Overzicht van de S&P Europe 350 Dividend Aristocrats.

Europese dividendaristocraten

In het verleden schreven we al een artikel over Amerikaanse dividendaristocraten, maar deze keer zoomen we in op Europese dividendaristocraten. Terwijl veel bedrijven hun dividenden moesten verlagen om kapitaal te besparen tijdens de COVID-19 pandemie, hebben de bedrijven in de S&P Europe 350 Dividend Aristocrats index de dividenden verhoogd en dat bovendien al minstens 10 jaar op rij gedaan.

Lees verder om meer te weten te komen over de Europese dividendaristocraten en de voordelen van beleggen in dividendaandelen in het algemeen.

S&P Europe 350 Dividend Aristocrats

De S&P Europe 350 Dividend Aristocrats is een index van Europese blue-chip bedrijven met een grote kapitalisatie die hun dividenden in de loop der jaren voortdurend hebben verhoogd. Om als bedrijf in de index te worden opgenomen, heeft S&P Dow Jones Indices (een bedrijf dat beursindexen produceert en beheert) bepaalde criteria vastgesteld. De vereisten zijn:

  • Deel uitmaken van de S&P Europe 350 index.
  • Gedurende ten minste tien jaar op rij elk jaar het dividend hebben verhoogd.
  • Het hebben van een free float-gecorrigeerde marktkapitalisatie (waarbij alleen de beschikbare aandelen, de ‘free float’, worden meegerekend) van ten minste 3 miljard dollar.
  • Het hebben van een gemiddeld dagelijks handelsvolume van niet minder dan $5 miljoen gedurende zes maanden voor de referentiedatum van de herbalancering.

Samenstelling van de index

De S&P Europe 350 Dividend Aristocrats Index bestaat uit 41 aandelen uit de S&P Europe 350 index. Qua sectoren, vertegenwoordigt de industrials sector het grootste deel van de index met 29,2%. Op landsniveau is het Verenigd Koninkrijk het meest vertegenwoordigd met 34,1%. De top-10 holdings binnen de index vanaf mei 2021 zijn:

Top 10 lijst van bedrijven in de S&P Europe 350 Dividend Aristocrats index

Dividendaristocraten presteren beter dan de bredere index

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, maar de S&P Europe 350 Dividend Aristocrats index heeft in het verleden beter gepresteerd dan de bredere index, de S&P Europe 350.

De S&P Europe 350 Dividend Aristocrats index heeft het historisch gezien beter gedaan dan de bredere index.

Voordelen van beleggen in dividendaandelen

Dividenden op zichzelf zijn geen goede indicator van de (toekomstige) prestaties van een onderneming. Echter kunnen dividenduitkerende aandelen, al dan niet opgenomen in een lijst van dividendaristocraten, wel voordelen hebben voor beleggers. Enkele van de belangrijkste voordelen van beleggen in dividendaandelen zijn:

  • Passief inkomen - Hoewel dividenden nooit gegarandeerd zijn, kunnen beleggers regelmatig passief inkomen ontvangen door een aandeel in bezit te houden.
  • Lagere volatiliteit - Studies hebben aangetoond dat aandelen die dividend uitkeren het tijdens periodes waarin de markt daalt (bear markt) beter doen dan aandelen die geen dividend uitkeren.
  • Compounding – Bij deze strategie herinvesteert een belegger de ontvangen dividenden door meer aandelen te kopen. Vervolgens gebruikt hij of zij de dividenden van de nieuwe aandelen weer om nog meer aandelen te kopen, enzovoorts. Dit maakt het mogelijk om dividenden te compounden.

Beleggen via DEGIRO

Is beleggen in dividendaandelen een onderdeel van uw beleggingsstrategie? Of u nu wilt beleggen in een van de S&P Europe 350 Dividend Aristocrats of in andere aandelen, bij ons kan het tegen ongekend lage tarieven.

Als een product dat u bezit dividend uitkeert en DEGIRO daarvan op de hoogte wordt gebracht, wordt dit in uw portefeuille vermeld in de sectie 'Aanstaande dividenden'. Nadat het dividend is uitbetaald, wordt de vermelding uit die sectie verwijderd en op uw geldrekening gestort. Een overzicht hiervan vindt u in uw ‘Rekeningoverzicht’ onder 'Overzichten'. Zodra een dividend is uitbetaald, kunt u het bedrag opnemen, herbeleggen of op de geldrekening houden.

Dividendaristocraten hebben een geschiedenis van het betalen en verhogen van dividendbetalingen, maar beide zijn niet gegarandeerd. Bedrijven kunnen ervoor kiezen dividenduitkeringen op te schorten, te verlagen of te beëindigen.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Houd er rekening mee dat de feiten mogelijk zijn veranderd sinds het artikel oorspronkelijk werd geschreven. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: S&P Dow Jones Indices, Corporate Finance Institute, Blackrock, Kiplinger, Seeking Alpha, Benzinga, Forbes

Terug
backtotop

Let op: Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Let op:
Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.