Overzicht van de communicatiedienstensector en manieren om erin te beleggen.

Beleg in de communicatiesector

De communicatiesector omvat een verscheidenheid aan bedrijven die bekabelde, draadloze, satelliet- en kabeldiensten leveren en bedrijven die zich richten op communicatie-infrastructuur.

De vraag naar communicatiediensten neemt steeds verder toe. Het gebruik van smartphones en de groeiende populariteit van streamingplatforms laten zien dat mensen in hun dagelijks leven steeds meer op deze diensten rekenen.

Begrijp de aandelen in de communicatiesector

Aandelen in communicatiediensten zijn een essentieel onderdeel van de wereldeconomie, omdat ze een belangrijke rol spelen in het verbinden van mensen en bedrijven. Telecommunicatiebedrijven die zich richten op draadloos communiceren, kabel- en satellietverbindingen, internetdiensten en het leveren van mediacontent vallen allemaal onder de overkoepelende noemer communicatiediensten. Enkele bekende namen in deze sector zijn AT&T, Verizon Communications, Comcast en Netflix.

Beleggen in communicatiediensten kan een aantal voordelen bieden. Omdat we steeds meer afhankelijk zijn van de connectiviteit, zal de vraag naar technologie groeien en zal de sector zich verder ontwikkelen en uitbreiden. Sneller internet, grotere bandbreedtes en verbeterde streamingervaringen bieden interessante kansen voor deze bedrijven.

Bovendien bieden sommige aandelen in communicatiesector dividend aan. Dit kan met name interessant zijn voor inkomstengerichte beleggers die op zoek zijn naar stabiele rendementen over een langere periode.

Het is belangrijk om te onthouden dat er, net als bij elke andere belegging, risico's verbonden zijn aan aandelen in communicatiediensten. Veranderingen in de regelgeving of technologische problemen kunnen een grote impact hebben op de sector. De concurrentie binnen de communicatiesector is ook fel, met elk jaar nieuwe spelers die de markt betreden.

Welke aandelen zijn er in de communicatiesector?

De communicatiesector is gevarieerd en kent verschillende aandelen:

 • Mediabedrijven houden zich bezig met uitzenden, publiceren of het creëren van materiaal. Ze produceren nieuws, entertainment en andere mediavormen die mensen informeren en entertainen.
 • Internet Service Providers (ISP's) spelen een essentiële rol in het dagelijks leven door mensen en bedrijven toegang tot het internet te geven. Een groot deel van de wereld vertrouwt op internet voor werk, onderwijs en entertainment. ISP's zijn dus een onmisbaar onderdeel geworden van de verbonden wereld.
 • Satellietbedrijven bezitten en beheren satellieten die worden gebruikt voor het uitzenden van signalen, het bieden van internet in afgelegen gebieden en het faciliteren van wereldwijde communicatie.
 • Kabelbedrijven maken nog steeds een groot deel uit van de communicatiesector aandelen. Ze leveren wereldwijd kabel-tv aan huishoudens. Ondanks de opkomst van streamingplatformen blijven kabelbedrijven een belangrijke rol spelen in het leveren van live content.

Hoe beleg je in communicatieaandelen?

Als je overweegt om te beleggen in aandelen in de communicatiesector, zijn hier een paar tips waarmee je rekening kunt houden:

 1. Informeer jezelf: Leer over de verschillende aandelen in de communicatiesector die beschikbaar zijn en de respectieveljike risico's en mogelijkheden.
 2. Research bedrijven: Analyseer individuele bedrijven binnen de sector door de financiële prestaties, competitieve voordeel en toekomstperspectief te onderzoeken.
 3. Diversifieer je portfolio: Spreid je beleggingen over meerdere aandelen in de communicatiesector om risico te verlagen.

Bekende bedrijven in de communicatiesector:

