Afbeelding van ChatGPT op iPhone

ChatGPT, Bard & de strijd tussen de zoekmachines

Sinds de lancering in november 2022 heeft ChatGPT het internet veroverd. Sommigen zeggen dat het een overdreven hype is terwijl anderen de AI chatbot baanbrekend vinden. Hoe dan ook, deze technologie verandert veel dingen; van hoe we omgaan met klantenservice en het schrijven van blogartikelen zoals deze, tot hoe we zoekmachines gebruiken. Zo is Bing populairder aan het worden en daagt daarmee de jarenlange dominantie van Google uit. Wie zag dat aankomen? In dit artikel gaan we daar dieper op in en kijken we naar de beleggingsmogelijkheden op dat gebied. Maar eerst geven we je graag wat achtergrond over de AI chatbots waar iedereen het over heeft.

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een AI (Artificial Intelligence/kunstmatige intelligentie) chatbot ontwikkeld door OpenAI. Het is een voorbeeld van generatieve AI: een type kunstmatige intelligentie dat nieuwe, originele content kan ontwerpen aan de hand van data-input. Sommige generatieve AI platformen kunnen nieuwe afbeeldingen, muziek of video’s maken. ChatGPT daarentegen, maakt tekst in antwoord op een prompt. Je kan ChatGPT vragen van alles te schrijven, van een grapje tot code voor programmeurs.

OpenAI lanceerde ChatGPT eerst met het GPT-3 (Generative Pretrained Transformer 3) AI model. Nu is net GPT-4 gelanceerd, de vierde versie van de OpenAI software die nog krachtiger is dan GPT-3. GPT-4 is accurater, creatiever en werkt beter samen dan eerdere versies en kan zelfs onderdelen van afbeeldingen analyseren.

ChatGPT is met sprongen steeds populairder geworden. In de eerste 2 maanden waren er al meer dan 100 miljoen gebruikers, wat het volgens Reuters de snelst groeiende consumentenapplicatie in de geschiedenis maakt. Ter vergelijking: TikTok had haalde de 100 miljoen gebruikers pas negen maanden na lancering en Instagram pas na tweeënhalf jaar.

Hoe werkt ChatGPT?

Hoe kunnen we je nu beter uitleggen hoe ChatGPT werkt, dan door het de chatbot zelf te vragen? Hier is het antwoord:

“ChatGPT is een computerprogramma dat is ontworpen om te communiceren met mensen via geschreven tekst. Het is gebaseerd op het GPT-3.5-model van OpenAI, dat is getraind op een enorme dataset van teksten om taalbegrip en -productie te leren.

Wanneer iemand een vraag of opmerking typt naar ChatGPT, analyseert het programma de tekst om te begrijpen wat er wordt gevraagd of gezegd. Het maakt gebruik van de kennis die het heeft opgedaan tijdens zijn training om een antwoord te formuleren dat zo goed mogelijk aansluit bij de vraag of opmerking. Dit antwoord wordt vervolgens teruggestuurd naar de persoon in de vorm van geschreven tekst.

Hoewel ChatGPT is ontworpen om zo goed mogelijk te begrijpen wat mensen zeggen, is het niet perfect en kan het soms moeite hebben om een vraag of opmerking te interpreteren. In dergelijke gevallen kan het zijn dat het programma om verduidelijking vraagt of dat het antwoord niet volledig relevant is.”

Wat is Bard?

Kortgezegd is Bard Alphabet’s (Google’s moederbedrijf) versie van ChatGPT. Het heeft veel dezelfde functionaliteiten, met een paar verschillen. Bard is gebouwd op Alphabet's leermodel genaamd Language Model for Dialogue Applications (LaMDA) dat, voor zijn reacties, actueel onderzoek van het internet gebruikt. ChatGPT gebruikt daarentegen bronnen tot 2021, dus zijn reacties kunnen verouderd zijn.

De chatbots en zoekmachines

Al twee decennia is Google de grootste in de zoekmachine-industrie. ‘Google het’ is zelfs een veelgebruikte uitdrukking geworden als ons een vraag gesteld wordt. Vanaf november 2022 had Google wereldwijd meer dan 91% marktaandeel in de categorie internetzoekopdrachten, vergeleken met 2,95% voor Microsoft's Bing. Daarom vraag je dus nooit aan iemand om het te 'Bingen'.

De introductie van ChatGPT heeft de zaken veranderd. OpenAI wordt ondersteund door Microsoft. En op 7 februari onthulde Microsoft een nieuwe versie van Bing, die dezelfde technologie gebruikt als ChatGPT. Hierdoor kreeg Bing binnen 24 uur tien keer zoveel app-downloads en deze nieuwe groei kan zeer winstgevend zijn voor Microsoft. Microsoft-CEO, Satya Nadella, zei dat Microsoft $2 miljard meer aan advertentie-inkomsten zou kunnen krijgen voor elke 1% van het marktaandeel dat Bing van Google afsnoept.

De dag nadat Microsoft het nieuwe Bing uitbracht, organiseerde Alphabet een evenement waarin Bard werd gedemonstreerd. Ze zijn van plan deze chatbot te integreren in Google. Maar de demonstratie was een beetje een misser, want er zat een fout antwoord van de chatbot in. Dit zorgde deels voor een daling in de aandelenprijs en ongeveer honderd miljard verlies in marktwaarde.

Bing heeft nog een lange weg te gaan om Google in te halen, maar het landschap van zoekmachines is aan het veranderen. We staan nog aan het begin van deze nieuwe zoekmachine-oorlog en alleen de tijd zal uitwijzen wie er als winnaar uit de bus komt.

Hoe je kan beleggen in ChatGPT en Bard

ChatGPT’s eigenaar OpenAI is nu in particuliere handen, dus je kunt er nog niet direct in beleggen. Maar je kunt wel beleggen in Microsoft, een belangrijke investeerder in OpenAI. Het is nog niet duidelijk of OpenAI plannen heeft om naar de beurs te gaan. Je kunt daarentegen wel beleggen in Bard via Alphabet. Maar dit zijn niet de enige twee AI-bedrijven waar je in kan beleggen. Op ons platform vind je er veel meer.

Beleggen via DEGIRO

We willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken door beleggingsdiensten aan te bieden tegen ongekend lage tarieven. Bekijk onze tarieven voor meer details.

Je kunt je risico beïnvloeden door je beleggingen te spreiden over verschillende producttypes, regio's en sectoren. Daarom bieden we veel verschillende beleggingsmogelijkheden. Bekijk onze beurzenpagina voor een overzicht van onze producten en beurzen.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houd er rekening mee dat de feiten mogelijk zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen gaat gepaard met risico's. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring.

Bronnen: Bloomberg, Digital Trends, Reuters, TechCrunch, Computerworld, The Verge, CNET, The Daily, Business Insider.

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open een gratis rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open een gratis rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Start met beleggen

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.