Overzicht van Coolblue en haar aanstaande beursgang.

De beursgang van Coolblue op Euronext Amsterdam

UPDATE: Op 13 oktober 2021 kondigde Coolblue aan dat het zijn beursgang tot nader order zou uitstellen, vanwege onzekerheid op de markten.

Coolblue, de op één na grootste online retailer van Nederland, heeft onlangs aangekondigd in oktober naar de beurs te gaan. Lees verder om meer te weten te komen over dit groeiende bedrijf. Uiteraard bespreken we ook de details van de aanstaande beursgang van Coolblue.

Over Coolblue

Coolblue is een e-commercebedrijf dat actief is in Nederland, België en Duitsland. De geschiedenis van het bedrijf gaan terug tot 1999, naar de studentenkamer van de huidige CEO Pieter Zwart en zijn twee vrienden Paul de Jong en Bart Kuijpers.

Inmiddels heeft het bedrijf een geïntegreerd aanbod, waar de website, app en zeventien fysieke winkels onder vallen. Coolblue heeft ook een eigen bezorg- en installatieservice, waarvoor het zijn Coolbluebusjes en 135 CoolblueBikes gebruikt. Dit laatste vinden zij een aspect dat bijdraagt aan het sterke ESG-profiel. Daarnaast zorgt het bedrijf voor voortdurende investeringen in andere milieuvriendelijke oplossingen voor klanten, installatie van zonnepanelen en een energielabel genaamd CoolblueEnergy.

In 2020 rapporteerde Coolblue een omzet van €2 miljard, een stijging van 34,0% jaar-op-jaar. De EBITDA bedroeg €114,1 miljoen, een stijging van 136,2% ten opzichte van 2019.

Over de beursgang van Coolblue

Op 1 oktober 2021 kondigde Coolblue haar IPO (Inital Public Offering, of ‘beursgang’) aan, waarbij de aandelen genoteerd zullen worden aan Euronext Amsterdam. In het persbericht hierover zegt Coolblue verschillende doelstellingen te hebben voor de opbrengst van de nieuwe aandelen. Zo willen ze de kapitaalstructuur van het bedrijf versterken na de gemaakte investeringen van 2020 en 2021. Ook willen ze zowel geografisch als in klantsegmenten en zakelijke proposities groeien. Tot slot hebben ze als doel om meer financiële flexibiliteit te hebben voor toekomstige zakelijke kansen.

Het bedrijf wil €150 miljoen ophalen met nieuwe aandelen die bij de beursgang worden uitgegeven. Er zal ook een secundaire component zijn waarin huidige aandeelhouders bestaande aandelen kunnen verkopen, waarbij wordt gestreefd naar een free float (het deel vrij verhandelbare aandelen) van 20-30%.

Coolblue merkte ook op dat het niet van plan is om op middellange termijn dividend uit te keren en in plaats daarvan winst zal inhouden om de groei en ontwikkeling van het bedrijf uit te breiden.

Beleggen via DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken. Dat doen we middels de unieke combinatie van een gebruiksvriendelijk beleggingsplatform en ongekend lage tarieven. Voor meer informatie kunt u terecht op onze tarievenpagina.

Wij bieden u toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Dit kan u helpen uw risico te beïnvloeden door een goed gespreide portefeuille samen te stellen en uw beleggingen te spreiden over verschillende producttypes, regio's en sectoren. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kunt u terecht op onze beurzenpagina.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houd er rekening mee dat de feiten mogelijk zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Coolblue, NL Times

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.