 1. Meta: Vroeger bekend als Facebook, is een social mediagigant die een revolutie teweegbracht in de manier waarop we contact maken en informatie delen met anderen. Met meer dan drie miljard maandelijks actieve gebruikers domineert Meta het sociale medialandschap en genereert het aanzienlijke advertentie-inkomsten. Naast Facebook is Meta eigenaar en exploitant van Instagram, WhatsApp en Threads.
 2. Alphabet: Dit is het moederbedrijf van Google, een van de machtigste en invloedrijkste technologiebedrijven ter wereld. De zoekmachine van Google wordt elke dag door miljarden mensen gebruikt en het bedrijf biedt ook verschillende andere diensten aan zoals YouTube, Google Maps en Google Cloud.
 3. Comcast: Als een van de grootste aanbieders van kabeltelevisie in de VS biedt Comcast een breed scala aan diensten, waaronder high-speed internet, kabeltelevisie en vaste telefoondiensten. Daarnaast bezit Comcast entertainmentmerken als Xfinity, NBCUniversal en Sky.
 4. Verizon Communications: Verizon is een vooraanstaand telecombedrijf dat draadloze diensten levert aan miljoenen klanten in de hele VS. Het bedrijf biedt ook internet- en tv-diensten aan via de divisie Fios.
 5. Netflix: Het streamingplatform heeft de wereld op stormachtige wijze veroverd met zijn enorme collectie films en tv-programma's die online te streamen zijn. Netflix heeft een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we entertainmentcontent bekijken en heeft wereldwijd enorm succes geboekt.
 6. Disney: Is een iconisch entertainmentconglomeraat dat bekend staat om zijn populaire personages en tijdloze verhalen. Disney exploiteert niet alleen attractieparken, maar is ook eigenaar van medianetwerken zoals ABC Television Network en ESPN. In de afgelopen jaren heeft Disney streaming omarmd met het platform Disney+, waardoor het bereik is vergroot.

Voor- en nadelen van beleggen in communicatieaandelen

Net als elke belegging heeft beleggen in aandelen in de communicatiesector voor- en nadelen:

Voordelen:

 • Groeiende vraag: De afhankelijkheid van technologie en verbondenheid neemt toe, dus de vraag naar communicatiediensten zal naar verwachting aanhouden. Dit kan mogelijk leiden tot hogere opbrengsten en winstgevendheid voor bedrijven in deze sector.
 • Diversificatie: Beleggen in aandelen in de communicatiesector kan diversificatie-voordeel opleveren, omdat deze bedrijven actief zijn in verschillende sub sectoren, zoals draadloze communicatie, kabeltelevisie aanbieders, streaming platforms en meer.
 • Innovatiekansen: Technologische vooruitgang binnen de communicatiesector biedt kansen voor innovatie en verandering. Investeren in bedrijven die actief technologische veranderingen omarmen kan leiden tot een belangrijk groeipotentieel.

Nadelen:

 • Risico’s door wet- en regelgeving: De communicatiesector is afhankelijk van verschillende voorschriften, opgelegd door overheden en regelgevende instanties. Veranderingen in regelgeving of opgelegde beperkingen kunnen invloed hebben op de activiteiten en winstgevendheid van bedrijven in deze sector.
 • Intensieve concurrentie: De communicatiedienstensector is zeer concurrerend met talloze spelers die strijden om marktaandeel. Dit concurrentieniveau kan leiden tot prijsdruk en mogelijk lagere winstmarges voor bedrijven die in deze sector actief zijn.
 • Wijzigende consumentenvoorkeuren: Consumentenvoorkeuren veranderen in de loop van de tijd. Bepaalde traditionele vormen van communicatie of media kunnen daardoor minder populair of zelfs achterhaald worden. Dit kan de prestaties van specifieke aandelen binnen de sector beïnvloeden.

Belangrijkste take-aways

 • De communicatiesector omvat telecommunicatie, media, internet serviceproviders, satellietexploitanten en kabelbedrijven.
 • Voordat je belegd in aandelen in de communicatiesector is het verstandig om jezelf in te lezen, de bedrijven te onderzoeken en je portefeuille te diversifiëren.
 • Bekende bedrijven in deze sector zijn Meta (vroeger Facebook), Alphabet (moederbedrijf van Google), Comcast, Verizon Communications, Netflix en Disney.

Beleggen bij DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken, door ongekend lage tarieven aan te bieden. Voor meer informatie kan je terecht op onze tarievenpagina.

Via ons heb je toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kan je terecht op onze beurspagina.

Een rekening openen

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en is ook niet bedoeld om beleggingen aan te bevelen. Houd er rekening mee dat de feiten kunnen zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk is geschreven. Beleggen brengt risico's met zich mee (bijv. koersvolatiliteit, valuta- of liquiditeitsrisico). U kunt uw geïnvesteerde geld verliezen. Houd rekening met uw kennis en ervaring bij het nemen van beleggingsbeslissingen. In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Markten zijn volatiel en kunnen aanzienlijk fluctueren als gevolg van economische, politieke, regelgevende of andere ontwikkelingen.

Bronnen: Forbes, Yahoo Finance, Morningstar, Investopedia

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.