Overzicht van Coolblue en haar aanstaande beursgang.

De beursgang van Coolblue op Euronext Amsterdam

UPDATE: Op 13 oktober 2021 kondigde Coolblue aan dat het zijn beursgang tot nader order zou uitstellen, vanwege onzekerheid op de markten.

Coolblue, de op één na grootste online retailer van Nederland, heeft onlangs aangekondigd in oktober naar de beurs te gaan. Lees verder om meer te weten te komen over dit groeiende bedrijf. Uiteraard bespreken we ook de details van de aanstaande beursgang van Coolblue.

Over Coolblue

Coolblue is een e-commercebedrijf dat actief is in Nederland, België en Duitsland. De geschiedenis van het bedrijf gaan terug tot 1999, naar de studentenkamer van de huidige CEO Pieter Zwart en zijn twee vrienden Paul de Jong en Bart Kuijpers.

Inmiddels heeft het bedrijf een geïntegreerd aanbod, waar de website, app en zeventien fysieke winkels onder vallen. Coolblue heeft ook een eigen bezorg- en installatieservice, waarvoor het zijn Coolbluebusjes en 135 CoolblueBikes gebruikt. Dit laatste vinden zij een aspect dat bijdraagt aan het sterke ESG-profiel. Daarnaast zorgt het bedrijf voor voortdurende investeringen in andere milieuvriendelijke oplossingen voor klanten, installatie van zonnepanelen en een energielabel genaamd CoolblueEnergy.

In 2020 rapporteerde Coolblue een omzet van €2 miljard, een stijging van 34,0% jaar-op-jaar. De EBITDA bedroeg €114,1 miljoen, een stijging van 136,2% ten opzichte van 2019.

Over de beursgang van Coolblue

Op 1 oktober 2021 kondigde Coolblue haar IPO (Inital Public Offering, of ‘beursgang’) aan, waarbij de aandelen genoteerd zullen worden aan Euronext Amsterdam. In het persbericht hierover zegt Coolblue verschillende doelstellingen te hebben voor de opbrengst van de nieuwe aandelen. Zo willen ze de kapitaalstructuur van het bedrijf versterken na de gemaakte investeringen van 2020 en 2021. Ook willen ze zowel geografisch als in klantsegmenten en zakelijke proposities groeien. Tot slot hebben ze als doel om meer financiële flexibiliteit te hebben voor toekomstige zakelijke kansen.

Het bedrijf wil €150 miljoen ophalen met nieuwe aandelen die bij de beursgang worden uitgegeven. Er zal ook een secundaire component zijn waarin huidige aandeelhouders bestaande aandelen kunnen verkopen, waarbij wordt gestreefd naar een free float (het deel vrij verhandelbare aandelen) van 20-30%.

Coolblue merkte ook op dat het niet van plan is om op middellange termijn dividend uit te keren en in plaats daarvan winst zal inhouden om de groei en ontwikkeling van het bedrijf uit te breiden.

Beleggen via DEGIRO

Wilt u beleggen in Coolblue? Met DEGIRO kunt u beleggen in Coolblue, en alle andere IPO's, vanaf het moment dat de aandelen verhandelbaar zijn op de beurs. Zoals gezegd, Coolblue zal verhandeld worden op Euronext Amsterdam, waarvoor wij de lage fee van €2,00 + 0,03% aanbieden.

Naast Coolblue bieden wij een groot aantal andere bedrijven en financiële producten om in te beleggen op meer dan vijftig beurzen in dertig landen. Ga voor meer informatie naar de pagina beurzen op onze website.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houd er rekening mee dat de feiten mogelijk zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Coolblue, NL Times

Terug
backtotop

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.