Overzicht van de S&P Europe 350 Dividend Aristocrats.

Europese dividendaristocraten

In het verleden schreven we al een artikel over Amerikaanse dividendaristocraten, maar deze keer zoomen we in op Europese dividendaristocraten. Terwijl veel bedrijven hun dividenden moesten verlagen om kapitaal te besparen tijdens de COVID-19 pandemie, hebben de bedrijven in de S&P Europe 350 Dividend Aristocrats index de dividenden verhoogd en dat bovendien al minstens 10 jaar op rij gedaan.

Lees verder om meer te weten te komen over de Europese dividendaristocraten en de voordelen van beleggen in dividendaandelen in het algemeen.

S&P Europe 350 Dividend Aristocrats

De S&P Europe 350 Dividend Aristocrats is een index van Europese blue-chip bedrijven met een grote kapitalisatie die hun dividenden in de loop der jaren voortdurend hebben verhoogd. Om als bedrijf in de index te worden opgenomen, heeft S&P Dow Jones Indices (een bedrijf dat beursindexen produceert en beheert) bepaalde criteria vastgesteld. De vereisten zijn:

  • Deel uitmaken van de S&P Europe 350 index.
  • Gedurende ten minste tien jaar op rij elk jaar het dividend hebben verhoogd.
  • Het hebben van een free float-gecorrigeerde marktkapitalisatie (waarbij alleen de beschikbare aandelen, de ‘free float’, worden meegerekend) van ten minste 3 miljard dollar.
  • Het hebben van een gemiddeld dagelijks handelsvolume van niet minder dan $5 miljoen gedurende zes maanden voor de referentiedatum van de herbalancering.

Samenstelling van de index

De S&P Europe 350 Dividend Aristocrats Index bestaat uit 41 aandelen uit de S&P Europe 350 index. Qua sectoren, vertegenwoordigt de industrials sector het grootste deel van de index met 29,2%. Op landsniveau is het Verenigd Koninkrijk het meest vertegenwoordigd met 34,1%. De top-10 holdings binnen de index vanaf mei 2021 zijn:

Top 10 lijst van bedrijven in de S&P Europe 350 Dividend Aristocrats index

Dividendaristocraten presteren beter dan de bredere index

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, maar de S&P Europe 350 Dividend Aristocrats index heeft in het verleden beter gepresteerd dan de bredere index, de S&P Europe 350.

De S&P Europe 350 Dividend Aristocrats index heeft het historisch gezien beter gedaan dan de bredere index.

Voordelen van beleggen in dividendaandelen

Dividenden op zichzelf zijn geen goede indicator van de (toekomstige) prestaties van een onderneming. Echter kunnen dividenduitkerende aandelen, al dan niet opgenomen in een lijst van dividendaristocraten, wel voordelen hebben voor beleggers. Enkele van de belangrijkste voordelen van beleggen in dividendaandelen zijn:

  • Passief inkomen - Hoewel dividenden nooit gegarandeerd zijn, kunnen beleggers regelmatig passief inkomen ontvangen door een aandeel in bezit te houden.
  • Lagere volatiliteit - Studies hebben aangetoond dat aandelen die dividend uitkeren het tijdens periodes waarin de markt daalt (bear markt) beter doen dan aandelen die geen dividend uitkeren.
  • Compounding – Bij deze strategie herinvesteert een belegger de ontvangen dividenden door meer aandelen te kopen. Vervolgens gebruikt hij of zij de dividenden van de nieuwe aandelen weer om nog meer aandelen te kopen, enzovoorts. Dit maakt het mogelijk om dividenden te compounden.

Beleggen via DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken. Dat doen we middels de unieke combinatie van een gebruiksvriendelijk beleggingsplatform en ongekend lage tarieven. Voor meer informatie kunt u terecht op onze tarievenpagina.

Wij bieden u toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Dit kan u helpen uw risico te beïnvloeden door een goed gespreide portefeuille samen te stellen en uw beleggingen te spreiden over verschillende producttypes, regio's en sectoren. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kunt u terecht op onze beurzenpagina.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houd er rekening mee dat de feiten mogelijk zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: S&P Dow Jones Indices, Corporate Finance Institute, Blackrock, Kiplinger, Seeking Alpha, Benzinga, Forbes

Terug

Leer over beleggen met deze 10 lessen

Beleggersacademie academy

Begin vandaag nog met beleggen

Open gratis een rekening invest
backtotop

Je beleggingsreis begint hier

Open gratis een rekening en sluit je aan bij meer dan 2,5 miljoen beleggers op ons gebruiksvriendelijke platform.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wij adviseren je om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij je kennis en ervaring. Dit is geen beleggingsadvies.

Met beleggen kun je jouw inleg verliezen.

icon_close

We willen mensen helpen om de beste beleggers te worden die ze kunnen zijn. Op ons gebruiksvriendelijke platform vind je een universum aan mogelijkheden en keuzes. Dit neemt drempels weg zodat beleggen iets voor iedereen wordt: beginners of experts. Je krijgt toegang tot een breed scala aan producten op meer dan 50 wereldwijde beurzen, zodat je de vrijheid hebt om te beleggen zoals jij wil. In onze wereld krijg je ook waar voor je geld. Dus, zonder ook maar iets te veranderen aan de hoge kwaliteit, veiligheid en het aanbod van onze diensten, bieden we ongelooflijk lage tarieven. Door jouw beleggingsbehoeftes voorop te stellen, zijn we uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende online brokers van Europa. Meer dan 2,5 miljoen klanten en meer dan 100 internationale prijzen zijn een bewijs van dit succes.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, een buitenlands bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Telefoon: +31 20 2613072 | E-mail: klanten@degiro.nl | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch is geregistreerd onder KvK-nummer 82510245. | flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is het Nederlandse bijkantoor van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat primair onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin). In Nederland is flatexDEGIRO Bank Dutch Branch geregistreerd bij DNB en staat zij onder toezicht van de AFM en DNB. | flatexDEGIRO Bank AG is een door de Duitse financiële toezichthouder erkende Duitse bank en is geregistreerd bij de Duitse Kamer van Koophandel onder nummer HRB 105687.