De verspreiding van COVID-19 heeft de wereld wakker geschud en DEGIRO doet haar best om verstoringen tot een minimum te beperken.

De impact van COVID-19 op beurzen

Het COVID-19-virus heeft een enorme impact op de gezondheid van mensen, financiële situaties en het dagelijks leven. Zoals de meesten van u weten, zijn ook de beurzen wereldwijd zwaar getroffen. Door deze marktomstandigheden ervaart DEGIRO een golf aan registraties van nieuwe klanten. Dit in combinatie met maatregelen betreffende COVID-19 heeft invloed op onze servicecapaciteit. Het duurt momenteel langer voordat u reactie krijgt van ons via telefoon en e-mail. Onze excuses voor het ongemak.

Impact op de beurzen

Afgezien van de gezondheidsproblemen, hebben de maatregelen die zijn genomen om de ziekte te bestrijden gevolgen voor de economie en de financiële markten. In deze turbulente en ongekende tijden reageren markten voortdurend op de situatie en blijven als gevolg voorpaginanieuws.

12 maart 2020 zag de STOXX Europe 600 de grootste daling op één dag en sloot 11% lager dan de dag ervoor. Dit gebeurde nadat de VS reizen vanuit Europa had verboden en dat de Europese Centrale Bank (ECB) besloot om de tarieven niet te wijzigen. Op dezelfde dag bereikte de Euro STOXX Volatility Index, die wordt beschouwd als een angstmeter, het hoogste niveau sinds 2008. Vier dagen later, op 16 maart 2020, daalde de STOXX Europe 600 met 4,5% tot het laagste punt sinds 2013.

Vóór de COVID-19-uitbraak vestigden de Amerikaanse markten het absolute record. Zo was de S&P 500 sinds 2009 bijvoorbeeld de langstlopende bullmarkt. Dit kwam op 12 maart 2020 tot stilstand toen de S&P 500 een bearmarkt betrad. Een bearmarkt ontstaat wanneer de prijzen meer dan 20% dalen ten opzichte van recente hoogtepunten. Andere grote Amerikaanse indices, zoals de Dow Jones Industrial Average, tonen ook dieptepunten. 17 maart 2020 was voor de Dow de slechtste dag sinds ‘Black Monday’ in 1987.

Handel stopgezet

Tot dusver deze maand hebben Amerikaanse beurzen vier onderbrekingen gehad. Deze zogehete ‘circuit breakers’ (stroomonderbrekingen) zijn bedoeld om paniekverkopen in toom te houden en de markten te kalmeren. De vier eerder genoemde circuit breakers waren allemaal niveau 1. Met een circuit breaker van dit niveau wordt de handel gedurende 15 minuten stopgezet, wanneer de S&P 500 met meer dan 7% daalt. Voor deze maand, was de laatste keer dat een circuit breaker werd geactiveerd, in 1997.

Verbod op short selling

Hoewel de handel door Amerikaanse markten zelf voor korte tijd is stopgezet, nemen sommige Europese regeringen ook maatregelen. Spanje en Frankrijk hebben allebei een maandverbod opgelegd op short selling en Italië heeft zelf gekozen voor een verbod van drie maanden op short selling.

Impact op de service van DEGIRO

Net als de overgrote meerderheid van bedrijven moeten ook wij maatregelen treffen als reactie op het COVID-19-virus. Het is onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de zaken soepel verlopen voor u als onze klant, terwijl we ook prioriteit geven aan het welzijn van onze medewerkers.

Terwijl wij ons best doen om verstoringen in onze diensten te beperken, zijn er enkele veranderingen doorgevoerd. Wij verzoeken u vriendelijk om rekening te houden met het volgende:

Tijdelijk maximum aan nieuwe registraties

De grote toename van klantregistraties en de reorganisatie van afdelingen en processen om de risico’s van COVID-19 voor onze medewerkers te beperken, verlaagt onze capaciteit. Om ons te concentreren op onze kerntaak om bestaande klanten te helpen, hebben wij besloten om een wachtlijst te creëren voor nieuwe registraties.

Opschorting van alle (nieuwe) portefeuilleoverdrachten

Daarnaast hebben we besloten om alle nieuwe verzoeken voor portefeuilleoverdrachten tot nader order op te schorten. Wij willen ervoor zorgen dat er geen langdurige vertragingen zijn in het proces van een portefeuilleoverdracht. Een vertraging zou namelijk ook een risico zou kunnen vormen voor de klant in de huidige volatiele markten.

Lange wachtrijen voor telefoon en e-mails

Op het moment reorganiseren wij onze Servicedesk-processen om de risico’s van COVID-19 te beperken. Dit heeft echter wel als gevolg dat onze capaciteit tijdelijk beperkt is. Hierdoor zijn de reactietijden van onze Servicedesk langer dan normaal. We werken zo hard mogelijk om deze wachttijden te minimaliseren en waarderen uw geduld en begrip.

Wilt u op dit moment contact wilt opnemen met onze Servicedesk voor spoedige vragen? Stuurt u ons dan een e-mail in plaats van te bellen.

Wilt u direct antwoord? Bekijk dan ons helpcentrum voor veelvoorkomende vragen. Voor vragen over ons platform of algemene beleggersinformatie verwijzen wij u naar ons kenniscentrum .

Vertraging introductie abonnement US-Stocks

Vorig jaar beloofden wij u een nieuw abonnementsmodel te introduceren. Met dit model kunt u voor €2,50, per maand beleggen in Amerikaanse aandelen, zonder verdere transactiekosten. Helaas moeten wij de introductie van dit model nu uitstellen. Zodra er een update is, zullen wij u informeren.

We hopen dat u en uw dierbaren in deze periode gezond blijven en danken u nogmaals voor uw geduld bij het contacteren van onze Servicedesk.

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om belegginen aan te bevelen. Houdt u er rekening mee dat gegevens na het schrijven van dit artikel veranderd kunnen zijn. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Bloomberg, Reuters, Time, Financial Times

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.