd genaamd ‘Apple Pay Later’, dat gebruik maakt van Goldman Sachs als kredietverstrekker voor de benodigde leningen voor de termijnbetalingen.

Belangrijkste conclusies

 • Buy Now, Pay Later (BNPL) of Koop Nu, Betaal Later (KNBL) is een vorm van korte termijnfinanciering. Deze programma's stellen consumenten in staat om een aankoop te doen en deze in termijnen te betalen.
 • Over het algemeen zijn BNPL-betalingen rentevrij, maar er worden kosten en rente in rekening gebracht als je een termijn niet op tijd betaalt.
 • De belangrijkste spelers in de industrie zijn fintech bedrijven. Enkele voorbeelden zijn Klarna en Afterpay. Ook PayPal en Apple bieden deze programma's aan.

Beleggen via DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken, door ongekend lage tarieven aan te bieden. Voor meer informatie kan je terecht op onze tarievenpagina.

Via ons heb je toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kan je terecht op onze beurspagina.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden, noch is het de bedoeling om beleggingen aan te bevelen. Wees ervan bewust dat feiten kunnen zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) jouw inleg verliezen. Diversificatie garandeert geen winst of bescherming tegen verlies in dalende markten. Wij adviseren je om alleen te beleggen in financiële producten die aansluiten bij jouw kennis en ervaring.

Bronnen: Bloomberg, CB Insights, Reuters, Nasdaq, Motley Fool, Forbes, MarketWatch, Afterpay, Investopedia, Apple

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.