De eerste ruimterace (Space Race) dateert uit de Koude Oorlog tussen de VS en de Sovjet-Unie rond 1950. Beide grootheden probeerden de eerste te zijn in één van de vele ruimte gerelateerde mijlpalen. Vijftig jaar nadat Neil Armstrong voet op de maan zette, vindt er een nieuwe race plaats. Nu proberen meerdere bedrijven de ruimtevaart te commercialiseren door ruimtereizen te organiseren voor particulieren.
De eerste toerist in de ruimte was een man genaamd Dennis Tito. Hij betaalde $20 miljoen om in 2001 het internationale ruimtestation te bezoeken in de Russische Sojoez-raket. Na de pensionering van de Amerikaanse raket genaamd Space Shuttle in 2011, is de Sojoez-raket nu de enige manier om het internationale ruimtestation te bereiken. Het aantal zitplaatsen in deze raket is gering. Vandaar dat momenteel alleen overheidsastronauten toegang krijgen. Hiermee is een halt toegeroepen aan het Russische ruimtetoerisme.
Ruimtereizen zijn dus niet compleet nieuw. Bedrijven zoals Virgin Galactic, SpaceX en Blue Origin hopen allemaal om een graantje mee te pikken en toeristen de ruimte in te sturen. UBS voorspelt dat de ruimtetoerisme-industrie in 2030 $3 miljard waard kan zijn. Dit artikel licht bovengenoemde bedrijven kort toe.
Virgin Galactic
Het door Sir Richard Branson ondersteunde Virgin Galactic haalde vorig jaar menig voorpagina door het eerste beursgenoteerde ruimtetoerisme-bedrijf te worden. Het bedrijf bood haar IPO aan op 28 oktober 2019. Deze beursgang leverde ongeveer $2,3 miljard op. Virgin Galactic heeft gekozen voor het passende ticker symbool SPCE.
Virgin Galactic werd opgericht in 2004. Vanaf het begin heeft het bedrijf particulieren toegevoegd aan een wachtlijst om een reis door de ruimte te ervaren. Passagiers zouden hiermee een paar minuten volledige gewichtloosheid zijn en de aarde van bovenaf kunnen aanschouwen. De ervaring van negentig minuten wordt aangeboden voor $250.000 per ticket. Het vliegtuig genaamd, de SpaceShipTwo, heeft een traditionele, horizontale start- en landingsbaan. Dit is afwijkend van andere ruimtevaartuigen die verticaal gelanceerd worden. Het bedrijf heeft tot nu toe ongeveer 600 mensen op de lijst staan, waaronder beroemdheden Justin Bieber en Leonardo DiCaprio. Onlangs lanceerde Virgin Galactic het ‘One Small Step’-initiatief waarbij online registraties een borg van $1.000 kunnen betalen om een plek te reserveren voor toekomstige ticketreserveringen. Zodra Virgin Galactic weer reserveringen aanneemt, komen participanten van dit initiatief op de wachtlijst te staan. In de jaarcijfers van het vierde kwartaal van 2019 rapporteerde het bedrijf 7.957 registraties in de metingen tot februari 2020. Dit is een toename van 124% vanaf de meting in september 2019.
Tot nu toe hebben de aandelenkoersen van Virgin Galactic een behoorlijk indrukwekkende prestatie neergezet. Aandelen waren bij de IPO geprijsd op $11,79. Op 20 februari werd het toppunt van $42,49 bereikt, een stijging van maar liefst 260%. Het bedrijf publiceerde de resultaten van het vierde kwartaal van 2019 op 25 februari en rapporteerde een nettoverlies van $73 miljoen en inkomsten die ingingen tegen de verwachtingen van analisten. Op 27 februari sloot het aandeel op $21,49. Dit is nog altijd 82% hoger dan de IPO-prijs, maar ongeveer 50% lager dan het hoogtepunt op 20 februari.

SpaceX
Ook het SpaceX van Elon Musk is actief in de ruimtetoerisme-industrie. Het bedrijf werd opgericht in 2002 met als doel om mensen op andere planeten te kunnen laten leven. Hierbij ligt de focus met name op Mars. Momenteel test SpaceX regelmatig met het in de ruimte plaatsen van satellieten en vracht. Hiervoor werkt het ook nauw samen met NASA. In 2012 schreef SpaceX geschiedenis als het eerste commerciële bedrijf dat ooit het internationale ruimtestation ISS bezocht. Destijds werd hiervoor het ruimtevaartuig genaamd de Dragon gebruikt. Bij deze reis waren geen mensen aan boord, maar wel werd met succes vracht afgeleverd op het station. Inmiddels staat de teller op negentien reizen. De twintigste commerciële reis naar het internationale ruimtestation ISS om de bevoorrading aan te vullen, wordt verwacht in maart 2020.
In 2014 bood NASA SpaceX een contract aan van $2,6 miljard om Amerikaanse astronauten de ruimte in te vliegen. Hoewel de Dragon tot nu toe nog geen mensen de ruimte in heeft gebracht, is hij wel ontworpen om dit te kunnen. Op 19 januari lanceerde SpaceX een noodvluchtsimulatie voor de Dragon. Deze is succesvol gebleken. Als gevolg hiervan zou de Crew Dragon, die maximaal zeven passagiers kan vervoeren, zijn eerste missie met NASA-astronauten al in maart of april 2020 kunnen realiseren. Dit zou de eerste keer zijn dat astronauten vanaf Amerikaanse bodem de ruimte in worden gestuurd sinds 2011.
