Afbeelding van Wall Street-bord met een kerstboom op de achtergrond.

Krijgen we een eindejaarsrally dit jaar?

Na een spannend jaar in de aandelenmarkt, hopen alle beleggers hetzelfde: een eindejaarsrally ook wel bekend als een Santa Claus rally. De geschiedenis laat zien dat de kans op zo’n positieve eindsprint groot is. Maar wat is een eindejaarsrally precies en hoe realistisch is het dat we er eentje krijgen dit jaar?

Wat is een eindejaarsrally?

Een eindejaarsrally is een flinke stijging van de koersen aan het einde van het jaar. Dit gebeurt typisch in de laatste vijf handelsdagen van het oude jaar en in de eerste twee van het nieuwe jaar. De term is in 1972 bedacht door Yale Hirsh in de ‘Stock Trader’s Almanac’. Hij zag dat de S&P 500 in die zeven dagen gemiddeld 1,5% groeide in de periode 1950 tot 1971. Dit patroon herhaalde zich in de jaren daarna. Sinds 1945 is er in meer dan 75% van de gevallen een eindejaarsrally geweest.

Als we kijken naar de laatste vijf jaar, maakten de S&P 500, Dow en Nasdaq Composite allemaal winst aan het einde van het jaar, alleen in de afgelopen twee jaar, gold dit niet voor de Nasdaq Composite.

Jaar S&P 500 Dow Jones Nasdaq Composite
2018-19 1,3% 1,1% 2,1%
2019-20 0,3% 0,3% 0,8%
2020-21 1,0% 0,9% 0,4%
2021-22 1,4% 2,4% -0,2%
2022-23 0,8% 0,7% -0,2%

Hirsh ziet de eindejaarsrally ook voorspelling voor de markt het komende jaar. Met zijn beroemde woorden "if Santa Claus should fail to call, bears may come to Broad and Wall" zegt hij eigenlijk dat als er geen eindejaarsrally is, het komende jaar niet zo positief zal zijn voor de markt. Broad and Wall is de locatie van de New York Stock Exchange op Wall Street en met beren doelt hij op een bear market.

In sommige jaren, zoals 2008 en 2018, was de eindejaarsrally een duidelijke voorspeller van de bull market in het jaar daarna. Maar in andere jaren, zoals 2021, was dit niet het geval. Behalve toeval, is er dus geen bewezen relatie tussen de eindejaarsrally en de prestatie van de markt het jaar daarna.

Oorzaken van een eindejaarsrally

Er is geen duidelijke oorzaak voor een eindejaarsrally, maar er zijn wel wat theorieën:

 • Beleggers kopen vaak aandelen om te anticiperen op een rally in januari, ook wel bekend als het januari-effect.
 • Het kerstgevoel maakt beleggers positief.
 • Door eindejaar bonussen of kerstcadeaus hebben mensen meer geld om te beleggen.
 • Aan het einde van het jaar zijn veel professionele beleggers met vakantie, waardoor particuliere beleggers meer invloed hebben. Deze investeerders zijn vaak wat optimistischer.
 • Het belastingjaar eindigt 31 december, waardoor sommige mensen voor deze datum nog willen beleggen.

De kans op een eindejaarsrally dit jaar

De eindejaarsrally boost de S&P 500 al sinds 1969 met een gemiddelde van 1.3%. Maar dit is geen garantie voor winst deze jaarwisseling.

Wat is de januaribarometer?

Naast een eindejaarsrally kijken sommige beleggers naar de januaribarometer om voorspellingen te doen over mogelijke marktprestatie trends voor de rest van het jaar. Zoals de naam al aangeeft, analyseert de barometer de prestaties van de aandelenmarkt (gedurende de maand januari), met name de S&P 500. De barometer werkt volgens het eenvoudige principe: "Zoals januari gaat, zo zal het de rest van het jaar gaan". Als er in januari positieve rendementen worden behaald, is de verwachting dat de aandelenmarkt het hele jaar goed zal blijven presteren. Andersom, kan een negatief rendement in januari betekenen dat het een uitdagend jaar wordt.

Hoewel de januaribarometer populair is geworden onder beleggers en analisten, is het belangrijk om de beperkingen ervan te begrijpen. Correlatie betekent niet altijd causaliteit. Geopolitieke gebeurtenissen of economische indicatoren kunnen markttrends onafhankelijk van deze barometer beïnvloeden.