SpaceX heeft onlangs ook plannen aangekondigd om vier ‘’toeristen’’ op pad te sturen in de Crew Dragon-capsule. De missie zou vijf dagen duren en zal naar verwachting ergens tussen 2021 en 2022 van start gaan. De prijs voor deze ervaring is nog niet bekendgemaakt. Al in 2018 kondigde SpaceX aan dat de Japanse miljardair Yusaku Maezawa de eerste particuliere passagier van het bedrijf zou zijn die in 2023 rond de maan vliegt. Het aanbod van SpaceX verschilt van dat van Virgin Galactic. Dat van Virgin Galactic is gericht op een retourreis, in negentig minuten. Daarnaast wordt hierbij gebruik gemaakt van een traditionele horizontale start- en landingsbaan. SpaceX daarentegen gebruikt raketten om verticaal de ruimte in te vliegen, daarnaast duurt de door hen aangeboden reis meerdere dagen en is daardoor ook duurder.
In februari werd aangekondigd dat Musk $250 miljoen wil ophalen voor SpaceX, wat zijn waardering op ongeveer $36 miljard brengt. SpaceX is momenteel in privébezit, wat betekent dat u geen aandelen van het bedrijf kunt kopen. SpaceX stuurt onder andere Starlink-satellieten de ruimte in om eind 2020 breedbandinternetdiensten operationeel te maken in de Verenigde Staten en Canada. Het bedrijf gaf aan dat Starlink mogelijk de komende jaren zou kunnen afsplitsen en vervolgens naar de beurs zou kunnen gaan.
Blue Origin
Blue Origin, opgericht in 2000 door Jeff Bezos, is nóg een bedrijf dat ruimtevaart wil commercialiseren. De visie van het bedrijf is een toekomst waarin miljoenen mensen in de ruimte leven en werken als een middel om de aarde te behouden voor de komende generaties. Het bedrijfsmodel van Blue Origin is gericht op de herbruikbaarheid van lanceervoertuigen en raketmotoren, waardoor de kosten worden verlaagd en ruimtevaart toegankelijker wordt.
Momenteel is het niet mogelijk om een plekje te reserveren voor een reis van Blue Origin. Hun aanbod is wel al bekend. Vergelijkbaar met Virgin Galactic, wil Blue Origin een galactische ervaring van elf minuten faciliteren om passagiers de kans te geven om zich gewichtloos te voelen en de aarde van bovenaf te zien. Dit zullen zij doen behulp van hun New Shepard-raketsysteem, dat plaats biedt voor zes personen. Passagiers worden teruggebracht naar de aarde met een parachute landing. Naar schatting zullen tickets ongeveer $200.000 gaan kosten.
In december 2019 heeft Blue Origin voor de zesde keer met succes hetzelfde New Shepard-voertuig getest. Er is echter nog geen planning vrijgegeven voor wanneer het bedrijf hoopt mensen de ruimte in te kunnen sturen.
Blue Origin ging in oktober 2019 een samenwerkingen aan met Lockheed Martin, Northrop Grumman Corp en Draper voor de ontwikkeling van haar Blue Moon-maanlander. Het doel van dit team is om een Human Landing System aan te bieden aan het Artemis-programma van NASA. Hiermee werken zij ernaartoe om met de Blue Moon in 2024 Amerikanen naar de maan te kunnen brengen.
Net als SpaceX is Blue Origin ook in particulier bezit en daarom is het bedrijf op dit moment niet te verhandelen.
Welk bedrijf zal het eerste zijn?
Op dit moment is het onduidelijk welke van deze bedrijven de eerste zal zijn die met succes mensen de ruimte in stuurt en daarmee de deur opent voor ruimtetoerisme. Behalve dat hun gezamenlijke doel is om mensen de ruimte in sturen, biedt elk van deze bedrijven een andere ruimtebeleving. Ook de bedrijfsmodellen en producten variëren tussen de bedrijven. Om deze reden zullen de bedrijven waarschijnlijk allemaal hun graantje mee kunnen pikken in deze sector. Virgin Galactic, SpaceX en Blue Origin zijn niet de enige bedrijven in deze branche; ze zijn echter enkele van de grote namen in deze industrie. Daarom hebben wij specifiek deze bedrijven geselecteerd voor vergelijkingsdoeleinden.
Beleggen via DEGIRO
Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken. Dat doen we middels de unieke combinatie van een gebruiksvriendelijk beleggingsplatform en ongekend lage tarieven. Voor meer informatie kunt u terecht op onze tarievenpagina.
Wij bieden u toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Dit kan u helpen uw risico te beïnvloeden door een goed gespreide portefeuille samen te stellen en uw beleggingen te spreiden over verschillende producttypes, regio's en sectoren. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kunt u terecht op onze beurzenpagina.
De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.
Bronnen: Forbes, Bloomberg, Yahoo Finance, UBS, Reuters, Financial Times, Virgin Galactic, SpaceX, Blue Origin, NASA, Forbes