Tips voor beleggen tijdens de eindejaarsrally

Als je gaat beleggen tijdens de eindejaarsrally, denk dan aan deze tips:

 1. Doe je eigen onderzoek: Het is belangrijk om sectoren of aandelen te herkennen die historisch goed presteren tijdens de eindejaarsrally. Ga op zoek naar bedrijven met sterke fundamenten en positieve vooruitzichten.
 2. Maak een watchlist: Stel een lijst samen van potentiële aandelen die je tijdens de rally nauwkeurig wilt volgen, hierdoor kun je hun prestaties beter begrijpen. Kijk goed naar de koersbewegingen en relevant nieuws of gebeurtenissen die de prestaties kunnen beïnvloeden.
 3. Bepaal je instap- en uitstappunten: Definieer je winstdoel en stop-loss niveaus voordat je een investering doet. Dit zal je helpen om gedisciplineerd te blijven en impulsieve beslissingen op basis van korte termijn marktfluctuaties te voorkomen.
 4. Het kan belangrijk zijn om je portfolio te diversifiëren: Door je beleggingen over verschillende sectoren of activaklassen te spreiden, kun je je eventuele risico verminderen. Diversificatie kan ook helpen om je portfolio te dekken als de eindejaarsrally niet verloopt zoals verwacht.

Zien we dit jaar een eindejaarsrally?

De eindejaarsrally boost de S&P 500 al sinds 1969 met een gemiddelde van 1,3%. Maar we kunnen niet garanderen dat we dit jaar winst zullen zien. Nu het einde van 2023 nadert, kan de eindejaarsrally om verschillende redenen in gevaar komen. Het herstel van de pandemie, zorgen over inflatie en geopolitieke factoren kunnen op dit moment elementen zijn die het marktsentiment beïnvloeden.

 • Inflatie: De Amerikaanse inflatie is sinds vorig jaar gedaald van 9,1% naar 3,7%, maar dit blijft boven het doel van 2% van de Federal Reserve. Als de inflatie hoog blijft, kan dit leiden tot meer renteverhogingen die de markt kunnen beïnvloeden.
 • Een sterke dollar: De Amerikaanse dollar is momenteel erg sterk, dit heeft meestal een negatief effect op Amerikaanse aandelen, grondstoffen en de meeste valuta.
 • China remt af: De Hang Seng-index is deze maand tot nu toe gedaald en de Chinese yuan heeft een zestienjarig dieptepunt bereikt ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Een zwakke yuan maakt importkosten duurder en verhoogt de kans op stijgende inflatie.
 • Geopolitiek risico: De onzekerheid en marktvolatiliteit kunnen toenemen door spanningen en oorlogen over de wereld, zoals de oorlog in Oekraïne.
 • Olieprijzen: De olieprijzen liggen momenteel boven de $90 per vat en hebben in het verleden economische uitdagingen veroorzaakt, door inflatie op te jagen en de invoerkosten voor bedrijven te verhogen.

De eindejaarsrally begint dit jaar op vrijdag 22 december en loopt tot woensdag 3 januari. We zullen moeten afwachten of de kerstman dit jaar langskomt!

Belangrijkste conclusies

 • Aan het einde van het jaar is de eindejaarsrally historisch gezien een sterke periode voor aandelen. Dit gebeurt meestal in de laatste vijf handelsdagen van het jaar en de eerste twee van het nieuwe jaar.
 • Inflatie en geopolitieke gebeurtenissen zijn een aantal van de factoren die de mogelijkheid van een eindejaarsrally kunnen beïnvloeden, maar het is geen garantie dat het elk jaar zal gebeuren.
 • Als je wilt handelen tijdens deze periode, kan het helpen om onderzoek te doen, je portefeuille te diversifiëren, je te richten op de lange termijndoelen van je beleggingsstrategie en op de hoogte te blijven van markttrends.

Beleggen via DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken, door ongekend lage tarieven aan te bieden. Voor meer informatie kan je terecht op onze tarievenpagina.

Via ons heb je toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kan je terecht op onze beurspagina.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden, noch is het de bedoeling om beleggingen aan te bevelen. Wees ervan bewust dat feiten kunnen zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) jouw inleg verliezen. Diversificatie garandeert geen winst of bescherming tegen verlies in dalende markten. Wij adviseren je om alleen te beleggen in financiële producten die aansluiten bij jouw kennis en ervaring.

Bronnen: Reuters, Motley Fool, Seeking Alpha, Corporate Finance Institute, Bloomberg, Wall Street Journal

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.